Wat betekent de kleur grijs in de psychologie?

De betekenis van de kleur grijs gaat verder dan droefheid en melancholie. Hier ontdek je alle nuances die deze vaak unieke en vaak genegeerde kleur kan hebben.
Wat betekent de kleur grijs in de psychologie?

Laatste update: 27 november, 2021

De betekenis van de kleur grijs is heel bijzonder. In feite, terwijl zwart en wit absolute en radicale ideeën oproepen, wordt het middelpunt van grijs meestal geassocieerd met verdriet en eentonigheid. Het is de kleur die zich tussen licht en duisternis bevindt, zonder specifieke nuances om het op te laten schijnen en het speciaal te maken.

Aan de andere kant associëren we grijs ook met balans, omdat het op psychologisch niveau een neutrale kleur is. Daarom kunnen we het niet eenvoudig definiëren als de kleur van verdriet, omdat het ook andere connotaties heeft.

Als je meer wilt weten over grijs en het effect ervan op de menselijke geest, hebben we een aantal echt interessante feiten voor je. In feite zul je ontdekken dat het veel complexer is dan het lijkt.

Grijze kleurkenmerken

Grijs kan elke helderheidstint zijn tussen puur wit en zwart. Hoewel klassiek grijs op gelijke afstand van deze twee kleuren zou zijn, wordt ook het hele tussenliggende bereik als deze kleur beschouwd.

De perceptie van deze kleur wordt geproduceerd dankzij het vastleggen van een bepaald niveau van helderheid. In feite zijn het de staafjes in onze ogen die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen van grijs. Dit zijn de cellen die gespecialiseerd zijn in het opvangen van omgevingslicht. Aan de andere kant zijn de kegels verantwoordelijk voor de perceptie van kleur.

Grijs op zich kan niet per se als een kleur worden beschouwd, omdat het op fysiek niveau slechts een helderheidsniveau is

Grijze kleuren

Betekenis van de kleur grijs

Hoewel het niet de favoriete kleur van de meesten is, heeft grijs zijn eigen betekenis in de cultuur. Daarnaast heeft het een specifiek effect op de stemming en geest. Het wordt meestal in verband gebracht met veroudering. Met andere woorden, de verslechtering veroorzaakt door het verstrijken van de tijd. Het wordt ook geassocieerd met steen: koud, onveranderlijk en stabiel.

Als het echter om persoonlijkheid gaat, wordt grijs vaak gebruikt om besluiteloosheid en zwakte aan te duiden, evenals gebrek aan ambitie en apathie.

Grijs wordt ook geassocieerd met het idee van een bepaald progressief verlies. Bijvoorbeeld het soort dat wordt waargenomen bij het ouder worden.

Of bijvoorbeeld regenachtige en bewolkte dagen, wanneer de lichtsterkte afneemt. Bovendien, wanneer wordt vermeld dat een stad grijs is, betekent dit vaak een vervuilde omgeving met een gebrek aan vegetatie, wat op zijn beurt melancholie en verdriet oproept.

Positieve connotaties

De kleur grijs heeft echter ook een aantal positieve connotaties. In feite, net zoals we het verstrijken van de tijd op het lichaam kunnen zien als achteruitgang die leidt tot de dood, maken wijsheid en ervaring ook deel uit van hetzelfde proces.

Grijs geeft een gevoel van nuchter en emotioneel stabiel te zijn. Dit genereert rust en gevoelens van bescherming, omdat het verwijst naar het positieve aspect van degenen wier gedrag voorspelbaar is.

Vanuit een moreel perspectief vertegenwoordigt de neutraliteit van deze kleur het vermogen om verschillende gezichtspunten te waarderen, waardoor de kans op onpartijdigheid toeneemt. Het is gekoppeld aan bescheidenheid, zelfbeheersing en intelligentie. In feite vertegenwoordigt het het vaak redelijke middelpunt tussen de uitersten van twee ideeën.

Grijze tegels

Praktische toepassingen van de kleur grijs

Al deze projecties van de kleur grijs hebben een specifieke toepassing in het dagelijks leven. Omdat het het verstrijken van de tijd oproept, wordt dit gevoel van onveranderlijkheid gebruikt om traditie en verfijning te vertegenwoordigen. Sommige van de gebieden waar je deze kleur het vaakst zult zien, zijn de volgende:

  • Marketing. Op dit gebied wordt het gebruikt om veiligheid en betrouwbaarheid over te brengen. Je vindt het bij merken die klassieke waarden belijden en hun producten een elegante en succesvolle uitstraling willen geven. Bijvoorbeeld sieraden en high-end auto’s. Het is ook gebruikelijk om het te vinden in technologische producten.
  • Mode. Men gebruikt grijs om de aandacht niet te trekken, om gevoelens van soberheid en elegantie op te wekken. Verder gebruikt men het vaak om te contrasteren met andere kleuren of als vorm van camouflage.
  • Kunst. Net als in het vorige punt helpt de combinatie met kleuren om een contrast te genereren tussen insluiting en expressiviteit. Wanneer interieurontwerpers grijs gebruiken, zoeken ze meestal een tussenpunt tussen het sierlijke en het geordende.

Grijs is een kleur die, hoewel het misschien saai lijkt, een enorm scala aan tinten bevat. Hopelijk voel je je na het lezen van dit artikel meer aangetrokken. Dat komt omdat wat voor jou zinvol is, uiteindelijk ook aantrekkelijker voor jou wordt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Heller, E. (2004). Psicología del color. Cómo actúan los colores sobre los sentimientos y la razón. Gustavo Gili.
  • Hupka, R. B., Zaleski, Z., Otto, J., Reidl, L., & Tarabrina, N. V. (1997). The colors of anger, envy, fear, and jealousy: A cross-cultural study. Journal of cross-cultural psychology28(2), 156-171. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0022022197282002
  • Díaz, E. P. (2015). El color como estrategia de persuasión en el mundo de la publicidad [Tesis de pregrado, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez]. Archivo digital. http://erecursos.uacj.mx/handle/20.500.11961/2058

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.