Wat met heel het hart wordt aangeboden, wordt vermenigvuldigd

Wat met heel het hart wordt aangeboden, wordt vermenigvuldigd

Laatste update: 28 augustus, 2017

Word je ooit overweldigd door dat gevoel dat iemand veroorzaakt wanneer hij jou helpt, liefhebbend en van ganse harte, zonder ook maar iets terug te verwachten? Dat gevoel is zeker een van de meest belonende gevoelens die we kunnen voelen, omdat het ervoor zorgt dat we ons verenigd voelen met anderen.

Het gevoel dat ons lichaam vult wanneer we iemand helpen die dit hard nodig heeft zonder zelf ook maar iets terug te verwachten is hier soortgelijk aan en soms zelfs nog beter. Leg je hart en ziel in alles wat je geeft aan anderen; de beloning zal vele malen groter zijn dan wat je zou ontvangen als je egoïstisch zou zijn.

Leg je hart in alles wat je doet

Het geven met heel je hart is iets positiefs, niet alleen voor de ontvangende persoon, maar ook voor de persoon die geeft. Iets geven zonder iets terug te verwachten van dezelfde omvang heeft positieve consequenties. Een van de voornaamste consequenties is dat we ons tevreden voelen over onszelf, wat ons zelfvertrouwen vergroot. Een toename in onze zelfliefde, wat ons vertrouwen geeft als individuen.

“Dankbaarheid bloeit, zoals bepaalde bloemen, niet op grote hoogtes maar juist in de goede grond van bescheidenheid”
-José Martí-

Heel Het Hart

Wanneer je iets doet voor iemand die belangrijk voor je is, denk hierbij dan niet gelijk aan alle voordelen die dit voor je zal hebben in de toekomst, dit zou namelijk beteken dat je iets niet vanuit je hart doet, maar eerder omdat je egoïstisch bent. En in werkelijkheid is de beloning vaak simpelweg dat gevoel dat je iets toevoegt aan het leven van iemand anders.

In de meeste gevallen zullen deze mensen in staat zijn om hetgeen je voor ze hebt gedaan te waarderen en zullen ze het gebaar op een of andere manier teruggeven. We moeten bescheiden handelen en alleen door anderen te helpen zullen we ons bewust worden van de echte waarde van het leven.

Wees dankbaar voor wat anderen voor je doen

De voordelen die het biedt wanneer we heel ons hart leggen in de dingen die we geven en doen, worden weerspiegeld in ons vermogen om de moeite die anderen voor ons doen zelf ook te waarderen. Denk hierbij aan het gezegde ‘dankbaarheid is de geheugen van het hart’, bovendien weten we in werkelijkheid zelf ook niet hoeveel de andere persoon opgeeft om ons leven makkelijker te maken.

Als we allemaal zouden stoppen met na te denken over wat andere mensen doen om ons leven makkelijker te maken, zou het des te moeilijker voor ons zijn om die kleine gebaren te waarderen en die schijnbaar onbelangrijke handelingen. Dit zijn dingen die ons gedeeltelijk herinneren aan het feit dat wij anderen net zo goed nodig hebben als zij ons.

“Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.”
-Antoine de Saint-Exupéry-

Denk niet langer na over een materialistische beloning voor je hulp, het gegeven dat je iemand gelukkig(er) maakt, al is het maar voor eventjes, is op zichzelf namelijk al zeer waardevol. En weinig dingen kunnen meer voldoening geven dan dat, tenminste op een belonende en blijvende manier. Denk er eens over na: klopt het niet dat wanneer we vechten om iets te behalen, we trotser zijn op wat we hebben gedaan dan de bestemming die we hebben bereikt?

De beloning is groter als je het niet verwacht

Het opmerken van beide dingen zorgt ervoor dat we ons meer openstellen voor andere mensen en het is al eens prachtig gezegd door de Franse schrijver Flaubert dat “een hart een vorm van rijkdom is die noch is gekocht noch verkocht, maar gegeven is”. Op deze manier is een beloning van iemand die zijn hart openstelt voor ons of dat wij de onze openstellen zonder angst, zoveel krachtiger en blijvender dan een materiële beloning.

Heel Het Hart

Dit is precies waarom het goed is om je geïnspireerd te voelen door diegenen die belangrijk voor je zijn, omdat hun belangstelling niets anders zal zijn dan jouw welzijn. Het doel is daarom om de beste versie van onszelf te geven en simpelweg dat: als gevolg zullen we gewaardeerd worden om wie we zijn en niet om wat we bieden of hebben. Dit is hoe je de liefde en affectie van anderen zal verdienen, door zelf oprechte liefde en affectie te bieden.

“Vind volledige beloning in het goed doen”

-Mahabarata-

Twijfel er niet over, leg overal je hele hart in. Hierdoor zal je veel tevredener over jezelf zijn en bovendien zal je beloning dubbel en dwars naar je terugkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.