Wanneer ik denk dat ik een slecht mens ben

Wanneer ik denk dat ik een slecht mens ben

Laatste update: 05 januari, 2017

Heb je ooit weleens het gevoel gehad dat je een slecht mens bent? Soms maken we fouten waarover we ons slecht voelen. Het schuldgevoel overweldigt ons en we denken dat we slechte mensen zijn. Maar dat je iets verkeerd doet betekent niet altijd dat je een slecht mens bent.

Geloof me, als je erover twijfelt of je al dan niet een slecht mens bent, ben je het waarschijnlijk niet. Slechte mensen denken niet na over of ze slecht zijn. Ze doen simpelweg alles altijd alleen maar uit eigenbelang en ze doen kwaad zonder reden.

Wanneer je het gevoel hebt alsof je een slecht mens bent, vraag jezelf dan eens af of dit komt doordat anderen jou dit gevoel gaven. Vandaag zul je erachter komen waarom je soms denkt dat je je negatief gedraagt, terwijl je dit eigenlijk helemaal niet doet. Er zijn veel factoren die van invloed zijn, maar het belangrijkste is hoe je jezelf ziet.

De grens tussen goed en kwaad

Goed en Kwaad

Van kinds af aan is het je geleerd dat je goed moet zijn, maar wat betekent het nu eigenlijk echt om een goed mens te zijn? Jezelf goed gedragen, anderen helpen, nooit ‘nee’ zeggen…

Sommige van de dingen die ons zijn aangeleerd ondermijnen ons. Altijd alleen maar goed zijn kan er soms voor zorgen dat we onszelf te veel blootgeven aan anderen, dat we kwetsbaar worden en een doelwit zijn voor de giftige pijlen van anderen.

Naarmate we opgroeien en verantwoordelijkheden verwerven, voelen we ons soms schuldig. Soms kan iemand boos worden als we ‘nee’ zeggen, soms veroorzaakt het vertellen van de waarheid meer problemen dan als we liegen, soms houden we de schijn op zodat niemand ons beoordeelt…

Genoeg! Het is één ding om een goed mens te zijn, maar het is iets heel anders om ons dwaas te gedragen en onszelf op te stellen als de poppetjes van anderen. Je zou niet moeten toelaten dat anderen jou gebruiken hoe ze maar willen en je mag niet toelaten dat ze je een slecht gevoel geven.

Waarom is die persoon boos als ik niet met hem kan afspreken? Waarom behandelt hij me zo rot en kijkt hij zo kwaad naar me, terwijl ik eerlijk was? Mensen willen zogezegd dat je oprecht bent, maar ze horen liever leugens. Is dat niet hypocriet?

“Hypocrisie is het toppunt van alle kwaad”

-Molière-

Uiteindelijk leer je wanneer het juist is om mensen op hun plek te zetten. Je hoeft niet altijd de andere wang toe te keren; dit niet doen maakt jou geen slecht mens.        

Egoïstisch zijn is soms de positievere optie. Je hebt geen enkele reden om jezelf over te leveren aan anderen, want zij leveren zichzelf ook niet over aan jou. Wees vrij genoeg om ‘nee’ te zeggen, wees vrij genoeg om je door niemand een slecht gevoel aan te laten praten.                                        

Zeg ‘nee’ tegen emotionele chantage!

Fantasie

Misschien is emotionele chantage een van de redenen waarom je je zo ontzettend schuldig voelt. Dit gebeurt niet alleen tussen stelletjes, maar komt in verschillende soorten relaties voor.

Een kenmerk van emtionele chantage is het veroorzaken van een schuldgevoel bij die ander omdat hij zich gedraagt hoe hij wil. Dit is de meest voorkomende manier waarop mensen elkaar emotioneel chanteren en waarschijnlijk ook de manier waar de meeste mensen zich mee kunnen identificeren.

Emotionele chantage kan jou doen denken dat je een slecht mens bent. Als je jezelf niet volledig geeft, als je er niet altijd bent, als je zegt ‘ik kan niet blijven’, dan ben je een slecht mens. Hieruit ontsnappen is moeilijk. Ons lage gevoel van eigenwaarde zorgt er tenslotte voor dat we geloven dat we inderdaad slechte mensen zijn die anderen voortdurend kwetsen, ook al zijn we het eigenlijk zelf die gekwetst worden.

Heb je ooit weleens nagedacht over hoe rot je je voelt door een ander? Bijvoorbeeld wanneer je bang bent om te zeggen wat je denkt, omdat die ander het misschien verkeerd kan opvatten? Maar soms komt het er dan toch uit en veroorzaakt dit een ongemak waaraan je niet kunt ontkomen.

In werkelijkheid is het negatieve aan deze situatie niet hetgeen jij zegt, maar eerder de reactie van die ander die op jou weerkaatst en je een ontzettend slecht gevoel geeft. Desondanks gaat die ander gerust in de slachtofferrol zitten.

“Er is geen last zwaarder dan jezelf schuldig voelen over iets wat je nooit gedaan hebt.”

-Anoniem-

Kwaad en goed zijn relatieve begrippen

Wanneer je denkt dat je een slecht mens bent, denk dan eens goed na of deze gedachte door anderen veroorzaakt werd en of je werkelijk iets slechts hebt gedaan. Kwaad is iets dat je doet zonder reden. Stel je eens voor dat je iemand zomaar mishandelt, dan ben je als mens pas slecht bezig.

Maar wat als je jouw broer verdedigt? Als je bijtende woorden of jouw fysieke kracht gebruikt wanneer ze jouw broer aanvallen, ben je dan slecht? Kwaad en goed zijn relatieve begrippen, het hangt allemaal af van hoe jij het bekijkt. Daarom kan het maken van fouten nooit per definitie betekenen dat we geen goede mensen zijn.

Vrouw met Vlinders

–Afbeeldingen met dank aan Beth Conklin–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.