Wat helpt jou bij het bereiken van grootse dingen?

Wil je elk aspect van je persoonlijkheid analyseren om deze te kunnen verbeteren? Wil je weten hoe je kunt winnen? In dit artikel delen we een aantal tips en tools, dus blijf lezen!
Wat helpt jou bij het bereiken van grootse dingen?

Laatste update: 04 april, 2019

Wat zou er gebeuren als je je alleen de grootse dingen herinnerde die je hebt bereikt, maar niet wat je nodig had om daar te komen? Als je vergeet wat je hebt gedaan, zal het heel moeilijk voor je zijn om te herhalen wat je hebt gedaan om grote dingen te bereiken.

Je zou ook de macht verliezen om te weten dat jij degene bent die je doel heeft bereikt. Dit is de reden waarom je je moet herinneren waardoor je die grootse dingen hebt bereikt.

Het is waarschijnlijk makkelijk voor je om dat deel van je persoonlijkheid te identificeren dat je zou kunnen verbeteren of waar je aan zou kunnen werken. Met andere woorden, het deel van jezelf dat je het minst bevalt of de meeste problemen veroorzaakt.

Maar wat als ik je nou eens vraag wat het is dat je sterk en bijzonder maakt? Probeer die vraag te beantwoorden en te zien of het moeilijker te beantwoorden is dan het is om het slechtste deel van jezelf te identificeren.

Je moet onthouden wat je heeft geholpen om grootse dingen te bereiken, omdat het je in staat stelt om te zien welke eigenschappen jou definiëren wanneer je een uitdaging aangaat. Je zal zien waar je faalde en daardoor zal je betere ideeën hebben voor de volgende keer.

Vraag het eens aan de mensen die je tijdens een moeilijk moment hebben geholpen. Vertrouw op jezelf. Als je het een keer hebt gedaan, waarom zou je het dan niet nog een keer kunnen doen?

Vrouw op blote voeten in het bos

SWOT-analyse: een waardevol middel

De SWOT-analyse is een hulpmiddel dat je kan helpen om de werkelijkheid objectief te analyseren. Het begeleidt je om interne en externe aspecten in overweging te nemen en de sterke en zwakke punten in elk van deze aspecten te waarderen.

In het begin waren bedrijven en zakenlieden de doelgroep, omdat dit hen hielp om de markt en hun bedrijven op een efficiëntere manier te analyseren. Dus, waarom zouden we onze persoonlijkheden en vaardigheden niet op dezelfde manier kunnen analyseren? Het acroniem voor dit idee komt van zijn vier componenten, de Engelse woorden:

 • strengths (sterktes)
 • weaknesses (zwaktes)
 • opportunities (kansen)
 • threats (bedreigingen)

De zwaktes en sterktes worden als intern beschouwd en bestaan uit hun respectievelijke interne aspecten. De andere twee zijn extern. Laten we elk punt afzonderlijk bekijken:

 • Sterktes. Dit aspect vereist introspectie, zodat je je sterke punten kunt analyseren en je bewust kunt zijn van je sterke punten. Op welke manier ben ik bijzonder? Wat maakt mij anders dan ieder ander? Creativiteit in het oplossen van problemen helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van nieuwe manieren om dingen te doen.
 • Zwaktes. Dit verwijst naar je interne strijd die het meeste werk vraagt. Het zijn bronnen van stress of problemen, dingen die je wilt verbeteren. Dit zijn de barrières die we allemaal moeten overwinnen en oplossen. Enkele voorbeelden van zwaktes zijn:
  • een gebrek aan wilskracht
  • lage tolerantie voor frustratie
  • onvermogen om in het openbaar te spreken
 • Kansen. Hier moet je de externe eigenschappen analyseren die je kunt gebruiken om je sterktes te versterken of aan je zwaktes te werken. Met andere woorden, de middelen die je kunt inzetten voor persoonlijke verbetering. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een cursus over spreken in het openbaar, schrijf je in voor een trainingsprogramma of kies een gezondere voeding.
 • Bedreigingen. Dit verwijst naar elke externe gevaarlijke invloed en heeft invloed op je persoonlijkheid, context of ontwikkeling. Je moet deze invloeden evalueren en in gedachten houden wanneer je de kans hebt om ze onder ogen te zien. Bijvoorbeeld, als je in het openbaar moet spreken en je weet dat het moeilijk voor je zal zijn, kun je ervoor zorgen dat je presentatie zo goed is als het maar kan zijn.
SWOT analyse

Een goede analyse kan je de kracht geven om grootse dingen te bereiken

De SWOT-analyse is doeltreffend gebleken. Je kunt het gebruiken om een organisatie te evalueren, zoals we al eerder gezegd hebben. Het is echter niet minder effectief of krachtig als je het voor jezelf gebruikt. Het kan je helpen bij het organiseren van je leven en je planning.

Bovendien kun je het gedeeltelijk gebruiken of de verschillende niveaus in detail bekijken. Met andere woorden, het geeft je een goede mate van autonomie, zodat je creatief kunt zijn en het kunt aanpassen aan je behoeften.

Daag jezelf uit, het is de enige weg die leidt naar groei.

Morgan Freeman

Deze methodologie maakt je krachtig door je eigenschappen te karakteriseren, of het nu sterke of zwakke punten zijn, of je ze nu leuk vindt of niet.

Als je weet wie je bent, wie je graag zou willen zijn, en welke middelen je hebt om het te laten gebeuren, kom je in een positie om grootse dingen te bereiken. Het geeft je de mogelijkheid om het pad te ontwerpen dat je brengt waar je naartoe wilt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.