Wat is hyperfocus bij ADHD?

Hyperfocus is een weinig bekend fenomeen dat ADHD-patiënten een verbazingwekkend niveau van focus kan geven. We leggen het je uit in het volgende artikel.
Wat is hyperfocus bij ADHD?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 september, 2023

Heb je wel eens gehoord van “hyperfocus” of hyperconcentratie? De neurodivergente bevolking en in het bijzonder mensen met de diagnose aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) ervaren dit proces vaak. Hyperfocus bij ADHD bestaat uit het besteden van intense en langdurige aandacht aan een specifieke taak, zo veel dat ze geen seconde worden afgeleid.

Hoe kan dit? Worden mensen met deze neurologische ontwikkelingsstoornis niet verondersteld een duidelijke beperking te vertonen als het gaat om het concentreren op welke activiteit dan ook?

Nou, eigenlijk is wat ADHD laat zien een probleem in de regulatie van aandacht en niet een beperking ervan. Dit betekent dat telkens wanneer ze zich verdiepen in iets wat ze leuk vinden, hun vermogen om zich te concentreren buitengewoon is.

In het volgende artikel zullen we uitleggen waar dit specifieke hersenmechanisme aan te wijten is.

Veel ouders klagen vaak dat hun kinderen met ADHD urenlang videospelletjes kunnen spelen, wat getuigt van een hoog aandachtsniveau dat echter bij andere taken bijna niet aanwezig is.

Wat is hyperfocus?

Hyperfocus is een kenmerk van mensen met ADHD of autisme dat hen in staat stelt om hun aandacht intens op een bepaalde activiteit te richten. Het eerste wat je moet weten is dat het op een bepaalde manier aan het licht brengen van deze cognitieve vaardigheid het stigma doorbreekt ten opzichte van mensen die binnen het spectrum van neurodivergentie vallen.

Een werk (Engelse link) gepubliceerd in Psychologisch Onderzoek  benadrukt dat het een bijzonderheid is die weinig door de wetenschap is bestudeerd. Wat we wel weten is dat, hoewel het vaak voorkomt bij de eerder genoemde klinische populaties. Sommige neurotypische mensen (mensen met typische neurologische patronen) het ook kunnen ervaren. Hieronder vind je meer informatie.

Hoe manifesteert hyperfocus zich?

Er is een boek dat een belangrijke bron is voor mensen met ADHD. Dit is Adventures in Fast Forward: Life, Love, and Work for the ADD Adult, door Kathleen G. Nadeu. Hierin beschrijft ze het echte geval van een vrouw die zo gefocust was op het schrijven van een opdracht dat ze niet doorhad dat haar huis in brand stond en dat de brandweer haar probeerde te redden.

Het niveau van cognitieve absorptie dat deze mensen bereiken is zo hoog dat de hele context om hen heen ophoudt te bestaan. Je zou kunnen zeggen dat het een nog intensere staat is dan dat mentale proces dat de psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi beschreef als flow of optimale ervaring.

De belangrijkste kenmerken van hyperfocus bij ADHD

 • Het is een selectief proces. Dit betekent dat het alleen optreedt bij taken of activiteiten die voor de persoon motiverend zijn.
 • Isolatie. Deze staat van intense concentratie scheidt je volledig van je omgeving tot het punt dat je ongelukken kunt krijgen.
 • Een fantasierijke geest. Dit type concentratie komt ook voor bij intense en uitgebreide fantasierijke processen, die de persoon volledig afscheiden van de directe werkelijkheid.
 • Het vermogen om te visualiseren. Mensen met ADHD kunnen taken, activiteiten en concepten op een duidelijke en verrijkende manier visualiseren, op voorwaarde dat het onderwerp voor hen motiverend is.
 • Sociale interactie. Hyperfocus kan ook optreden tijdens interactie met andere mensen. Het voeren van interessante gesprekken is bijvoorbeeld lonend en gaat gepaard met veel aandacht.
 • Creativiteit. Inderdaad, zoals een publicatie (Engelse link)  in de Persoonlijkheid en Individuele Verschillentijdschrift aangeeft, is een kenmerk dat mensen met ADHD kenmerkt hun creatieve vermogen. Dat is iets dat door deze factor gemedieerd zou kunnen worden.
 • Hyperfocus en mentale flexibiliteit. Deze cognitieve benadering is efficiënt en kan het voor de persoon gemakkelijker maken om complexe problemen op te lossen. Bovendien vergemakkelijkt het de flexibiliteit om met nieuwe perspectieven te redeneren wanneer ze met hetzelfde probleem worden geconfronteerd.
 • Verminderde impulsiviteit. Als er één bekend aspect is dat we associëren met ADHD, dan is het wel het onvermogen om impulsen te reguleren. Welnu, als de persoon opgaat in een taak die hij leuk vindt, wordt deze dimensie volledig gereguleerd.

Het grootste probleem dat mensen met hyperfocus hebben, is slecht tijdbeheer. Omdat ze hun aandacht niet kunnen afleiden van de taak die hen motiveert, kunnen ze andere belangrijke activiteiten verwaarlozen.

Wie vertoont meestal het vermogen om te hyperfocussen?

Een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen geeft ons hierover informatie. Het is interessant om te weten dat, hoewel hyperfocus in grotere mate voorkomt bij mensen met ADHD, het niet exclusief is voor deze bevolkingsgroep. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het in de volgende gevallen kan voorkomen:

 • Patiënten met schizofrenie.
 • Mensen zonder neurodivergentie.
 • Sommige mannen en vrouwen met autisme.

Positieve en negatieve effecten van hyperfocus

Hyperfocus wordt vaak een uitzonderlijke superkracht genoemd die mensen met ADHD hebben. Het is duidelijk dat deze cognitieve bijzonderheid werkt als een troef die hen grote voordelen kan bieden. Zolang ze worden ondergedompeld in taken die hen motiveren en plezieren, zullen hun prestaties optimaal en zelfs uitzonderlijk zijn.

