Kunnen we de menselijke veroudering stoppen?

Vroeger alchemisten, en nu onderzoekers van over de hele wereld, streven hun grote droom na: het winnen van de dood. We hebben deze strijd tussen de wetenschap en de dood al vaak in de films gezien. In dit artikel kijken we naar de realiteit van vandaag.
Kunnen we de menselijke veroudering stoppen?
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Veel mensen geloven dat er een mogelijkheid is om de menselijke veroudering te stoppen. Ik wil jong en zo oud mogelijk sterven.

Er zijn wetenschappers die de wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van celverjonging analyseren. Ze onderzoeken hoe dit de veroudering van de wereldbevolking als geheel zou kunnen beïnvloeden. Geen enkel wetenschappelijk bewijs suggereert dat de menselijke levensduur niet door de veronderstelde limiet van 120 jaar kan breken.

Aubrey De Gray is een Engelse biomedische gerontoloog die aan de Universiteit van Cambridge heeft gestudeerd. Hij staat bekend om zijn sterke verdediging van het idee dat het mogelijk is voor mensen om een onbepaalde levensverwachting te hebben.

Hij is er zeker van dat wetenschappers niet alleen in staat zullen zijn om de veroudering van de mens te stoppen, maar dat ze ook strategieën zullen ontwikkelen om onze jeugd te herstellen.

Ook andere stemmen in de wetenschappelijke gemeenschap steunen deze beweringen. Het is heel goed mogelijk dat we in de komende twintig of dertig jaar medicijnen kunnen ontwikkelen die een 60- of 70-jarige kunnen veranderen in een 40- of zelfs 30-jarige jongere.

Door harttransplantaties te doen, heb ik 150 levens gered. Als ik me eerder had gericht op preventieve geneeskunde, had ik 150 miljoen levens kunnen redden.”

-Dr. Christian Barnad-

Een man draagt zijn vrouw op de rug

Ik wil jong en zo oud mogelijk sterven

Er zijn al mensen geboren die 130 jaar oud zullen worden. Dat is in ieder geval wat Juan Carlos Izpisua, een Spaanse farmaceut, beweert. Zijn publicaties bevatten meer dan 26.000 citaten die zich richten op stamcelbiologie en de ontwikkeling daarvan.

Zijn studies richten zich op het identificeren van de moleculaire en cellulaire mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de embryonale ontwikkeling. De bijdragen die hij heeft geleverd hebben een enorme invloed op het gebied van transplantaties en de strijd tegen de menselijke veroudering.

Een team van onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech) en de University of California, Los Angeles (UCLA) is erin geslaagd om een techniek te ontwikkelen die de schade elimineert die zich in cellen ophoopt naarmate de mens ouder wordt.

De methode zou kunnen helpen om een van de belangrijkste oorzaken van de veroudering te stoppen of zelfs om te keren. Het team van wetenschappers, onder leiding van bioloog Nikolay Kandul, is erin geslaagd een manier te vinden om de genetische mutaties die zich ophopen in de mitochondriën te elimineren.

Dit zijn de kleine organellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van energie in de cellen van het lichaam. De studie werd in 2016 gepubliceerd in Nature Communications .

Het DNA van het leven op onze planeet slaat zijn informatie natuurlijk op in 4 “letters”: A, C, G, en T. Dit zijn de vier beginletters van vier belangrijke chemicaliën (Engelse link), die essentieel zijn voor het menselijk leven.

Een menselijke cel heeft ongeveer 3,2 miljard van deze letters. Minimale fouten in het “alfabet” van een cel leiden tot ziekten. Dit alles kan worden verminderd met deze nieuwe celregeneratie vooruitgang.

In 2045 zal de dood facultatief zijn en tegen die tijd zal veroudering een geneesbare ziekte zijn.”

-José Luis Cordeiro, oprichter van de Singularity University in Silicon Valley-

Kunnen we de menselijke veroudering stoppen?

Het bewijs dat het mogelijk is om menselijke veroudering te stoppen, ligt in het feit dat sommige cellen die al in de natuur bestaan niet verouderen. Zulke cellen zijn kiemcellen, carcinogenen en ook bepaalde bacteriën.

In de biologie zijn de beroemdste cellen de HELA. Door ze te gebruiken ontdekten wetenschappers in 1951 dat kanker onsterfelijk is en dus niet veroudert. Deze nieuwe onsterfelijkheid zal dus het hele concept van de menselijke samenleving veranderen. Omdat stamcellen nooit verouderen, kunnen we hetzelfde concept toepassen op het lichaam als geheel.

Een afbeelding van Alan Turing

Er is echter nog een andere cruciale datum in het verschiet: 2029. Dit is het jaar waarin we zullen zien of de test van Alan Turing zal uitkomen. Deze Britse wetenschapper zei dat de dag zal komen dat een mens niet weet of hij met een andere mens praat of met een vorm van kunstmatige intelligentie.

Elke technologische vooruitgang leidt tot meer vooruitgang. De dingen gaan zo snel dat wetenschappers beweren dat een menselijk brein over tien of vijftien jaar in staat zal zijn om verbinding te maken met het internet. Technologie zal inderdaad een cruciale rol spelen bij het omkeren van de vergrijzing.

Als je geen bijdrage meer levert, begin je te sterven.

Eleanor Roosevelt

Sommige mensen geloven zelfs dat ons primitieve vermogen om te spreken in de toekomst telepathisch zal worden uitgevoerd. Dit alles dankzij de technologische vooruitgang die “als bij toverslag” zal werken. Wellicht ook interessant voor jou

Ouderdom begint waar nieuwsgierigheid eindigt
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ouderdom begint waar nieuwsgierigheid eindigt

Als er iets is dat ons werkelijk beweegt, dan is het nieuwsgierigheid, het verlangen om dingen te ontdekken, werelden te kennen en ervaringen op te...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bolter, J. D., & Enberg, M. (2017). El próximo paso: La vida exponencial. Obtenido de Entornos aumentados y nuevos medios digitales: https://www. bbvaopenmind. com/wpcontent/uploads/2017/01/BBVA-OpenMind-Jay-Davi-Bolter-Maria-Engberg-Entornosaumentados-y-nuevos-medios-digitales. pdf.
  • https://elpais.com/tag/juan_carlos_izpisua/a
  • Kandul, NP, Zhang, T., Hay, BA y Guo, M. (2016). Eliminación selectiva de ADN mitocondrial con deleción en Drosophila heteroplasmática. Nature communications , 7 , 13100.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.