Wat betekent het als je over spinnen droomt?

Dromen over spinnen wordt vaak geassocieerd met pech, angst of agressiviteit. Er kunnen echter meer betekenissen zijn, afhankelijk van de inhoud van de droom zelf. Lees hier meer.
Wat betekent het als je over spinnen droomt?

Laatste update: 08 oktober, 2021

De droomwereld is voor veel mensen een bron van fascinatie. In je dromen zijn er vaak onbewuste of onderdrukte impulsen of verlangens die zich om de een of andere reden niet manifesteren als je wakker bent. In dit artikel gaan we het hebben over wat het betekent als je over spinnen droomt. Dit is een vrij veelvoorkomende droom, net als dromen over dieren in het algemeen.

Het is algemeen bekend dat dromen over insecten verband houden met de algemene ups en downs van het leven. Meer specifiek symboliseert dromen over spinnen discussies en problemen die je momenteel in je bewuste leven hebt. Hoeveel verschillende versies van spinnendromen zijn er echter en wat betekent elk van hen?

Wat betekent dromen over dieren?

Voordat we het hebben over de betekenis van dromen over spinnen, laten we het eerst hebben over de algemene symboliek van dromen over dieren.

In 2006 schreef Anna Monteschi The Great Book of Dreams. In dit boek stelt ze dat dieren bepaalde parallellen met mensen ervaren. Bijvoorbeeld geboorte, leven en dood. Verder eten, paren en vechten ze… net als mensen.

In tegenstelling tot mensen zijn ze zich echter niet bewust van hun leven en lot. Om deze reden, hebben ze de neiging om te worden gebruikt om of project de impulsen en hartstochten die wij, als mensen, niet volgen, juist omdat we ons bewust van onze eigen natuur.

In die zin fungeren dieren in de droomwereld als uiterst nuttige projecties om dat deel van ons te vertegenwoordigen dat primitief en instinctief is. Met andere woorden, het deel dat onmogelijk rationeel te analyseren is.

Vrouw droomt van spinnen

Enkele betekenissen van dromen over dieren

Dromen over dieren kan meerdere betekenissen hebben. Het hangt allemaal af van het type droom. Dromen van onbekende dieren zou bijvoorbeeld een symbool zijn van pech. Dromen dat een dier je volgt, zoals een spin, kan betekenen dat je een beslissing moet nemen en misschien een beetje agressief moet zijn om succesvol te zijn op je werk.

Als laatste, dromen dat je in een dier verandert, is een symbool van sluwheid. Als het dier in de droom tegen je spreekt, betekent dit dat het niet raadzaam is om te veel onder de indruk te zijn van mensen om je heen die misschien geleerd en wijs lijken

Als je over een dier droomt…

Als je over een dier droomt, moet je jezelf afvragen wanneer en in welke omstandigheden je het hebt gezien. Dan moet je nadenken over hoe je je voelde over het dier. Vond je het geweldig? Was je er bang voor?

Vraag jezelf daarnaast af of het dier als lelijk of mooi wordt beschouwd. Deze vragen hebben meestal betrekking op je huidige leven. Ook op je gevoelens en ervaringen uit het verleden. In feite is dit een typisch element dat betrokken is bij het proces van psychoanalyse.

Wat betekent dromen over spinnen?

Dromen over spinnen wordt vaak geassocieerd met discussies en problemen in je huidige leven. Er kunnen hier meerdere betekenissen zijn. Als je bijvoorbeeld droomt dat je de spin in je hand houdt, kan dit betekenen dat je meestal moedig bent in de meest gevreesde en gevaarlijke situaties.

Aan de andere kant, als je droomt dat je de spin doodt, is dit een goed voorteken en een symbool van rijkdom. In feite is de betekenis hetzelfde als je droomt van het doden van insecten in het algemeen. Als de spin extreem groot is, heeft dit te maken met een discussie die veel gevolgen zal hebben.

Over het algemeen betekent dromen dat je spinnen ziet een onaangename situatie. Als het dier op je kruipt, symboliseert het ergernis.

Als je gewoon droomt dat je een spin ziet, symboliseert dit een onaangename situatie in je leven. Bovendien, als je hem ook een web ziet weven, kan dit betekenen dat je wacht om ergens bij betrokken te raken.

We hebben het gehad over enkele betekenissen die worden toegeschreven aan dromen over spinnen. Er is echter meer, dus lees verder!

De spin bijt je

Spinnen steken hun prooi en verlammen ze met hun gif. Als je droomt dat een spin je bijt, kom je misschien op een moment in je leven dat je verlamd voelt door angst, onzekerheden of twijfels.

Dit beperkt je bij het nemen van beslissingen. Daarom nodigt de spinnenbeet in je droom je uit om na te denken over de beslissing die je moet nemen.

Zwarte spinnen

Dromen van zwarte spinnen kan een specifieke angst in je leven vertegenwoordigen. Het is echter waarschijnlijk iets waar je je niet zo bewust van bent.

Dromen van spinnenwebben

In dit geval kun je de droom zien als een mogelijke waarschuwing of moet je je ervan bewust zijn. In feite kun je in je echte leven het gevoel hebben dat iemand “erop uit is om je te pakken.”

Aan de andere kant, als je in de droom je huis van spinnenwebben ontdoet, houdt dit verband met de behoefte aan een innerlijke reiniging zodat je gelukkig kunt zijn. Als je mond vol spinnenwebben zit, wees dan voorzichtig, want misschien ben je niet eerlijk tegen jezelf.

Spinnen in je haar

Dromen over spinnen in je haar heeft te maken met angsten waar je veel aan denkt. In feite is het een droom die je vertelt over je diepe angsten. Degene die je misschien eens van dichterbij moet bekijken. Het soort angsten dat je geen kracht geeft. Ze zijn meestal diep geworteld.

Vrouw met handen op het hoofd

Wat vind je van spinnendromen?

Heb je ooit gedroomd over spinnen? Zo ja, om je droom te interpreteren, moet je je bewust zijn van hoe je je werkelijk voelde in de droom. Heb je bijvoorbeeld gevoelens van walging, afkeer, angst, fascinatie, nieuwsgierigheid ervaren? Probeer die gevoelens vervolgens te relateren aan je echte leven of aan echte situaties die je hebt meegemaakt met spinnen.

Vaak zijn dromen fragmenten van het dagelijks leven, van herinneringen of dingen die je zijn overkomen of die je hebt gezien. In deze gevallen hebben ze meestal geen onderliggende betekenis. Maar op andere momenten proberen ze je misschien iets te vertellen…..

“Tijdens de slaap zijn we een beetje meer onszelf; de verdoving van het lichaam lijkt vooral het ontwaken van de ziel te zijn. Het vertegenwoordigt de band van de zintuigen, maar ook de vrijheid van de rede; onze opvattingen bereiken bij het ontwaken niet de fantasieën van onze droom.”

-Thomas Browne- Wellicht ook interessant voor jou

Dagdromen kan je slimmer maken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Dagdromen kan je slimmer maken

Onderzoek toont aan dat dagdromen, behalve dat het een prettige manier is om je tijd door te brengen, je ook daadwerkelijk slimmer kan maken.  • Freud, S. (2013). La interpretación de los sueños. Editorial Akal.
  • Monteschi, A. (2006). El gran libro de los sueños. La interpretación de más de 10.000 sueños para conocerlo todo sobre el amor, la riqueza y el éxito. Editorial De Vecchi, S.A.U. Barcelona.
  • Trujillo, M. (2004). Interpretación de los sueños. Editorial Libsa. Madrid.