Wat je huid je vertelt
Ze zeggen dat de ogen de ‘spiegels van de ziel’ zijn, maar er is nog een deel van je lichaam dat de kracht heeft om te weerspiegelen wat er in je lichaam gebeurt. We hebben het over de huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam, het schild dat ons beschermt tegen de buitenwereld en dat nauw gerelateerd is aan ons zenuwstelsel en de werking van de rest van onze organen.
De huid is onze buitenlaag die ons verbindt met onze omgeving. Dit velletje van ons kan ons veel vertellen over hoe het gesteld is met de rest van onze organen. Het vertoont lichamelijke tekenen die ons voorzien van informatie voor de diagnose van lichamelijke en psychologische ziekten.
De huid als orgaan van expressie
De huid is de plek waar veel ziektes zich kenbaar maken. Reacties zoals overmatig zweten, bleek zien en rode verkleuring onthullen, onder andere, bezorgdheid, stress, angst en spanning.
Ook verdriet of teleurstelling is van onze huid af te lezen. Studies tonen aan dat 80% van de huidaandoeningen een psychologische oorzaak heeft. Dermatologen stellen dat huidletsels, meer nog dan aan lichamelijke of chemische oorzaken, gerelateerd zijn aan het opkroppen van emoties.
Hieronder geven we enkele voorbeelden van huidaandoeningen die zich kunnen voordoen als gevolg van psychologische factoren:
- Urticaria, of netelroos, is gerelateerd aan depressie. Deze huidaandoening wordt gezien als de emotionele uiting van verlatenheid en irritatie.
- Psoriasis is een manifestatie van teleurstelling. In deze toestand begint de opperhuid geleidelijk aan huidcellen los te laten, wat onze pijn weerspiegelt en ons voorziet van een schild van schilfers.
- Acne bij volwassenen wijst op vermoeidheid en stress.
- Pruritus, of extreme jeuk, onthult bezorgdheid en beklemming.
- Alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) is in veel gevallen een reactie op droefheid of een groot emotioneel verlies.
Het uiterlijk van de huid is vaak een spiegel van onze lichamelijke en emotionele gezondheid.
Een orgaan dat emoties weerspiegelt
De huid communiceert met ons door middel van symptomen, die de voorgangers zijn van ziekte. De symptomen vertellen je dat er iets in je lichaam gebeurt, wat dit is wordt duidelijk door de aard van de symptomen en de veranderingen die ermee gepaard gaan. De huid fungeert als een beschermend schild tegen de wereld waaraan we voortdurend zijn blootgesteld. Het is ons waarschuwingssysteem.
Naast onze lichamelijke toestand onthult onze huid onze geestelijke toestand. Het orgaan representeert de manier waarop mensen zichzelf zien. Het helpt ons om contact te maken met andere mensen, maar het kan ook een manier zijn om onszelf te isoleren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het kenmerkende rood worden van schaamte, iets dat we allemaal vaak genoeg ervaren hebben.
De huid beoordeelt onze interactie met de omgeving en met andere mensen, waardoor onze emoties onmiddellijk zichtbaar worden. Als we boos zijn, wordt onze huid rood; in zorgwekkende situaties worden we bleek; en in situaties die ons angst aanjagen breekt het zweet ons uit.
Dat de huid een beschermende functie heeft is duidelijk, maar het orgaan heeft ook andere kwaliteiten die net zo belangrijk zijn. Het is als een pak, precies op maat gemaakt, dat weerspiegelt hoe wij ons op elk moment van binnen voelen.
Altijd positief ten opzichte van het leven staan, leren om angst en bezorgdheid te verminderen, en het elimineren van overmatige stress zijn essentiële strategieën voor het verbeteren van de gezondheid van je huid. Naar je emoties luisteren, ze erkennen in plaats van negeren, en leren om ze te controleren, kan jouw gevoel van welzijn verbeteren en heeft een directe invloed op hoe jouw huid eruitziet.