Wat betekent het om te dromen dat je partner je verlaat, verhuist of ontrouw is?

Voel je je verward omdat je partner je in je dromen heeft bedrogen? Hier vind je interpretaties voor deze veel voorkomende droomanekdote, die te maken kan hebben met verlatingsangst en onzekerheid.
Wat betekent het om te dromen dat je partner je verlaat, verhuist of ontrouw is?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 24 februari, 2024

Heb je ooit dromen gehad dat je partner je verlaat, ontrouw is of dat je andere problemen hebt? Het antwoord zou zelden negatief zijn, want dit is een veelvoorkomend droomscenario onder ons, dat in verband kan worden gebracht met vermoedens van ontrouw.

De echte vraag die iemand overvalt die wakker wordt met dit gevoel van ongemak en verlatenheid is de volgende: waarom droom ik dit? Is er reden om ontrouw te vermoeden? Of projecteer ik misschien mijn angsten? In dit artikel vind je een aantal interpretaties van dit soort dromen om je te helpen je eigen antwoorden te vinden.

Wat betekent het om te dromen dat je partner je verlaat?

Er is een breed scala aan merkwaardige dromen. Een van de meest emotioneel verontrustende soorten is ongetwijfeld dat je partner je verlaat. Dromen over een relatiebreuk kan een letterlijke manifestatie zijn van de angst om verlaten te worden.

Het is ook mogelijk dat het voortkomt uit een soort angst die te maken heeft met sociale relaties, vooral die met een partner. Het vermoeden dat de liefde is vervaagd of dat dit sluimerende conflict eindelijk tot uitbarsting kan komen, zijn angsten die zich in de droomwereld kunnen manifesteren.

Dromen dat je partner je verlaat voor iemand anders

Een variant op dit soort dromen is dat je partner je verlaat voor iemand anders, misschien door het je te vertellen of misschien door een romantische relatie met iemand voor je neus te hebben. Deze scenario’s komen ook vaak voor.

In dit geval kan de nuance van een derde persoon die de romantische aandacht van je partner trekt een signaal zijn dat je ontrouw vermoedt. Als je er geen conflict over hebt gehad (of vermoedens), kun je te maken hebben met een manifestatie van je onzekerheid omdat je gelooft dat je niet genoeg bent voor je partner.

Wat betekent het om te dromen over ontrouw?

Vrouw kijkt de andere kant op terwijl stel achter haar zoent
Dromen over ontrouw kan een uiting zijn van je jaloezie en onzekerheden.

Meer dan de inhoud van dit soort dromen, waar je op moet letten is de frequentie ervan. Iedereen heeft wel eens, in meer of mindere mate, gedroomd dat zijn partner ontrouw is, zelfs zonder het te verbergen.

Als je echter vaak droomt dat je partner vreemdgaat, is het mogelijk dat het een uiting is van jaloezie. Het is belangrijk dat je het vertrouwen dat je in die persoon stelt opnieuw bekijkt. Ook moet je onderzoeken of je tekenen van een bezitterige of onzekere houding vertoont.

Aan de andere kant, als je duidelijke vermoedens hebt dat je partner vreemdgaat, kan deze droom het duwtje in de rug zijn dat je geest je wil geven om het probleem aan te pakken.

Aarzel niet om je twijfels weg te nemen en de relevante beslissingen te nemen, vooral als je onbewuste je daartoe aanspoort.

Dromen dat je partner je negeert, wat betekent dat?

Je kunt ook soortgelijke scenario’s vinden als wanneer je partner je verlaat, van je wegkijkt, of misschien doet alsof je niet bestaat. Het is mogelijk dat je in dit geval te maken hebt met een manifestatie van je gevoel van eenzaamheid binnen de relatie. Is je vriend/vriendin er voor je wanneer je hem/haar het meest nodig hebt? Wordt er aan jouw behoeften voldaan?

Je kunt ook te maken hebben met een scenario dat de vervreemding tussen jou en je partner weergeeft. Als de relatie is bekoeld en jullie al een tijdje uit elkaar gaan, kan deze droominhoud daar een hint naar zijn.

Wat betekent het om te dromen dat je partner zoek is en je hem/haar niet kunt vinden?

Vrouw alleen op een schommel
Dromen over de verdwijning van je partner kan betekenen dat je je onzeker voelt.

Over het algemeen zijn dit soort dromen behoorlijk verontrustend. Dit omdat je partner erin is verdwenen en je niet weet of hij/zij vrijwillig is weggegaan of dat hem/haar een ongeluk is overkomen.

Hier is de overheersende emotie angst en het grote gevaar onzekerheid.

In deze gevallen, en vooral als de droom zich vaak herhaalt, is het mogelijk dat je te maken hebt met een uiting van je onzekerheid in de relatie. Misschien waarschuwt je onderbewustzijn je dat de dingen niet meer zijn zoals ze waren. Bijvoorbeeld omdat je geconfronteerd wordt met een gebrek aan genegenheid.

Dromen en relatiebeslissingen

Het is belangrijk om te benadrukken dat dromen geen voorspellingen of redenen zijn om conflicten te hebben of een relatie te beëindigen. Ze hebben echter wel te maken met de verwerking van emoties die tijdens het waken niet goed worden gemanaged. Daarom is het een goede oefening in introspectie om ze te analyseren en daarbij je gedachten en gevoelens te onderzoeken.

In een andere zin, als je het gevoel hebt dat je relatie niet goed gaat en dit wordt weerspiegeld in je dromen, is het belangrijk om naar jezelf te luisteren en het probleem aan te pakken. Het eindigt niet altijd in een breuk. Wat echter wel duidelijk is, is dat een scheiding onvermijdelijk is als de problemen die mogelijk spelen niet worden opgelost.

En tot slot, aarzel niet om de mogelijkheid te overwegen om in relatietherapie te gaan. Dromen dat hij/zij je verlaat, je negeert of weggaat is onplezierig. Bedenk echter dat het niets meer is dan een uitbreiding van emoties die je al voelt, ook al ben je je daar op dat moment niet van bewust.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.