Wat betekent een goed leven hebben?

De Grieken zeiden dat een goed leven een proces is en geen staat. Ze beweerden dat het de dagelijkse zoektocht was naar welzijn. Dit is echter een nooit eindigende taak.
Wat betekent een goed leven hebben?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 november, 2023

Wat is een goed leven? Betekent het gelukkig zijn? Houdt het in dat je de meeste of al je doelen bereikt? Of suggereert het misschien een meer nederige benadering door simpelweg het feit te waarderen dat je leeft?

In feite heeft de filosofie eeuwenlang gezocht naar een universeel antwoord op deze vraag. Voor Aristoteles betekende het bijvoorbeeld contemplatie, wijsheid en leven volgens de rede.

Socrates stelde een veel eenvoudiger benadering voor. Hij stelde dat een goed leven gelukkig zijn betekende. Aan de andere kant benadrukte Epicurus de behoefte aan plezier. Hij vond zelfs dat hoe meer plezierige ervaringen er waren, hoe beter. De waarheid is dat er vanuit de filosofie meerdere perspectieven zijn op dit onderwerp. Maar wat suggereert de psychologie over dit onderwerp?

We leven in een wereld met meer dan 7 miljard mensen. Bovendien heeft ieder van ons een mening over wat het betekent om goed te leven. Toch zou het interessant zijn om te weten wat de wetenschappelijke en psychologische wereld over dit onderwerp te zeggen heeft. Daarom nemen we in dit artikel een kijkje.

Soms is het zo dat hoe meer we ons richten op wat we “willen en waar we van dromen”, hoe meer we ons verwijderen van wat we echt “nodig hebben”.

Man at sea enjoying the good life

Het goede leven volgens de psychologie

De positieve psychologie probeert al tientallen jaren te verduidelijken wat een goed leven is. Figuren als Martin Seligman, Barbara Fredrickson, Mihály Csíkszentmihályi en Sonja Lyubomirsky hebben in de loop van hun carrière talloze theorieën, onderzoeken en studies aan dit onderwerp bijgedragen.

De Universiteit van Illinois heeft een onderzoek uitgevoerd waarin ze suggereerden dat ons concept van welzijn vaak gekoppeld is aan onze cultuur. Het onderzoek concludeerde dat het hebben van een volwaardig leven vaak samenhangt met wat je om je heen ziet en wat je verlangt. Bijvoorbeeld een huis, een goede baan, genoeg geld, etc.

Martin Seligman wijst er echter op dat je vaak het soort waarden aanneemt die niet goed harmoniëren met echte gevoelens van welzijn. Bovendien wil je soms dingen die niet in overeenstemming zijn met wat je echt nodig hebt.

Bijvoorbeeld, misschien verlang je ernaar om meer geld te hebben zodat je kunt doen wat je wilt. Maar tegelijkertijd merk je dat je een vitaal doel in het leven mist, of verrijkende relaties of een gezond gevoel van eigenwaarde.

Het lijkt erop dat weten wat het goede leven is, iets ingewikkelder is dan je denkt. Het is echter interessant om het vanuit een psychologisch perspectief te bekijken.

Het PERMA-model: geluk en welzijn binnen handbereik

Martin Seligman stelde het PERMA-model voor om te onderzoeken welke aspecten zorgen voor een authentieke kwaliteit van leven.

Gedurende zijn hele carrière had deze beroemde professor aan de Universiteit van Pennsylvania opgemerkt dat psychologie vooral effectief was in het aanbieden van middelen en strategieën om problemen op te lossen en psychische stoornissen te behandelen.

Er waren echter geen sleutels om mensen te leren hoe ze “goed” kunnen zijn, of om te werken aan hun eigen balans, welzijn en geluk. Daarom ontwierp Seligman het PERMA-model. Het is gebaseerd op 5 factoren. Deze beschrijven we hieronder.

P- Positieve Emotie

Positieve valentie emoties zijn het kanaal waarmee je je op een intense, positieve en verrijkende manier met het leven verbindt. Het betekent echter niet dat je negatieve emoties moet onderdrukken of opzij moet zetten.

