Wat is liefde volgens het boeddhisme precies?

december 2, 2018

Liefde volgens het boeddhisme is heel anders dan liefde volgens de westerse wereld. In het boeddhisme is het een puur gevoel dat je onzelfzuchtig aan een ander levend wezen geeft. Het komt met een totale tevredenheid, wetende dat je niemand pijn of leed hebt bezorgd. In plaats daarvan heb je geholpen om die ander vreugde te brengen.

In het Westen is liefde een tweezijdig concept dat altijd een andere persoon, wederzijdse gevoelens en verbondenheid betreft. Het is tweezijdig omdat, hoewel je aan de ene kant de acceptatie van de ander moet hebben, het andere deel op jou gericht is. Dit betekent dat het een ‘minder onzelfzuchtige’ soort liefde is.

Er zijn hier twee conflicterende concepten. Zoals Sigmund Freud aangaf, zal het object van liefde bescherming zoeken, maar zal deze ook proberen de liefde voor zichzelf te behouden. Dit kan hem tot doelwit maken voor beledigingen en aanvallen als hij gescheiden is van zichzelf.

Dit gebeurt omdat jouw levensdrift en doodsdrift alleen dankzij elkaar bestaan. Je kunt geen liefde hebben zonder haat. Op dezelfde manier is volgens de de psychoanalyse, de levensdrift, die dingen probeert te bewaren en bij elkaar te houden, verbonden met de doodsdrift, die ze probeert te vernietigen en te scheiden. Uiteindelijk voeden ze elkaar.

De belangrijkste kenmerken van liefde volgens het boeddhisme

Liefde volgens het boeddhisme is compleet anders dan het idee dat we in het Westen hebben. Om te beginnen is een basiskenmerk van liefde volgens het boeddhisme het vermogen om mededogen te voelen voor de ander. Dit mededogen is wat ervoor zou zorgen dat alle levende wezens respect ontvangen.

Standbeeld van Boeddha

Het boeddhistische idee van liefde zegt ook dat liefde altijd vanuit dezelfde plaats moet komen als geloof. Het doel ervan is om te verhelderen en om het leed dat zo aanwezig is in het westerse idee van liefde te elimineren. Het is een soort oprecht verlangen naar het welzijn van de ander, waarbij je jouw energie en middelen deelt.

“Als we geloven in de continuïteit van de geest, dan verbindt de liefde ons onopvallend met degenen waar we van houden met continue positieve energie, zodat zelfs tastbare scheidingen tussen mensen die van elkaar houden, de ontastbare kracht van liefde niet verminderen.”

-Thinley Norbu Rinpoche-

Vriendschap en welwillendheid als belangrijke ascpecten van liefde

Liefde volgens het boeddhisme heeft ook veel te maken met vriendschap en welwillendheid. Maar deze aspecten zouden je nooit moeten dwingen om jezelf aan de ander te hechten, wat tot leed kan leiden.

Je hoeft jezelf niet aan iemand vast te klampen om liefde volgens het boeddhisme te beoefenen, want het kan niet. Niets blijft voor altijd op één plaats. Alles verandert, alles transformeert.

Volgens het boeddhisme kunnen we oprecht geluk en ware vervulling alleen in onszelf vinden. Je kunt dit alleen delen met andere mensen als het in jou aanwezig is, maar zelfs dan nooit helemaal. Dit komt omdat afhankelijkheid nooit een onderdeel is van de boeddhistische filosofie.

Liefde volgens het boeddhisme is oneindig, omdat de energie die het je geeft afkomstig is van de kosmos, en niet van jou als individu. Als de liefde niet alle eigenschappen heeft die we hier genoemd hebben, zegt het boeddhisme dat het gewoon een zelfzuchtige projectie is van je eigen behoeften.

“De leringen over de liefde gegeven door de Boeddha zijn duidelijk, wetenschappelijk en toepasbaar… Liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid zijn de aard van een verlichte persoon. Ze zijn de vier aspecten van ware liefde in onszelf en in alles en iedereen. ”

-Die Nhat Hanh-

Handen houden een hartje vast

Een ander kenmerk van ware liefde is blij zijn voor de ander. Er zou helemaal geen jaloezie moeten zijn, alleen maar vreugde omwille van het welzijn van de ander. Liefde moet ook in evenwicht zijn en gelijk zijn zodat het de ziel niet verstoort en in afhankelijkheid verandert.

Ware liefde beoefenen, zoals dit naar voren komt in het boeddhisme, is niet makkelijk. Het kan moeilijk zijn om al die culturele bagage die je al van kleins af aan met je meedraagt van je af te laten vallen. Het oprecht proberen is echter een geweldige manier om te profiteren van alles wat je te bieden hebt.