Wat betekent het om te dromen over je oude school?

Heb je ooit gedroomd dat je terug was op de school waar je als kind naar toe ging? Zag je jezelf daar terug met die heel speciale jeugdvrienden? Interessant is dat er meer dan één verklaring kan zijn voor dromen over terug naar je oude school gaan.
Wat betekent het om te dromen over je oude school?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 mei, 2023

Het hebben van een droom die verband houdt met je kindertijd kan soms troostend zijn. Op andere momenten kan het verontrustend zijn. Vanuit psychologisch oogpunt weten we dat de functie van dromen bijna altijd is om ons bepaalde emoties te laten verwerken. Er kunnen dus verschillende verklaringen zijn voor het dromen over je oude school.

De meest voorkomende reden is een gevoel van nostalgie en een verlangen om terug te keren naar die fase waarin alles mogelijk leek en je hoopvoller was. Aan de andere kant heb je misschien in je schooltijd een trauma meegemaakt. Dit soort ervaringen kan onopgelost blijven. Je onbewuste zal je aanwijzingen geven voor eventuele psychologische werkelijkheden die je misschien moet verwerken.

“De droom is de kleine verborgen deur in het diepste en meest intieme heiligdom van de ziel…”

Carl Jung

Slapende man
Dromen over de kindertijd kan ons gelukkige momenten uit die tijd doen oproepen. Maar, ze kunnen de zaken ook compliceren.

Waarom droom je over je oude school?

Dromen zijn mentale verhalen die soms logisch zijn en soms grenzen aan surrealisme. Velen van ons dromen over onze oude scholen. Misschien zien we onszelf in onze dromen ervaringen uit ons verleden herbeleven. Bijvoorbeeld vriendschappen, eerste liefde, intriges, teleurstellingen en onvergetelijke avonturen.

Een studie (Engelse link) van het Centrum voor Cognitieve Neurowetenschappen van de Universiteit van Turku (Finland) beweerde dat vorm en inhoud van dromen niet willekeurig zijn. In de meeste gevallen houden ze verband met elementen uit het wakkere leven. Hier gaan we onderzoeken welke soorten dromen je zou kunnen hebben over je oude school en de mogelijke redenen erachter.

1. Je mist deze fase van je leven

In momenten van stress kan je onbewuste je terugbrengen naar gelukkiger momenten van gisteren. Als je schooljaren verrijkend en betekenisvol waren, kan het een manier zijn om je te verbinden met je verleden en je gevoelens van kalmte en optimisme brengen.

Het is alsof je in de achteruitkijkspiegel van je eigen bestaan kijkt. Het doet je beseffen dat het leven uit stadia bestaat en dat sommige daarvan beter zijn dan andere.

Als je droomde over je oude school en de droom was lonend, blijf dan bij dat gevoel. Het kan je aanmoediging en versterking geven in het heden.

2. Onopgeloste kwesties

De kindertijd is de meest bepalende fase in de menselijke ontwikkeling. Daarom hebben je vroege ervaringen een goed deel bepaald van wie je nu bent. Bovendien speelde je school een sleutelrol. Dus, als je gepest werd, is het waarschijnlijk dat deze wond je nog steeds bijblijft.

Onderzoek van de Universiteit van Warwick (VK – Engelse link) beweert dat pesten langetermijneffecten heeft en dat het gebruikelijk is dat slachtoffers de volwassenheid bereiken met de littekens ervan. Zonder twijfel is pesten een traumatische gebeurtenis die zich ook manifesteert in dromen en nachtmerries.

In feite kan elke complexe of onaangename episode die je in die jaren hebt meegemaakt op elk moment opduiken in je universum van dromen. Ze vertegenwoordigen iets wat je moet aanpakken.

Droombeelden houden vaak verband met alledaagse emotionele ervaringen. Vaak vertegenwoordigen ze zaken die aandacht behoeven.

3. Vriendschappen die je zou willen herstellen

Dromen over je oude school kan een verlangen verbergen om je weer te verbinden met specifieke figuren met wie je gelukkig was. We herinneren ons immers allemaal bepaalde kindervriendschappen die bepalend waren voor het ontdekken van de wereld en onszelf. Misschien heb je bijvoorbeeld prachtige herinneringen aan je magische eerste liefde.

Gelukkig is het tegenwoordig, in ons door sociale media gedomineerde heden, gemakkelijker dan ooit om oude klasgenoten te vinden. Waarom zou je het niet eens proberen?

4. Verlaten plannen die je opnieuw zou willen opstarten

Toen je klein was, werd je geest gevoed met plannen en beelden van hoe je in de toekomst zou zijn. Maar toen je opgroeide, kwam je misschien de ene teleurstelling na de andere tegen en ontdekte je dat je niet alles kon bereiken waar je als kind naar verlangde.

Als je over je oude school droomt, is dat daarom misschien omdat je bepaalde plannen die je destijds hebt laten varen, weer wilt oppakken. Die waar je door je besluiteloosheid niet eens aan begonnen bent.

Misschien stopte je met school of begon je aan een opleiding onder druk van je familie. Maar in werkelijkheid wilde je dat niet. Onthoud dat het nooit te laat is om te zijn wie je ooit wilde zijn. Zorg ervoor dat je die eerste stap zet.

5. Je voelt je niet voorbereid op bepaalde dingen

Een veelvoorkomend verschijnsel dat je kunt ervaren is dat je droomt van je oude school en dat je jezelf plotseling midden in een examen ziet zitten. Je zit aan je bureau en hebt een examen in wiskunde, Engels of een wetenschappelijk vak waarvoor je niet gestudeerd hebt. Onverwacht zijn je stress en angst immens. Maar, waarom speelt je brein je deze trucs toe?

In feite suggereren dit soort dromen meestal dat je niet hard genoeg werkt aan je doelen. Je keert terug naar je kindertijd als uitgangspunt en als oefening in bezinning. Misschien moet je dus je hoop van vroeger herstellen en harder je best doen om je wensen en plannen te vervullen.

Kind op een trap in droom
Dromen over teruggaan naar school nodigt je uit om na te denken over waar je staat in je leven.

Wat te doen na dromen over je oude school

Dromen die verband houden met de kindertijd hebben vaak een speciale betekenis. Ze gaan vaak gepaard met een hoge emotionele lading, hetzij van positieve valentie of juist iets minder vriendelijks.

Het is vermeldenswaard dat het wijdverbreide verschijnselen zijn en het is altijd raadzaam ze te analyseren en je af te vragen welke boodschap ze je proberen over te brengen. In deze situaties raden we de volgende stappen aan:

  1. Schrijf je droom op in een dagboek. Probeer alle details en de emoties die je ervoer te beschrijven.
  2. Zoek naar elementen die volgens jou betrekking hebben op het huidige moment.
  3. Vraag jezelf af wat de droom je zou kunnen vertellen.
  4. Schrijf alle ideeën op die in je opkomen over je interpretaties.
  5. Evalueer en overdenk of de droom je uitnodigt tot veranderingen.

Tot slot: Sigmund Freud noemde droominterpretatie de “koninklijke weg” naar het onbewuste. Het kan zeker nooit kwaad om je in die wereld te verdiepen en wat meer te mediëren in je welzijn en kennis.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.