Integendeel, het betekent dat je alle emoties en gevoelens de ruimte moet geven. Desalniettemin moet je je negatievere stemmingen en emoties omzetten in nuttiger stemmingen en emoties.

“Niet alleen verdragen gelukkige mensen pijn beter en nemen ze meer gezondheids- en veiligheidsmaatregelen wanneer ze bedreigd worden, maar positieve emoties maken negatieve emoties ongedaan.”

Martin Seligman

E. Engagement

Een engagement is een doel, een doel, een doelstelling (of meerdere) die je aanmoedigt om elke dag gemotiveerd op te staan. Je betrokken voelen bij iets geeft je aanmoediging en gedrevenheid.

R.Relaties

Als je jezelf afvraagt wat het goede leven is, zijn er bepaalde aspecten waar je niet omheen kunt. Het zijn de mensen van wie je houdt en die van je houden, die je inspireren en over het algemeen elke dag mooier maken. Geluk betekent inderdaad vaak vriendschap, liefde, een knuffel van een kind…

M. Betekenis

Hier is het de moeite waard om te denken aan het werk van Viktor Frankl. Hij beweerde dat leven zonder betekenis geen leven is. Daarom moet je uitzoeken wat het is dat spanning en doel geeft aan je bestaan. Hierover nadenken kan alles veranderen.

A- Prestatie

Je moet alles wat je in je leven bereikt hebt waarderen en je ervan bewust zijn. Je bent een waardevol wezen dat in staat is om je werkelijkheid te transformeren door grootse dingen te bereiken. Weet hoe je kunt waarderen wat je doet en waardeer je self-efficacy.

Het goede leven is geen toestand, het is een proces

In 1961 legde de psychotherapeut Carl Rogers in zijn boek On Becoming a Person uit dat een goed leven geen resultaat is. Sterker nog, het is geen doel dat je moet bereiken en dan moet bewaren alsof het een magische entiteit is, zoals de Heilige Graal. In feite moet je het meer zien als een proces waar je je elke dag aan wijdt.

Geluk komt en gaat. Maar “gezond zijn” is een doorlopende klus. Je moet investeren in meerdere inspanningen en psychologische processen om het te bereiken.

Vrouw met een zon in haar hoofd

Welzijn betekent psychologisch gezond zijn

De Association for Psychological Science voerde in 2009 een onderzoek (Engelse link) uit waarin ze reflecteerden op wat het goede leven wordt genoemd. Eigenlijk is het vanuit psychologisch oogpunt heel moeilijk om te definiëren wat deze dimensie nu eigenlijk is. Dat komt omdat het eigenlijk om meerdere toestanden gaat. Niettemin vereisen ze allemaal een goede geestelijke gezondheid.

Psychologen Nansook Park en Christopher Peterson (Universiteit van Michigan) merkten op dat het goede leven vereist dat je meer positieve dan negatieve emoties ervaart. Het houdt ook in dat je weet hoe je je talenten en sterke punten kunt gebruiken bij elke tegenslag. Tot slot betekent het dat je goede relaties kunt hebben, je goed voelt in je werk en hoopvol bent over de toekomst.

Al deze dimensies samen maken het plaatje compleet van hoe het is om je goed te voelen. Iets wat, zoals je heel goed weet, soms heel moeilijk te bereiken is…


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rogers, C. R. (1961). On becoming a person. Boston, MA: Houghton Mifflin.
  • Emmons, R. A., & McCullough, M. E. (2003). Counting blessings versus burdens: an experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life. Journal of Personality and Social Psychology, 84(2), 377
  • Inglehart, R., & Klingemann, H.-D. (2000). Genes, culture, democracy and happiness. Culture and Subjective Well-being. MIT Press, Cambridge
  • Park et al. Achieving and Sustaining a Good Life. Perspectives on Psychological Science, 2009; 4 (4): 422 DOI: 10.1111/j.1745-6924.2009.01149.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.