Wat is panofobie: oorzaken, symptomen en behandeling

We hebben allemaal in zekere mate het gevoel van angst ervaren dat mensen met panofobie verzwakt. Het is een vreemde angst voor iets onbekends, onverklaarbaar en iets dat voor jou verborgen is.
Wat is panofobie: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste update: 28 april, 2019

Sommige mensen beweren dat er tegen angst geen medicijn bestaat. Als dat waar is, dan hebben mensen die aan panofobie lijden, geen enkele hoop. We hebben allemaal in zekere mate het gevoel van angst ervaren waardoor mensen met panofobie zich zwak voelen: de angst voor een onbekend kwaad.

Die angst voor het onbekende heeft dus een naam: panofobie. Als je aan deze fobie lijdt, maak je dan geen zorgen. Deze fobie reageert namelijk redelijk goed op therapie. In dit artikel bespreken we de definitie, de symptomen en de behandeling van panofobie. Net als bij andere fobieën, zal ook bij deze fobie vermijdingsgedrag niet helpen.

“Angst is de weg naar de duistere kant. Angst leidt tot woede. Woede leidt tot haat. Haat leidt tot leed.”

-Yoda-

Wat is panofobie?

Panofobie is een vage angst voelen voor een onverklaarbare bedreiging die afkomstig is van een onbekende bron. Het is een irrationele angst die niets te maken heeft met een logische aanleiding. Net als bij andere fobieën begrijpt het individu met deze fobie dat zijn fobie geen enkele zin heeft.

Deskundigen noemen deze fobie “angst voor alles,” omnifobie, panfobie of pantofobie. De naam komt van de oude Griekse god Pan, die angst in de mensen laat druppelen.

Mensen met deze fobie maken zich overdreven zorgen over een gebeurtenis of een reeks gebeurtenissen. Volgens psychologen is dit een belemmerende fobie. Het beïnvloedt en bepaalt het gedrag of de persoon die eraan lijdt.

Wat is panofobie

De oorzaken van deze fobie

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van panofobie. In het algemeen herinneren patiënten zich niet wanneer ze dit soort angst voor het eerst voelden. Vaak herinneren ze zich echter wel wanneer het begon met een aanzienlijke bron van angstgevoelens te worden.

Deskundigen zijn het erover eens dat het afkomstig is van andere, meer specifieke fobieën. Voorbeelden zijn arachnofobie of aerofobie. Die andere fobieën kunnen mensen kwetsbaarder maken voor panofobie.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn erfelijkheid en het ervaren van traumatische gebeurtenissen. Een andere mogelijke oorzaak is een persoonlijke ervaring zoals bijvoorbeeld kinderen die de angstige houding van hun ouders overnemen.

De symptomen van panofobie

Hoe weet je of jij dit probleem hebt? Deze fobie heeft vele herkenbare symptomen. Daartoe behoren onder andere een irrationele angst voor voorwerpen, situaties, mensen en dieren. De aanhoudende angst die moeilijk te verklaren is, is ook moeilijker te bepalen.

Deze fobie kan ervoor zorgen dat je begint met situaties en mensen te mijden. Als dit begint te gebeuren, dan moet je hulp zoeken bij een professional.

Als deze stoornis erg wordt, kan je namelijk na verloop van tijd in een toestand van overdreven waakzaamheid terechtkomen. In deze toestand maakt je lichaam voortdurend adrenaline aan als reactie op die buitensporige alertheid.

Bovendien gaat dit probleem meestal ook samen met andere gezondheidsproblemen zoals depressie, angstgevoelens en stress. We zien het ook bij mensen met een laag zelfvertrouwen, schuldgevoelens en een lage beheersingsoriëntatie (locus of control).

Soms vertonen mensen met panofobie een angst om de controle te verliezen of een voortdurend verlangen om uit de stressvolle situatie weg te vluchten die volgens hen de oorzaak van de stress is.

Deze fobie kan ook lichamelijke symptomen veroorzaken zoals schudden, zweten, duizeligheid, hartkloppingen, snel ademhalen, braken, pijn in het lichaam en in de buik en een gespannen lichaam.

Symptomen van panofobie

De behandeling van deze fobie

Gelukkig bestaan er voor panofobie specifieke behandelingen. Uiteraard zal elke behandeling pas van start gaan nadat een gekwalificeerde psycholoog de situatie geëvalueerd heeft. De specialist maakt dan een behandelingsplan op maat van de behoeften van de patiënt.

Dit zijn enkele instrumenten die psychologen vaak gebruiken om panofobie te behandelen.

  • Systematische desensitisatie: Deze behandeling heeft als doel de angstige reacties te verminderen tijdens de blootstelling aan de situaties en voorwerpen waarvoor de patiënt bang is. Het doel is om een eind te maken aan de vluchtreactie.
  • Cognitieve gedragstherapie: Dit soort therapie bestudeert de irrationele en vervormde overtuigingen die ertoe geleid hebben dat de persoon de fobie ontwikkelde. Het gevolg is dat de patiënt kan ophouden met ze als gevaarlijk te beschouwen.
  • Zelfinstructie: Deze behandeling vloeit voort uit de vorige. Het bestaat erin dat iemand zijn gedrag verandert door de situatie te verwoorden die de angst veroorzaakt.
  • Mindfulness: Dit is een aanvullende therapie. Het nodigt de patiënt uit om in het huidige moment te zijn. Ze moeten zich dan focussen op het hier en nu. Het onaangename gevoel moeten ze ook als een deel van de ervaring aanvaarden en de controle loslaten.
  • Medicatie: In ernstige gevallen kan het ook nodig zijn om medicijnen voor te schrijven. Als de patiënt aan een ernstige fobie lijdt, dan kunnen artsen dus medicatie voorschrijven.

We besluiten hiermee. Je kan dus zien dat er vele hulpmiddelen beschikbaar zijn om panofobie te behandelen. We hebben echter één ding nog niet vermeld.

Het is een sleutelingrediënt in de behandeling: de houding van de patiënten. Ze moeten bereid zijn om hard te werken en vertrouwen te hebben in de specialist die verantwoordelijk is voor hun geval. Wellicht ook interessant voor jou

Vreemde fobieën waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vreemde fobieën waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord

In dit artikel nemen we acht vreemde fobieën onder de loep. Ik kan je ervan verzekeren dat de meeste van deze fobieën zeer verrassend zullen zijn.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.