Ontrouw is verraad van vertrouwen

Ontrouw veroorzaakt een diepe wond. Is het mogelijk om het ooit te overwinnen?
Ontrouw is verraad van vertrouwen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 september, 2023

Leegte, wanhoop, woede, frustratie, pijn en angst. Dit zijn de gevoelens die je ervaart als je ontdekt dat je partner ontrouw is geweest. De intensiteit van je gevoelens hangt meestal samen met de tijd dat jullie samen zijn en hoe lang ze je al bedriegen.

Dit hoeft niet te betekenen dat het minder pijn doet als je nog maar net samenwoont en je ontdekt dat hij of zij ontrouw is geweest. Maar als je plotseling ontdekt dat je jaren met een ontrouwe partner hebt doorgebracht, is je leven in feite aan diggelen.

Misschien heb je je leven gewijd aan je partner en kinderen en ben je gestopt met leven. Als je in de jaren zestig en zeventig bent geboren, ben je opgevoed om offers te brengen en je dromen en persoonlijke ontwikkelingsdoelen uit te stellen. Daarom zag je je eigen persoonlijke ontwikkeling waarschijnlijk in termen van echtgenote en moeder zijn.

Als je er dus plotseling achter komt dat, terwijl je de beste jaren van je leven aan je relatie hebt gewijd, hij of zij ontrouw is geweest, vraag je je waarschijnlijk af wat je toekomst zal brengen. Als je partner vertrekt, blijf je bovendien achter met een open wond en zul je een onbekende tijd moeten rouwen.

Dit zal afhangen van de sociale, familiale en persoonlijke middelen die je tot je beschikking hebt om je te helpen het verraad te boven te komen. Je kunt het gevoel hebben dat je je ex-partner wilt bellen en vragen of hij of zij terugkomt, maar tegelijkertijd ook ruzie met hem of haar willen maken. Dit is heel natuurlijk. Het is een menselijke reactie.

Verraad van vertrouwen

Stel heeft ruzie

Als je de ontrouw van je partner ontdekt, kun je besluiten om bij hem of haar te blijven zonder echt te begrijpen of te erkennen welke schade er aan je relatie is toegebracht. Je zou kunnen doen alsof, met een kort gesprek, alles opgelost zal zijn. Dat de ontrouw van je partner slechts een teken is van hun egoïstische en kortzichtige visie.

Dit betekent dat je de situatie alleen vanuit je eigen perspectief bekijkt. Bovendien zal je vertrouwen in je partner niet echt herstellen alleen maar omdat hij of zij zich verontschuldigd heeft voor zijn of haar ontrouw. Ze hebben immers tegen je gelogen en een dubbelleven geleid. Sterker nog, ze hebben voortdurend fictieve ontmoetingen moeten verzinnen om hun geliefde te kunnen ontmoeten.

Herstellen na ontrouw

Kan je relatie herstellen na een dergelijke ontrouw? Het is moeilijk, maar niet onmogelijk. De eerste belangrijke stap is het erkennen van de schade die is ontstaan in je relatie.

Je moet proberen vast te stellen welke factoren ertoe hebben bijgedragen of je partner ertoe hebben aangezet om je te verraden. Vaak zijn er echter geen verzachtende omstandigheden voor ontrouw.

Als je partner je bedriegt, bedriegen ze eigenlijk drie mensen. Ze bedriegen zichzelf omdat het onmogelijk is om maanden of jaren intiem met een ander te zijn zonder iets te voelen. Daarnaast bedriegen ze jou en hun geliefde. Als een persoon een relatie met een ander accepteert terwijl hij weet dat hij al een langdurige relatie heeft, dan is dat omdat hij hoopt dat de andere relatie zal verdwijnen.

Mensen zijn geen robots. Het is onmogelijk om gevoelens van elkaar te scheiden als ze herhaaldelijk en zo lang in privé worden gedeeld.

Je partner moet er niet van uitgaan dat jij je gemengde gevoelens niet mag uiten en denken dat een ‘schone lei’ betekent dat je er niet over hoeft te praten. In plaats daarvan moeten jullie allebei onder ogen zien waarom het is gebeurd. Zonder excuses.

