Wat een einde lijkt kan mijn beste begin worden

Wat een einde lijkt kan mijn beste begin worden

Laatste update: 02 mei, 2017

Er zullen nog een bepaald aantal jaren voorbijgaan en dan zal ik overlijden. Dit kan mijn definitieve einde zijn, maar tot die tijd zal elke dag een deel uitmaken van het grote verhaal van mijn leven. Een verhaal dat ik ten volle wil beleven.

Dit is hoe alles begint en hoe alles tot zijn einde komt. Ervaringen overlappen elkaar en geen enkele ervaring laat mij koud. Elke ervaring duurt zo lang als nodig is om mij datgene te brengen waar de ervaring voor diende. Het ergste wat ik in dit geval kan doen is geloven dat iets door zal blijven gaan wanneer het al tot zijn einde is gekomen.

Alleen als ik het einde accepteer, zal ik geloven in het begin

“Niets is verloren als iemand de moed heeft om te verklaren dat alles verloren is en we opnieuw moeten beginnen.”

-Julio Cortázar-

Beste Begin

We moeten de realiteit accepteren zoals zij werkelijk is. Ik heb een plicht om te accepteren dat sommige mensen weg zullen gaan of dat ik zelf weg kan gaan, dat ik sommige steden achter moet laten of dat iets dat deel uitmaakte van mijn leven dit niet meer kan doen. Met andere woorden, het is niet dat je vanaf punt nul weer helemaal opnieuw moet beginnen, maar dat je leert in het heden te zijn zoals het is.

Zelfs als misverstanden dit gelach doorbreken, kan ik nog steeds lachen

Wanneer we er nog niet klaar voor zijn dat iets tot zijn einde moet komen, kan dit een hoop onzekerheid, desoriëntatie en pijn veroorzaken. We bevinden onszelf in een labyrint, precies op het punt waar de uitgang zich bevindt, maar zonder de sleutels die ons in staat stellen de deur open te doen en verder te gaan.

Op dit soort momenten ben ik, net als vele anderen, niet in staat helder te zien. Het lijkt alsof de eindes ver in de tijd reiken zonder duidelijk tot hun einde te komen. Pas toen ik aankwam bij het einde van wat er gebeurde realiseerde ik me dat ik mijn eigen leven onder controle moest krijgen en dat ik de enige was die die deur kon sluiten.

“Ik ben ernstig gewond, maar niet verslagen.

Ik zal gaan liggen en een poosje bloeden.

En dan opstaan om weer verder te vechten.”

-John Dryden-

Veerkracht is hetgeen ons in staat stelt te leren van de dingen die we hebben meegemaakt. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat zelfs als misverstanden mijn gelach doorbreken, ik nog altijd kan blijven lachen. Ook al lijkt alles verloren, kan ik mezelf toch weer vinden.

Een einde is de kans op een nieuw begin

Beste Begin

Na al deze moeite heb ik mijn eindes overwonnen en daarmee ook mijn verleden. Ik heb leren te begrijpen dat een einde de kans is om een nieuw begin te ervaren. Jij kunt dit ook. Om een nieuwe dag te laten komen, moet je eerst een nacht voorbij zien gaan.

Elke dag is een nieuwe kans om je beste beentje voor te zetten. We ontdekken onze kracht in de slechte tijden. We groeien en leren van de fouten die we maken en die anderen bij ons maken. We leven en dromen over het geluk dat we verzamelen en anderen bezorgen. Daarom kan een einde mijn beste begin zijn, jouw beste begin.

“Mijn verleden is geen herinnering. Het is een kracht in mijn rug. Het duwt en stuurt. Misschien vind ik de bestemming waar het mij naartoe leidt niet altijd leuk, maar net als met elk verhaal, heeft ook het verleden een oplossing nodig. Wat voorbij is, is het proloog.”

-Samus Aran-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.