Overwin je angst om te spreken in het openbaar

Overwin je angst om te spreken in het openbaar

Laatste update: 22 mei, 2018

Ben je het zat om tegengehouden te worden door je angst om te spreken in het openbaar? Als dit voor jou geldt, dan heb je waarschijnlijk al vaak genoeg advies gekregen en ben je al op de hoogte van alle gebruikelijke trucs om over deze angst heen te komen. Sommige werken beter dan andere. Maar het lijkt erop dat geen enkele strategie echt helpt om dit probleem op te lossen, nietwaar? In dit artikel delen we daarom drie nieuwe strategieën om je angst om te spreken in het openbaar voor eens en altijd te overwinnen.

Om deze technieken te laten werken, is het van essentieel belang dat je precies weet wat je gaat zeggen. Je zou het bijna woord voor woord uit je hoofd moeten weten. Als je bang bent om te spreken in het openbaar, dan is het uitermate belangrijk dat je je tekst door en door kent.

1. Confronteer je angst om te spreken in het openbaar met de ‘ergste nachtmerrie-techniek’

De ergste nachtmerrie-techniek is een zeer nuttige strategie om je ​​angst om te spreken in het openbaar te overwinnen. Het is een oefening waarbij je je zorgen onder controle probeert te houden. Deze oefening maakt deel uit van de Brief Strategic Therapy methode. Begin een week voordat je in het openbaar moet spreken en doe vervolgens iedere dag de volgende oefening:  

‘Sluit jezelf iedere dag even op in een kamer waar weinig licht is en je niet gestoord kan worden. Doe de deur op slot als dit kan, zodat je er zeker van kunt zijn dat er niemand binnen kan komen vallen. Stel vervolgens een timer van 30 minuten in op je mobiele telefoon. Ga lekker zitten en probeer je gedurende dertig minuten te concentreren op het voelen van je angst om te spreken in het openbaar.

In plaats van je angst te vermijden, denk je na over al die dingen waar je je het meest zorgen over maakt bij de gedachte om te spreken in het openbaar. Laat al die angst vloeien. Nadat de dertig minuten voorbij zijn en het alarm afgaat, onderbreek je gedachten en gevoelens door “STOP!” te zeggen. Sta op, verlaat de kamer, ga naar de badkamer, was je gezicht en ga verder met je dag en je bezigheden. ”

“Moed is weten waarvoor je niet moet vrezen.”

Plato

Vrouw die door middel van ademhalingsoefeningen haar angst om te spreken in het openbaar probeert te overwinnen

2. Deel je angst, onthul je ‘zwakte’

Deze strategie moet worden toegepast op het moment dat je aan je toespraak of presentatie begint. Als je bang bent om in het openbaar te spreken, is het meest effectieve wat je kunt doen je angst delen en opbiechten. Leg je publiek uit dat je heel enthousiast bent. Dat je blij bent dat ze er zijn en dat je op hun aanwezigheid kunt rekenen.

Richt je dan gelijk op het volgende: vraag je publiek om je te vergeven als je je gedachtegang kwijtraakt of een beetje nerveus wordt. Zeg dat dit alleen gebeurt omdat je het zo leuk vindt om deze presentatie te doen. En dat je het leuk vindt om juist hen als publiek te hebben.

Door je angst of zwakte bespreekbaar te maken, bevrijd je jezelf van de druk die het veroorzaakt om deze angst verborgen te houden. Deze strategie zorgt ervoor dat je niet langer bezig bent met ervoor zorgen dat niemand kan zien dat je bang bent en dat je angst onopgemerkt blijft.

Wanneer je open bent over een zwakte, wordt het een kracht. Bovendien maak je contact met je publiek en doe je een beroep op hun empathie. Vergeet niet dat een groot deel van de bevolking lijdt aan sociale angststoornis en/of een angst om te spreken in het openbaar.

Je publiek zal begrijpen wat je bedoelt komt en de spanning zal uit de omgeving verdwijnen. Dit alles zal je helpen om je angst om te spreken in het openbaar voor een groot deel te overwinnen.

“Zodra we onze kwetsbaarheid toegeven, bestaat het niet langer, en wordt een kracht.”

-G. Nardone-

3. Beheers je ademhaling en begin heel langzaam te praten

Het beheersen van je ademhaling is een van de bruikbaarste hulpmiddelen om je angst om te spreken in het openbaar te overwinnen. Je moet je concentreren op diep ademhalen en middenrifademhaling (vanuit je maag in plaats van vanuit je borst) oefenen. Wanneer je al je zintuigen richt op je ademhaling, zul je je niet langer bewust zijn van je nervositeit en angst.

Man die op het punt staat te spreken in het openbaar

Doe je best om zeer langzaam te praten wanneer je aan je toespraak of presentatie begint. Op die manier verbeter je de neurologische feedback die praten produceert. Zo zul je effectiever in staat zijn om je angst onder controle te houden. Door langzaam te praten, blokkeer je de symptomen van angst en distantieer je jezelf ervan. Dit komt doordat je je aandacht richt op iets neutraals, zoals het ritme van je stem.

Dit zijn enkele van de bruikbaarste strategieën om je angst om te spreken in het openbaar te overwinnen. Ze werken goed in gevallen van ‘angst,’ maar niet echt als je last hebt van een ware ‘fobie’ (extreem intense en verlammende angst). Als je een fobie hebt om te spreken in het openbaar, zullen deze strategieën je echter wel helpen om jezelf er enigszins doorheen te krijgen. Als je gewoon bang bent om te spreken in het openbaar, beoefen dan deze strategieën en je zult zien dat je deze angst langzaamaan overwint. Je kunt het! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.