Wat betekent het als je over katten droomt?

De kat symboliseert geld, fantasie, verraad en irrationaliteit in de droomwereld.
Wat betekent het als je over katten droomt?
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 23 oktober, 2023

Het is heel gewoon als je over dieren droomt, vooral over katten. In feite vertegenwoordigen katten in de droomwereld verschillende dingen. Ze kunnen fantasie en irrationaliteit betekenen, maar ook onafhankelijkheid, geld en verleiding. Heb jij wel eens van katten gedroomd? In dit artikel hebben we het over de verschillende soorten betekenissen die aan dromen over katten worden gegeven.

Wat betekent het als je over katten droomt?

In de droomwereld staat dromen over katten voor fantasie en soms voor overmatige irrationaliteit. Aan de andere kant, als je droomt dat je gewoon een kat ziet, heeft dat te maken met verraad. Daarnaast kan dromen over dit dier andere betekenissen hebben. Deze omvatten verleiding, geld en onafhankelijkheid.

Als de kat waar je over droomt zwart is (net als het bekende bijgeloof eromheen), kan het betekenen dat je moet oppassen omdat er kwaadaardige mensen in je leven kunnen zijn waarvan je je misschien niet bewust bent.

Dromen over katten symboliseert ook het onbekende. Het gaat om die gebieden van je leven die je nog niet hebt verkend. Het kan een teken zijn dat je je angst en onzekerheden achter je moet laten en beslissingen moet gaan nemen.

Er zijn meer soorten dromen die met katten te maken hebben. Ze zijn afhankelijk van het soort kat en wat de kat (of jij) doet in de droom. Ze hebben allemaal een andere betekenis.

Slapende vrouw

Het soort kat

Laten we eens kijken wat het betekent als je over katten droomt, afhankelijk van wat voor soort het is.

Witte kat

De kleur wit symboliseert authenticiteit, zuiverheid en innerlijke rust. Als je daarom droomt over een witte kat, kan dat betekenen dat je op zoek moet gaan naar vrede en rust in je leven.

Grijze kat

Dromen over grijze katten kan betekenen dat je je gelukkig en stabiel voelt. Grijs is een kleur die ook verantwoordelijkheid aanduidt. Het kan bijvoorbeeld je betrokkenheid op je werk of andere gebieden in je leven weerspiegelen.

Enorme katten

Als je droomt over extreem grote dingen, in dit geval katten, kunnen ze symbool staan voor een teveel van iets in je leven. Misschien is het tijd om wat evenwichtiger te worden en je te ontdoen van dat buitensporige gedrag.

Dode katten

De dood van wat dan ook, in de droomwereld, symboliseert de verborgen wereld en de duisternis die voorafgaat aan je spirituele wedergeboorte.

Verder staat dromen over katten vaak symbool voor onafhankelijkheid en zuinigheid. Als de katten dood zijn in je droom, kan dit daarom wijzen op een financieel slecht moment of een slechte mate van onafhankelijkheid.

Kittens

Dromen over kittens vervult je vaak met vreugde. De betekenis van deze dromen heeft betrekking op diezelfde emotie. Misschien heb je een kleine vonk in je leven nodig, of zelfs wat genegenheid (niet per se van een persoon).

Deze droom kan ontstaan als je een slechte tijd doormaakt, of als je afstand hebt genomen of ver weg bent van je geliefden en verlangt naar hun genegenheid. Het is het soort droom dat je aanmoedigt om na te denken over de mensen in je leven.

Huiskat

Dromen over huiskatten symboliseert onafhankelijkheid en autonomie in je leven.

Hondsdolle

Dromen over hondsdolle katten symboliseert een stormachtige relatie in je leven die je kwelt.

Wild

Als de kat die in je dromen verschijnt wild is, betekent dit dat je onafhankelijkheid vaak omslaat in agressiviteit.


Check dit artikel ook eens: Droomincubatie: dromen met een doel


Wat gebeurt er in de droom?

Afhankelijk van jouw acties of die van de kat in je droom, varieert de betekenis. Hier zijn drie van de meestvoorkomende:

Een kat aaien

Dit betekent dat de persoon van wie je houdt jouw liefde niet verdient. Het heeft ook een andere betekenis: je zult binnenkort een aanzienlijke hoeveelheid geld ontvangen.

Als de kat spint terwijl je hem aait, kan dit bovendien wederkerige liefde betekenen.

Slapende kitten

Een kat vangen

Dromen dat je een kat vangt kan een waarschuwing zijn om niet te impulsief te zijn. Als de kat terugvecht, is dit een waarschuwing dat je bestolen kunt worden.

Een kat doden

Dromen over het doden van een kat vertelt je dat je een gevaarlijke relatie gaat beëindigen.

Gebeten worden door een kat

Dromen over een kat die je bijt symboliseert een verliefdheid die je niet wilt, maar die toch zal komen.

Dromen en hun betekenis

Alle zoogdieren dromen. Dromen gebeuren meestal tijdens de REM-fase van de slaap wanneer je hersenen bijzonder actief zijn. Deze fase herhaalt zich elke 90 minuten, gedurende ongeveer 25 procent van de tijd dat je slaapt.

Als je tijdens deze fase wakker wordt, kun je je de inhoud van je dromen gemakkelijker herinneren. In de regel betekenen je dromen (Spaanse link) altijd iets. Soms is het echter niet zozeer dat ze voorspellend zijn (premonitory dreams),maar dat ze verband houden met je huidige leven, aspiraties en identiteit, etc.

“Wat je ook kunt doen of dromen, begin ermee; durf heeft genialiteit, kracht en magie in zich.”

Goethe

De beste manier om een droom te interpreteren is door vast te stellen hoe je je erin voelde en hoe je de droom kunt koppelen aan bepaalde aspecten van je werkelijkheid.

Onthoud dat, of je nu over katten of andere dieren droomt, het zeer waarschijnlijk is dat deze dromen verband houden met een bepaalde situatie in je huidige leven of met je herinneringen. Want uiteindelijk werkt je geest altijd met vertrouwde elementen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Garzón, M. J. (s.f.). La interpretación de los sueños en psicoterapia en la actualidad. Epsys: Revista de psicología y humanidades.
  • Monteschi, A. (2006). El gran libro de los sueños. La interpretación de más de 10.000 sueños para conocerlo todo sobre el amor, la riqueza y el éxito. Editorial De Vecchi, S.A.U. Barcelona.
  • Munévar, M.C. et al. (1995). Los sueños: su estudio científico desde una perspectiva interdisciplinaria. Revista Latinoamericana de Psicología, 27(1): 41-58.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.