8 soorten dromen en hun betekenissen

Heeft alles wat we dromen een betekenis? Betekenen dezelfde soorten dromen voor iedereen hetzelfde? Wat zegt de psychologie hierover? Vind hier de antwoorden op deze en andere vragen.
8 soorten dromen en hun betekenissen

Laatste update: 31 maart, 2021

De wereld van dromen is even fascinerend als onbekend. Niet iedereen gelooft dat verschillende soorten dromen betekenis hebben of dat ze een verborgen boodschap voor ons bevatten. Er zijn echter steeds meer boeken en artikelen over deze dromen en veel van hun toegeschreven betekenissen verbergen een symboliek en een verhaal.

Vandaag gaan we kijken naar acht merkwaardige soorten dromen en hun betekenis, althans volgens enkele auteurs die over dit onderwerp schrijven.

Met behulp van de psychologie was Freud een van de eersten die probeerde de wereld van dromen te interpreteren. Een techniek die hij gebruikte was vrije associatie, waarbij de patiënt zijn droom uitlegde en associaties begon te maken tussen de elementen ervan en hun leven.

Volgens Freud was de feitelijke inhoud van de dromen niet zo belangrijk, maar eerder de interpretatie die we zelf van die droom (en van elk van de elementen ervan) hebben gemaakt.

In werkelijkheid is het niet zo dat alles wat we dromen betekent dat een bepaald iets zal gebeuren, maar dat alles wat we dromen een betekenis heeft voor onze psyche.

Bovendien verbergen dromen, vooral vanuit het oogpunt van de psychoanalyse, vaak onderdrukte verlangens, verborgen angsten en andere soorten elementen die in ons leven en in onze geest aanwezig zijn.

Door dromen worden veel emoties en gedachten gekanaliseerd, op een manier die niet mogelijk is tijdens het wakker zijn. Ontdek hieronder iets meer over de merkwaardige wereld van dromen!

“Ons bestaan zou ondraaglijk zijn als we nooit zouden dromen.”

-Anatole France-

8 soorten dromen en hun betekenissen

Enkele merkwaardige dromen en hun betekenissen

Wat betekent het om te dromen dat je verliefd bent geworden? Of dat iemand je achtervolgt? Of dat je aan het eten bent? Hier zijn enkele merkwaardige dromen, samen met hun mogelijke betekenissen, die we uit twee boeken hebben gehaald: The Great Book of Dreams (2006) van Anna Monteschi en How to Interpret Dreams (2004) van Luis Trujillo.

Dromen en hun betekenissen: verschillende soorten tickets

Sommige dromen gaan over verschillende soorten tickets. Als je droomt over een film- of theaterticket, suggereert Anna Monteschi de volgende boodschap: “Introverte mensen worden moe van vermaak.” Aan de andere kant heeft dromen over een loterijticket te maken met geluk en voorzichtig zijn om niet te veel te willen krijgen.

Als het kaartje voor een bus of tram is, suggereert dit dat je misschien initiatief in de praktijk moet brengen, daar kleine veranderingen die je moet maken dit vereisen. Dromen van een treinkaartje houdt verband met offers die je huidige situatie zouden kunnen verbeteren.

Tot slot suggereert het worden gesnapt zonder ticket dat, hoewel alles tot nu toe gemakkelijk voor je is geweest, je binnenkort zult moeten betalen voor wat je hebt.

Eten of voedsel

Dromen dat je aan het eten bent, houdt verband met de behoefte aan nieuwe prikkels. Als het om een lunchmaaltijd gaat, heeft dit te maken met goede sociale relaties. Als er levende dieren in je droom voorkomen, dan is dit een symbool voor agressiviteit.

Vlees eten staat voor veiligheid en volwassenheid. Aan de andere kant betekent het eten van vis dat je snel nieuws krijgt. Als je in je droom as eet, dan betekent dit dat je de neiging hebt jezelf onnodig te straffen.

Als het eten lekker is, betekent dit dat je openstaat voor nieuwe ervaringen. Maar, als het eten onaangenaam is, wijs je de mogelijkheden om je open te stellen af. Vooraf bereid eten in je dromen duidt op vertrouwen in je eigen kunnen. Eet je daarentegen groenten, dan heeft dat te maken met een stabiele situatie in je leven die je weinig voldoening geeft.

