Wanneer ze je niet willen verliezen, maar niet weten hoe ze je moeten behandelen

Sommige mensen willen je niet kwijt, maar weten niet hoe ze voor je moeten zorgen. Deze relaties kunnen schadelijk zijn.
Wanneer ze je niet willen verliezen, maar niet weten hoe ze je moeten behandelen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn mensen die niet voor je zorgen of veel aandacht aan je besteden, maar toch een hoog hek om je heen bouwen zodat ze je niet verliezen. Dit zijn relaties die gebaseerd zijn op het ego van een medeafhankelijke persoonlijkheid, waar genegenheid wordt geëist en vervormd.

Angst dat je bij hen weggaat, impliceert een gebrek aan vertrouwen van hun kant. Ze kunnen zelfs het gevaarlijke idee aannemen om jou als hun persoonlijk bezit te beschouwen. Opgemerkt moet worden dat elke relatie die gebaseerd is op een soort van angst onvermijdelijk veel leed zal veroorzaken.

Er zijn mensen die niet weten hoe ze je moeten behandelen. Ze voelen je verdriet of teleurstellingen niet aan. Maar alleen omdat ze niet veel aandacht aan je besteden, wil dat niet zeggen dat je jezelf ook verwaarloost. Luister naar je hart en luister naar jezelf.

Hoe vreemd het ook mag lijken, er zijn veel stellen die dit soort relaties gedurende lange tijd onderhouden. Vooral omdat ze bang zijn om iets te verliezen. Hier vertellen we je waarom dit gebeurt. Ook wat je moet doen om je gevoel van eigenwaarde te beschermen, als je je in een dergelijke situatie bevindt.

De controlerende codependent die niks wil verliezen

In een interessant artikel gepubliceerd in het tijdschrift World of Psychology, definieerden ze het soort relatie waarin de ene persoon de andere controleert en de andere het toelaat. De basiskenmerken zijn als volgt:

  • De controlerende codependent ervaart commitment als een soort verslaving. Aan hun behoefte aan dominantie ligt een gebrek aan zelfvertrouwen ten grondslag. Dit betekent dat ze strategieën en verdedigingsmechanismen inzetten om de ander uit te schakelen en te beheersen.
  • De angst die wordt gevoeld door de controlerende codependent is zo hoog dat hun eigen ruimte ophoudt te bestaan. In feite is er alleen een ‘microwereld’ vol wantrouwen, verwijten en negatieve emoties.
  • Het woord compassie heeft zijn wortels in het Latijn, ‘compati’, wat ‘lijden met’ betekent. De compassievolle persoon is zich bewust van de afhankelijkheid van zijn partner en van zijn behoefte om de baas te blijven uit angst hem te verliezen.
  • Ondanks dit feit kunnen ze niet anders dan van ze blijven houden, voor ze zorgen en ze boven zichzelf stellen. Dit zijn complexe relaties die uiteenvallen in een kenmerkende cirkel van pijn.
Wanneer ze je niet willen verliezen, maar niet weten hoe ze je moeten behandelen

Zorg voor jezelf

De behoefte aan controle en afhankelijkheid zijn twee remmende elementen die een onbalans in elke relatie bevorderen. Het is duidelijk dat emotionele relaties complex zijn. In werkelijkheid ligt de complexiteit echter bij de mensen zelf en niet in de relatie als zodanig.

Er zijn mensen die controle nodig hebben, want dat is de enige manier waarop ze liefde begrijpen. Anderen, hoewel ze oprecht liefhebben, missen de emotionele vaardigheden om te weten hoe ze voldoende wederkerigheid kunnen tonen. Het is belangrijk dat in alle relaties ‘excellentie’ prioriteit krijgt boven ‘vraag’. Om dit te doen, kun je de volgende strategieën in praktijk brengen.

Elleboog aan elleboog

Zelfliefde: jezelf niet verliezen

Het is essentieel dat je nooit de noodzaak vergeet om voor jezelf te zorgen en aandacht aan jezelf te besteden. Hoe vreemd het ook mag lijken, en, zoals blijkt uiteen studie gepubliceerd in The Journal of Personality and Social Psychology (Engelse link), hebben jongere mensen een lager zelfbeeld dan mensen van 60 jaar oud.

Een goed gevoel van eigenwaarde, zelfkennis en emotioneel beheer herinneren je eraan dat iedereen die geen aandacht aan je besteedt of je niet goed behandelt, jouw aandacht niet verdient, en nog minder om je ongelukkig te maken. Aarzel daarom niet om elders het geluk te zoeken.

Na verloop van tijd neemt je gevoel van eigenwaarde over het algemeen toe. Het is alsof je ervaringen je vormen om volwassen te worden met meer evenwicht en een betere balans. Je moet kunnen genieten van elke cyclus, elke fase en de band met jezelf kunnen versterken. Dit is eigenliefde.

Zeg ja tegen een bewuste emotionele relatie

Volwassen relaties zijn relaties waarin je je emotioneel bewust bent. Ze werken en brengen je geluk.

  • Er is geen behoefte aan controle omdat er geen onderliggende zorgen, angsten, onzekerheden of de wil zijn om de persoonlijke ruimte van de geliefde te schenden.
  • Bewuste en volwassen mensen delen hun vervulling. Ze brengen geen schaduwen van egoïsme of leegte die anderen kunnen bedekken.
  • In volwassen relaties zorg je voor elkaar en op je beurt laat je jezelf groeien. Je voelt je vrij en tegelijkertijd verbonden met elkaar.
Paar met bloemen

Ten slotte gaan mensen die anderen beheersen en eisen van hen stellen verder dan romantische relaties. Familie en vrienden kunnen zelfs hetzelfde gedrag vertonen.

Je moet dus actie ondernemen, je territorium verdedigen, voor je rechten zorgen en vooral luisteren naar de stem van je hart die om respect vraagt. Voor jezelf zorgen is inderdaad essentieel, dus zorg goed voor je zelfrespect. Je bent niet egoïstisch omdat je voor jezelf zorgt.

Hoofdafbeelding met dank aan Claudia Tremblay


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.