Wat is de betekenis van dromen over kakkerlakken?

Kakkerlakken veroorzaken, ondanks dat ze fascinerende dieren zijn, meestal geen erg aangename sensaties. Laten we eens kijken hoe dit zich in dromen manifesteert.
Wat is de betekenis van dromen over kakkerlakken?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 27 maart, 2024

Wat het betekent om te dromen over kakkerlakken wijst meestal op interpretaties die voor de meeste mensen niet zo prettig zijn. Hoewel het ongevaarlijke dieren zijn, wekken ze nogal wat afkeer op omdat ze worden geassocieerd met vuil en ongedierte. Daarom is het normaal dat deze negatieve connotatie terugkomt in de manifestaties van het onbewuste in de droomwereld.

Dromen heeft basale en noodzakelijke functies voor de geest. Zoals het consolideren van herinneringen, het verwerken van onderdrukte emoties of het uiten van gevoelens in een veilige en persoonlijke omgeving. Veel mensen vinden echter voldoening in het analyseren van de inhoud van dromen. Sommigen om spirituele redenen en anderen om hun vermogen tot introspectie te ontwikkelen.

Daarom brengen we je in dit artikel beide kanten van de medaille. Het cerebrale correlaat van dromen en enkele mogelijke interpretaties van dromen over deze insecten, om je te begeleiden bij je eigen analyse. Mis niets!

Waar dromen we over?

De inhoud van dromen heeft de mens altijd al verontrust, omdat ze zich presenteren als sensaties (visueel of anderszins) die ons veranderen, of dat nu is door afschuw of door te genieten van idyllische momenten. Maar wat bepaalt waarover we dromen en zijn er symbolen die alle individuen gemeen hebben?

De culturele context bepaalt voor een deel de inhoud van dromen. Vliegen, tanden die uitvallen, slangen zien, naakt voor een publiek verschijnen of, in dit geval, overal kakkerlakken, zijn manifestaties van mentale processen die het grootste deel van de bevolking gemeen heeft.

Aan deze sociaal-culturele invloed moeten intrapersoonlijke variabelen worden toegevoegd: ervaringen, emoties, leren, enzovoort, die ook de inhoud van dromen bepalen.

In feite gebruikt de antropologie deze inhoud soms om de sociaal-culturele context te analyseren (Spaanse link). Daarnaast proberen veel mensen hun dromen te interpreteren om erachter te komen wat hun onbewuste zegt.

Niet voor niets helpt dromen bij het verwerken en herkennen van emoties. En om je bij deze zoektocht te helpen, staan in de volgende regels enkele algemene interpretaties over wat dromen met kakkerlakken betekenen.

Angst, strijd en problemen om op te lossen: dit en nog veel meer betekent dromen over kakkerlakken

Kakkerlak

De huidige emotionele betekenis die aan kakkerlakken wordt gegeven, komt voort uit hun associatie met armoede, ongedierte en afval, omdat het dieren zijn die zich voeden met organische resten en een groot vermogen hebben om zich aan te passen in vijandige omgevingen. Daarom zie je ze gemakkelijk op plaatsen waar de middelen ontbreken om de algemene hygiëne te handhaven.

Afhankelijk van de scenario’s waarin ze voorkomen, kunnen kakkerlakken echter verschillende ideeën symboliseren. Laten we eens kijken naar een paar van de meestvoorkomende.

Dromen over grote, levende kakkerlakken

Dromen over te grote kakkerlakken, die levend en eng rondscharrelen, is een manier om angst en vrees te verwerken. Het kan een nachtmerrie zijn die aangeeft dat bepaalde problemen in je dagelijks leven uit de hand zijn gelopen en opgelost moeten worden.

Vliegende kakkerlakken

Als in je droom kakkerlakken van je wegvliegen, voel je waarschijnlijk opluchting. Dat kan staan voor een scène waarin je problemen (ziekte, gebrek aan financiële middelen, enz.) vanzelf ophouden.

Aan de andere kant, als ze op je af komen, is het misschien het tegenovergestelde. Je zou aan die problemen moeten ontsnappen, ofwel door iets in je leven te veranderen, ofwel door ze te vermijden tot ze ophouden.

Aan de andere kant, als je ooit hebt meegemaakt dat een vliegend lichaam op je af komt vliegen (insecten, meestal), dan weet je dat je daar op zijn minst van schrikt. Dromen dat je wordt aangevallen door kakkerlakken kan daarom symbool staan voor je gevoel van hulpeloosheid en de moeite die je doet om zeer onaangename situaties te doorstaan (of ervoor te vluchten).

Betekenis van dromen over dode kakkerlakken

Als je droomt over dode kakkerlakken, specifiek omdat je ze doodt, zou het kunnen gaan over de wens om op een snelle en krachtige manier een einde te maken aan je problemen . Het zou ook een teken zijn dat je worstelt met iets onaangenaams, zoals een ziekte, die steeds weer terugkomt.

Wat betekent het om te dromen van levende, kleine kakkerlakken?

Dromen over een kudde kakkerlakken, talrijk en klein van formaat, betekent meestal dat je een reeks problemen hebt die afzonderlijk niet al te veel schade aanrichten. Maar vanwege hun associatie met plagen kan je onderbewustzijn je waarschuwen dat je ze onder controle moet houden. Dit voordat ze zich vermenigvuldigen en je veilige ruimtes overspoelen.

Wat het betekent om te dromen van kakkerlakken in je bed

Het verschijnen van onaangename manifestaties in een veilige context, zoals je bed, staat meestal voor de zorgen die je ‘s nachts wakker houden. Het kan een teken zijn om te beginnen met de veranderingen die je leven nodig heeft.

Wat betekent het om te dromen dat je kakkerlakken eet?

Omdat het gerelateerd is aan vuil en ongedierte, is het mogelijk een manifestatie van je onbewuste dat je eraan herinnert of je waarschuwt dat je iets doet wat je niet wilt doen. Iets in je leven waar je een grondige hekel aan hebt, maar waar je toch aan deelneemt.

Het belang van introspectie

Je kunt je identificeren met sommige interpretaties die je hier hebt gelezen, vooral als je in een westerse culturele omgeving leeft. Het is echter essentieel om te benadrukken dat ieder mens de wereld op een andere manier ziet. Deze perceptie op een unieke manier tot uiting komt in wat hij of zij droomt.

Aarzel daarom niet om je dromen te analyseren aan de hand van je eigen indrukken, behoeften en emoties. Vooral als het je helpt om jezelf beter te leren kennen of om je te motiveren om de veranderingen aan te brengen die je leven nodig heeft. En als je droomwereld je zorgen baart, overweeg dan om contact op te nemen met een professionele psycholoog.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.