Dromen dat je in gezelschap eet, houdt verband met onvervulde verlangens. Aan de andere kant betekent dromen dat je alleen eet dat je binnenkort in een onvoorziene isolatie zult leven.

Als het om zoet voedsel gaat in je droom, dan heb je misschien genegenheid nodig. Gaat het over fruit, dan heeft het te maken met gezondheidsproblemen. Of tot slot, komen er bladeren in je dromen voor, dan heeft het te maken met het opdoen van kennis over bedrog.

Dromen over stations

Dromen dat je in een station bent, of het nu een metro- of treinstation is, houdt verband met ernstige problemen die worden veroorzaakt door je besluiteloosheid.

Als je iemand begeleidt die vertrekt, heeft dat te maken met het feit dat je binnenkort een interessant persoon leert kennen. Als je iemand op een station ontmoet, betekent dit dat je op een belangrijk maar verwarrend moment in je leven bent.

Geboorte

Dromen over geboorte kan te maken hebben met geluk en verbeteringen in je leven. Als de persoon in de droom blind en stom wordt geboren, kan dit te maken hebben met pech of een ongelukkige wending van het lot.

Op een mooie manier ter wereld komen betekent dat je alle zorgen die je had even vergeet. Als je droomt dat je als volwassene wordt geboren, betekent dit dat je afstand hebt gedaan van je kindertijd.

Achtervolgen

Dit is een andere veelvoorkomende droom, of moeten we nachtmerrie zeggen? Dromen dat je achtervolgd wordt, betekent dat je denkt dat iemand om egoïstische redenen achter je aan zit.

Als jij degene bent die iets of iemand achterna zit, kan dit betekenen dat je iemand kwaad wilt doen, zonder enige reden om dat te doen. Als je een dier achterna zit, betekent dit dat je in je leven meestal instinctief handelt.

Dronken worden

Dromen dat je dronken bent, houdt verband met buitensporige impulsen die je misschien hebt, die financiële schade aan iemand kunnen berokkenen.

Als je dronken wordt van sterke drank, betekent dit dat je het moeilijk vindt om je eigen acties onder controle te houden. Aan de andere kant, als je van wijn droomt, kan het te maken hebben met een huidige staat van desoriëntatie in je leven en schuldgevoelens.

Dromen over verliefd worden en de betekenissen ervan

Verliefd worden

Wie heeft er niet gedroomd over verliefd worden? Deze droom heeft te maken met een verlangen om een waar liefdesverhaal te beleven. Als je droomt dat je verliefd wordt op je eigen partner, dan betekent dit dat je relatie langdurig kan zijn. Als het over een vreemde gaat, dan ben je op zoek naar iets nieuws in je leven.

Aan de andere kant kun je dromen over oude vriend. Je hebt dan zekerheid nodig. Als het een object is waar je verliefd op bent geworden, dan betekent dit dat je erg impulsief bent.

Over een meer dromen, wat zijn de betekenissen?

Meren zijn in de wereld van dromen positieve symbolen. Als je er echter in gaat zwemmen, kan het betekenen dat pech op de loer ligt. Ben je aan de kust, dan nadert er een positieve periode wat betreft vrienden en werk.

Als je op een boot vaart, komen er rustige en onbelangrijke tochten aan. Woon je daarentegen naast een meer, dan symboliseert dit rust, maar ook een gebrek aan prikkels in je leven.

Heb jij een van deze soorten dromen wel eens gehad? Geloof jij dat dromen een betekenis hebben? We hebben allemaal bijna elke nacht dromen, ook al herinneren we ons ze niet altijd. Schrijf je dromen eens op zodra je wakker wordt. Als je dat niet doet, zal je ze snel vergeten. Misschien zit er wel iets belangrijks in waar je rekening mee moet houden. Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer buitensporig dagdromen een probleem wordt
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wanneer buitensporig dagdromen een probleem wordt

Buitensporig dagdromen is een aandoening waarbij mensen een groot deel van hun tijd in hun eigen fantasiewereld doorbrengen.  • Monteschi, A. (2006). El gran libro de los sueños. Editorial De Vecchi: Barcelona.
  • Trujillo, L. (2004). Interpretación de los sueños. Editorial Libsa: Madrid.