Wat is de relatie tussen stress en gastritis?

Wat is de relatie tussen stress en gastritis?

Laatste update: 04 mei, 2018

Stress en gastritis zijn twee woorden die vaak hand in hand gaan. Het spijsverteringsstelsel heeft vaak last van moeilijke emotionele toestanden. Elke persoon ervaart het effect ervan op andere een manier, maar in ieder geval is er sprake van een aandoening.

In het geval van stress en gastritis, is het noodzakelijk om medische hulp te vragen. Het probleem is dat veel mensen het niet eens opmerken. Er zijn ook niet altijd zichtbare symptomen aanwezig wanneer je gestrest bent. Soms zie je het gewoon als een  onbelangrijk en milde  angst. Stress kan echter invloed hebben op je maag wanneer je het voortdurend ervaart.

Het lichaam en de geest werken niet op een afzonderlijke wijze. Wat in in het ene deel gebeurt, heeft invloed op het andere deel. Het spijsverteringsstelsel  wordt het meest getroffen. Daarom laat het ook het best de relatie tussen onze binnenwereld en de buitenwereld zien. Hierdoor kan het ook op een efficiënte manier de spanningen manifesteren die verband houden met moeilijkheden in de omgeving.

‘Graaf een put voordat je dorst hebt.’

-Chinees spreekwoord-

Symptomen van stress en gastritis

Gastritis is een kloppende en aanhoudende pijn die wordt ervaren in het bovenste deel van de maag. Het wordt meestal veroorzaakt door een reeks bacteriën die de darmflora wijzigen en zo de spijsverteringsprocessen belemmeren. Nu is er ook een variant van gastritis. Deze wordt veroorzaakt door angst, stress of uitputting die door een bepaalde situatie waarmee we geconfronteerd worden.

Wanneer stress en gastritis op hetzelfde moment opkomen, zullen er een paar tekenen verschijnen die je hierop kunnen aanwijzen. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor deze symptomen om ze op tijd te kunnen behandelen. Als je te lang wacht, kan dit immers aanleiding geven tot meer problemen.

Wat is de relatie tussen stress en gastritis?

De belangrijkste symptomen van een stress en gastritis zijn :

  • Brandend maagzuur of reflux. Dit is het terugstromen van maagzuur van de maag naar de slokdarm. Het is een van de eerste symptomen die wijzen op het bestaan ​​van stress en gastritis.
  • Buikpijn. Je hebt vaker maagpijn en de pijn wordt ook intenser.
  • Een gezwollen buik en misselijkheid. De maag raakt ontstoken en produceert een soort ‘trommeleffect’. Dat wil zeggen dat het warm en opgeblazen aanvoelt. Je kan ook soms overgeven.
  • Pijn in de nek en schouders. Dit zijn tekenen van hoge stress. De spieren in dat gebied worden gespannen en je voelt pijn.
  • Huidproblemen en haaruitval. Dit kunnen ook tekenen zijn van een verhoogde stress. Acne is een van de meest voorkomende verschijnselen, maar ook huiduitslag en andere soortgelijke problemen kunnen voorkomen.
  • Verdriet en nervositeit. Dit zijn symptomen van zowel stress als gastritis. Je humeur is niet meer hetzelfde. Je voelt je hopeloos en neerslachtig zonder dat daar een reden voor is.
  • Slaapproblemen en prikkelbaarheid. Net als in het vorige geval treden ze op als er stress en gastritis is. Een van die twee aandoeningen leidt altijd op de een of andere manier naar de andere.

Eetstoornissen kunnen ook vaak voorkomen. De persoon eet te veel of stopt met eten. In beide gevallen veroorzaakt dit spijsverteringsstoornissen. De maag begint de dagelijkse beslommeringen centraal te stellen.

Nerveuze gastritis

Wanneer stress en gastritis samen voorkomen, is er sprake van een ‘nerveuze gastritis’. Hoe dan ook moet dit altijd worden gediagnosticeerd door een arts. Het is niet verstandig om te snel conclusies te trekken. Als je nog altijd veel last hebt van je maag ondanks het feit dat je op je voeding let, is het tijd om een ​​specialist te raadplegen.

Stress en gastritis

De behandeling van nerveuze gastritis is vergelijkbaar met die van andere soorten gastritis. Het verschil is dat ook de psychologische component moet worden aangepakt. Vanuit het fysiek oogpunt is het verstandig om een ​​gezond dieet te volgen. Zorg ook voor voldoende rust. Dit betekent ten minste zeven uur slaap per dag. Eet vetarme voedingsmiddelen, evenals fruit en groenten en drink veel vloeistoffen.

Vanuit het emotioneel oogpunt, is het in de eerste instantie aangewezen om een therapie te volgen. Zo kan je de werkelijke oorzaak van je zorgen diagnosticeren. Soms gaat het gewoon over een eenmalig probleem dat nog niet is geïdentificeerd. In andere gevallen kan het probleem veel dieper liggen. Een goede psychologische interventie maakt het mogelijk om ook diepere trauma’s te behandelen.

We raden je aan om ontspanningstechnieken te leren en ze regelmatig te beoefenen. Deze zullen je zowel op fysieke vlak als op emotioneel vlak helpen. Het zijn methodes die helpen bij het reguleren van de spijsvertering. Ze ontspannen ook de spieren. Op dezelfde manier voeden ze de hersenen en laten ze een groter psychologisch evenwicht zien.

Het belangrijkste is dat je deze maatregelen op tijd neemt. Als je te lang wacht, kan de ziekte chronisch worden en talloze gevolgen ontketenen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.