Nu, zoals je je kunt voorstellen, stellen we onszelf tijdens ons academische en werkende leven niet altijd bloot aan activiteiten die we leuk vinden. Hierdoor kan iemand met ADHD op sommige gebieden uitblinken en zich op andere gebieden ineffectief voelen. Hieronder leggen we uit wat de voordelen en beperkingen zijn van deze bijzondere cognitieve competentie.

Voordelen

Als iemand zich ontwikkelt op het gebied van studie of werk dat hem of haar interesseert, zijn de resultaten te positief. Je prestaties kunnen uitzonderlijk zijn en je kunt iemand met veel talent worden. In deze zin vallen de volgende punten op:

 • Affectieve relaties worden met grote intensiteit beleefd, vooral in het begin.
 • Dankzij de resultaten die met hyperconcentratie worden behaald, stijgt het gevoel van eigenwaarde.
 • Individuen tonen grote competenties in creativiteit en innovatie op die gebieden die hen interesseren.

Nadelen

Een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd doorGrenzen in de psychiatrie plaatst interesse in een bepaald aspect. Hyperfocus kan soms leiden tot verslaving aan internet en het gebruik van beeldschermen.

Het niveau van stimulatie dat wordt gegenereerd door technologie en sociale netwerken kan ervoor zorgen dat al je aandacht wordt gekaapt door dit soort ondersteuning. Het is een realiteit waar je rekening mee moet houden.

We kunnen hieronder ook andere nadelen opnoemen:

 • De hypergefocuste geest verliest de tijd uit het oog.
 • Omdat ze zich in beslag genomen voelen door bepaalde taken, kunnen ze andere verplichtingen verwaarlozen.
 • Ze kunnen last krijgen van onevenwichtigheden in hun levensstijl. Een voorbeeld hiervan is niet slapen als gevolg van te veel uren doorbrengen in een activiteit.
 • Er ontstaan vaak situaties van zelfkritiek en lijden. Ze vragen zich af waarom ze zich niet net zo goed op andere, minder interessante gebieden kunnen richten.

Kan overmatige aandacht in je voordeel worden gereguleerd?

Niet iedereen weet dat mensen met ADHD te maken hebben met zulke tegengestelde uitersten als het gaat om aandacht. Soms kunnen ze het niet volhouden. Op andere momenten gaan ze er echter zo in op dat ze zichzelf isoleren van hun werkelijkheid.

Als jij je identificeert met deze aandoening of als iemand in je omgeving er last van heeft, dan is het handig om rekening te houden met de volgende aspecten om beter met deze eigenaardigheid om te gaan:

 • Richt je professionele leven op datgene waar je gepassioneerd over bent. Idealiter zou je duidelijk moeten zijn over wat je leuk vindt en wat je motiveert om je te richten op die gebieden waarin je je wilt ontwikkelen. Zo zul je je als persoon vervuld voelen.
 • Identificeer de gebieden die je aandacht richten. Het is belangrijk om te weten op welke activiteiten je hersenen zich het meest concentreren. Zorg ervoor dat het gezonde prikkels zijn en reguleer de prikkels die disfunctioneel kunnen zijn (zoals overmatig gebruik van je mobiele telefoon).
 • Stel tijdslimieten. Als je deze eigenschap hebt, moet je dit reguleren met tijdslimieten, door middel van alarmen of andere methoden. Als je bijvoorbeeld een passie hebt voor lezen, probeer dan niet de hele nacht met deze taak te vullen tot het punt dat je geen rust krijgt. Bepaal van tevoren hoeveel tijd je aan deze taak besteedt en stop wanneer de melding op je telefoon verschijnt.

Neurodivergentie en de noodzaak om de bijzonderheden ervan zichtbaar te maken

In onze samenleving zijn er veel mensen met behoorlijk uiteenlopende vormen van neurologisch functioneren. ADHD en autisme zijn twee kleine voorbeelden van deze grote groep. Het meest doorslaggevend in deze gevallen is het doorbreken van stigma’s en om dit te bereiken is er niets beter dan psychologische voorlichting, die interessante informatie geeft over deze aandoeningen.

Het hebben van dit type stoornis heeft bepaalde voordelen en bepaalde nadelen die overwonnen kunnen worden. Met ondersteuning en middelen is het mogelijk om ver te komen en het talent te laten zien dat iedereen in zich draagt. Hyperfocus is een eigenschap waarmee je, als je er goed mee omgaat, geweldige dingen kunt bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Ashinoff, B. K., & Abu-Akel, A. (2021). Hyperfocus: the forgotten frontier of attention. Psychological Research85(1), 1–19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7851038/
 • Groen, Y., Priegnitz, U., Fuermaier, A. B. M., Tucha, L., Tucha, O., Aschenbrenner, S., Weisbrod, M., & Garcia Pimenta, M. (2020). Testing the relation between ADHD and hyperfocus experiences. Research in Developmental Disabilities107, 103789. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33126147/
 • Ishii, S., Takagi, S., Kobayashi, N., Jitoku, D., Sugihara, G., & Takahashi, H. (2023). Hyperfocus symptom and internet addiction in individuals with attention-deficit/hyperactivity disorder trait. Frontiers in Psychiatry14, 1127777. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37009127/
 • Nadeu, K. G. (1996). Adventures In Fast Forward: Life, Love, and Work for the ADD Adult. Brunner-Routledge.
 • White, H. A., & Shah, P. (2006). Uninhibited imaginations: Creativity in adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Personality and Individual Differences40(6), 1121–1131. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886905003764?via%3Dihub


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.