Wat kun je doen als je kind geen vrienden heeft?
Emotionele onafhankelijkheid is een van de meest waardevolle lessen die je je kinderen kunt meegeven. Met andere woorden, ze moeten hun eigen emotionele centrum zijn en geen schadelijke afhankelijkheden of gehechtheden ontwikkelen. Mensen zijn echter sociale wezens en hebben anderen nodig. Als je kind geen vrienden heeft moet je hem daarbij helpen.
Vrienden zijn belangrijke vertegenwoordigers van socialisatie tijdens de kindertijd en vooral tijdens de adolescentie. Inderdaad, deel uitmaken van een groep, je geïntegreerd voelen en het gevoel erbij te horen, zijn allemaal essentieel voor een goede psychologische ontwikkeling.
Om dezelfde reden zal een kind dat geïsoleerd leeft, dat afwijzing of onverschilligheid ervaart ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten, ernstige emotionele wonden ontwikkelen. Om dit te voorkomen, moet je je kinderen persoonlijke hulpmiddelen geven waarmee ze goed met anderen kunnen omgaan. In dit artikel laten we je zien hoe je dit kunt bereiken.
Waarom een kind geen vrienden heeft
Er zijn verschillende redenen waarom een kind of tiener geen vrienden kan hebben. Natuurlijk moet de oorzaak worden verholpen. Toch is het belangrijk om te onthouden dat deze situatie niet permanent hoeft te zijn.
Als een eenzaam kind worden bestempeld, kan dat buitengewoon kwetsend zijn, vooral als het een situatie is die het kind zelf vervelend vindt. Maar wat zou er precies kunnen gebeuren om deze opeenvolging van gebeurtenissen te laten plaatsvinden?
Verlegenheid
Verlegenheid is een van de belangrijkste redenen waarom kinderen geen vriendschappen sluiten. Sommige baby’s worden zelfs geboren met een meer geremd temperament (wetenschappelijke link).
Dit weerhoudt hen ervan het initiatief te nemen. Bovendien zorgt het ervoor dat ze zich terugtrekken in zichzelf en terughoudend zijn tegenover vreemden.
Om deze reden, als een kind zich niet zeker voelt in een groep, kan het de neiging hebben om te zwijgen en geen interactie met anderen aan te gaan. Uiteraard beperkt dit hun mogelijkheden om anderen te bereiken.
Gebrek aan sociale vaardigheden
Met andere mensen omgaan is een kunst. In feite is het een vaardigheid die je tijdens je vroege jaren verwerft en die je je hele leven blijft perfectioneren. Als een kind een gebrek aan sociale vaardigheden heeft in vergelijking met zijn leeftijdsgenoten, kan het worden afgewezen.
Dit vertraagt hun ontwikkeling op dit gebied nog meer. Het beste gebied om sociale vaardigheden te verbeteren is de sociale omgeving zelf.
Het aangaan van gesprekken, het antwoorden op vragen, het moduleren van hun stem, luisteren naar anderen of het uiten van hun eigen mening zijn allemaal uitdagingen die kinderen beetje bij beetje onder de knie moeten krijgen.
Zoals we al zeiden, kan een tekort aan sociale vaardigheden hun ontwikkeling afremmen. Dit maakt plaats voor een cirkel van isolement en “sociale onhandigheid” die zichzelf voedt.
Slechte ervaringen uit het verleden
Eerdere ervaringen hebben een grote invloed op de houding die kinderen aannemen bij het aangaan van nieuwe sociale interacties. Daarom, als ze situaties van afwijzing of isolatie hebben meegemaakt, wordt het moeilijker om relaties met anderen aan te gaan.
De rol die ze in het gezin innemen, de behandeling die ze krijgen van degenen die het dichtst bij hen staan, en het resultaat van eerdere pogingen om te socialiseren, hebben allemaal tot op zekere hoogte invloed op hun latere interacties.
Negatief zelfbeeld
Minderjarigen die er niet in zijn geslaagd een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, kunnen zich onzeker en kwetsbaar voelen als het gaat om binding.
Als ze zich ontoereikend, gebrekkig of onwaardig voelen, kunnen ze zichzelf niet laten zien zoals ze werkelijk zijn. Bovendien voelen ze zich niet op hun gemak in sociale omgevingen, dus hun prestaties zijn nooit optimaal.
Ongepaste houding
Ten slotte kunnen we niet voorbijgaan aan het feit dat er bepaalde houdingen zijn die andere mensen kunnen afstoten. Soms, als een kind geen vrienden heeft, is dat omdat hij of zij anderen niet met respect, empathie of vriendelijkheid aanspreekt. Inderdaad, een jaloers, dominant of agressief kind zal vroeg of laat worden afgewezen door zijn omgeving.
Wat kun je doen als je kind geen vrienden heeft?
De sleutels tot het helpen van een kind dat geen vrienden heeft, vloeien rechtstreeks voort uit de oorzaken die tot de situatie hebben geleid. Zo kun je, afhankelijk van het geval, enkele van de volgende maatregelen nemen:
- Bouw het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van je kind op. Het is uiterst belangrijk dat ze de wereld tegemoet treden met het idee dat je liefde onvoorwaardelijk is. In feite moeten ze altijd het gevoel hebben dat, hoeveel fouten ze ook maken, je er altijd voor ze bent. Je analyseert eenvoudig hun fouten en helpt hen het opnieuw te proberen.
- Werk aan sociale vaardigheden. Laat ook op dit gebied langzaam hun hand los. Het moedigt hen aan om in verschillende contexten met elkaar om te gaan, niet alleen die waarin ze zich volkomen veilig voelen. Als zich een conflict voordoet, probeer ze er dan over te laten praten, om het onder woorden te brengen. Het feit dat ze een verhaal opbouwen over wat er is gebeurd, zal hen helpen hun intelligentie op sociaal niveau te verbeteren. Het geeft je ook de mogelijkheid om nauwkeuriger in te grijpen. Als er geen echt conflict is, kun je hypothetische situaties stellen en de verschillende opties bespreken die kunnen worden genomen.
- Zoek indien nodig professionele hulp. Als de moeilijkheden van je kind om vrienden te maken zeer uitgesproken zijn, kan hij of zij last hebben van een sociale fobie. In dit geval is het werken met een psycholoog essentieel. Therapie kan hen ook helpen hun sociale vaardigheden te verbeteren en verdriet en pijn door hun negatieve ervaringen uit het verleden te beheersen.
Tot slot
Uiteindelijk is het gebrek aan sociale relaties een pijnlijke maar omkeerbare situatie. Help je kind daarom om de hulpmiddelen te verwerven die hij of zij nodig heeft om zijn of haar sociale prestaties te verbeteren en zichzelf te vertrouwen.
Bied echter vooral je begrip, steun en aanmoediging gedurende het hele proces. Zo kunnen ze zichzelf versterken en de nodige veranderingen doorvoeren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Ordóñez-Ortega, A., Espinosa-Fernández, L., García-López, L. J., & Muela-Martínez, J. A. (2013). Inhibición conductual y su relación con los trastornos de ansiedad infantil. terapia psicolÓgica, 31(3), 355-362.
- Fuentes Rebollo, M. J., & Melero Zabal, M. (1992). Las amistades infantiles: desarrollo, funciones y pautas de intervención en la escuela. Revista Investigación en la Escuela, 16, 55-67.