Vertrouwen bouw je op met daden, niet met woorden. Vergeving is actief, niet passief. Bloemen en chocolaatjes zullen de wond niet helen. Noch is een week of een maand voldoende genezingstijd.

De fases in het leven van een koppel en ontrouw

Vrouw is boos op haar partner

Veel mensen erkennen, ondanks zichzelf, dat ze nog wel van hun partner houden, maar dat hun partner niet meer van hen houdt. Ze verbergen en verzwijgen hun ongemak misschien een tijdje, wachtend op de crisis die onvermijdelijk komt.

Naarmate een relatie vordert, ervaart het stel een schommeling in hun gevoelens. Het begin van een relatie is de fase van idealisering. Samenleven opent echter de deur naar routine, verantwoordelijkheden en voortplanting. Deze factoren verkorten de tijd die een koppel besteedt aan medeplichtigheid. Verleiding en mysterie nemen af.

Bijvoorbeeld, de komst van het eerste kind verdeelt de emoties. Er zijn nu drie mensen in de relatie in plaats van twee. Bovendien vraagt de nieuwkomer aandacht en zorg. In deze fase voelen veel mannen zich buitengesloten omdat ze niet actief betrokken zijn bij de eerste maanden van het leven van hun kind.

Seksueel plezier neemt af. Er ontstaat een stille frustratie. Als gevolg daarvan ontstaat er een stille frustratie.

Ze praten, maar communiceren niet met elkaar. Ze leven niet meer voor zichzelf en voor hun partner. De gemeenschappelijke basis gaat verloren. In feite monopoliseren veel moeders hun baby, in plaats van de verantwoordelijkheid en het plezier van het kind met hun partner te delen.

Velen laten hun interesse in hun persoonlijke verschijning varen en zetten hun man aan de kant. Het is dan ook geen toeval dat in deze fase een hoger percentage van echtelijke ontrouw voorkomt.

Verre van hun ontevredenheid te uiten, zoeken de mannen hun toevlucht in de drank of bij hun vrienden. Ze ontdekken een nieuwe levenslust. In de relatie groeien gevoelens van frustratie en onverschilligheid. Aan de andere kant leeft de moeder haar leven, als een verlengstuk van dat van haar kind.

Naarmate de jaren verstrijken

Later beginnen de kinderen te puberen of verlaten ze het huis. De leden van het koppel blijven, net als in het begin, alleen. Velen zijn bang om die eenzaamheid samen met hun partner onder ogen te zien. Waarom? Omdat ze een vreemde zijn geworden.

Toch is het niet verwonderlijk dat ze zich nu anders voelen en dat hun liefde anders is. Want het leven verandert, het is dynamisch, en wat ze vandaag voelen zal morgen niet meer hetzelfde zijn.

Het stadium van de idealisering van de verkering is achter zich gelaten. De relatie past niet meer bij de fantasie. Het is zelfs onvolwassen om te verwachten dat die fase zal voortduren.

Liefde wordt ook volwassen. Het is wat partners in staat stelt om de verschillende crises of ups en downs in hun leven te overwinnen, eerst als koppel en later als gezin. Passie maakt plaats voor kalmte, stabiliteit en een rustige vorm van liefde. Maar als ze geen pogingen hebben gedaan om verleiding en medeplichtigheid levend te houden in hun relatie, voelen ze zich niet meer levend.

In deze context zwijgen veel vrouwen over hun seksuele ontevredenheid. De mythe blijft bestaan dat vrouwen er zijn om te bevredigen en niet om te genieten van seksualiteit. Ze geven, maar vragen niet. Hoe kan hun partner weten wat ze lekker vinden als ze het niet uiten?

Dit is een van de factoren die aanleiding geven tot ontrouw van vrouwen. Net als bij mannelijk bedrog zijn beide partners verantwoordelijk. Het gebeurt omdat de een niet aanbiedt en de ander niet vraagt. Als je je in een dergelijke situatie bevindt, moet je professionele hulp zoeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.