WAIS: de Wechsler Adult Intelligence Scale

De Wechsler Adult Intelligence Scale is het meest gebruikte instrument voor het beoordelen van cognitieve vaardigheden. Hier kun je meer te weten komen over het en de voordelen ervan.
WAIS: de Wechsler Adult Intelligence Scale
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 01 augustus, 2023

De belangstelling voor het meten van intelligentie gaat tientallen jaren terug. Het is echter nooit een gemakkelijk proces geweest. Oorspronkelijk werd het concept vermengd met andere concepten zoals moraliteit, denken of de ziel. Bovendien waren er geen betrouwbare of objectieve maatstaven voor intelligentie. Gelukkig zijn er nu effectieve, praktische en bruikbare instrumenten om deze taak aan te pakken. Eén zo’n instrument is de Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS).

Verschillende versies van dit instrument zijn in de loop der tijd ontwikkeld en bijgewerkt op basis van de nieuwste ontwikkelingen in de psychologie en klinisch onderzoek. Dankzij dit feit is het steeds meer valide en betrouwbaarder geworden.

Tegenwoordig bevat het actuele concepten en verbeterde toepassingsprocedures. Vanaf het begin heeft deze schaal het gebied van cognitieve beoordeling gedomineerd.

Als je meer wilt weten over dit meetinstrument van menselijke intelligentie, lees dan verder.

De Wechsler Intelligentieschaal voor volwassenen

Een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in de  Revista Galego-Portuguesa de Psicoloxía e Educación staat dat de eerste pogingen om intelligentie betrouwbaar en wetenschappelijk te meten afkomstig waren van Alfred Binet en Théodore Simon.

Zij ontwikkelden de eerste schalen om de intelligentie en onderwijsbehoeften van kinderen in te schatten. Later werden psychometrie en statistiek aan de vergelijking toegevoegd en ontstond de eerste versie van de WAIS.

Deze verscheen in 1955 en werd ontwikkeld door David Wechsler, een Amerikaanse psycholoog. Hij zag intelligentie als een verzameling factoren die onafhankelijk van elkaar gemeten kunnen worden.

Door het cognitieve profiel op een specifieke manier te evalueren, worden zowel de sterke als de zwakke punten gemeten. Als gevolg daarvan geeft de test een algemeen resultaat in plaats van een eenduidig resultaat.

Volgens een overzicht  (Engelse link)  gepubliceerd in het Graduate Journal of Counseling Psychology heeft de Wechsler intelligentieschaal voor volwassenen een lange geschiedenis. Er zijn zelfs vier verschillende versies voor het meten van intelligentie bij volwassenen en andere varianten voor kinderen en adolescenten. Bijvoorbeeld de WISC en WPPSI schalen.

Houten blokjes met hoofden met vraagtekens
De Weschler Adult Intelligence Scale heeft een plaats op het gebied van cognitieve beoordeling.

De WAIS-IV

De WAIS-IV is de meest recente versie van de Wechsler Adult Intelligence Scale. Deze kwam in 2008 aan het licht en vertoonde bepaalde variaties ten opzichte van eerdere versies. Enkele van de belangrijkste, zoals opgemerkt door Pearson Clinical (Spaanse link), zijn de volgende:

 • Er is minder tijd nodig voor het gebruik ervan.
 • Verbeterde psychometrische eigenschappen (grotere validiteit en betrouwbaarheid).
 • Meer geschikt voor ouderen omdat ze sensorische of mobiliteitsstoornissen kunnen hebben of een tragere reactiesnelheid.

De grootste nieuwigheid is echter de vervanging van de totale IC door de dubbele IC. In eerdere versies bood de schaal twee hoofdmaten: verbale en manipulatieve intelligentiequotiënt. Tegenwoordig is deze benadering vervangen door de meting van een kwartet puntindices, naast een General Ability Index (GAI).

Verbaal begrip

Deze subschaal meet verbale en semantische rijkdom, verbale abstractievaardigheid, associatief denken, verbaal begrip en expressie, en leer- en geheugencapaciteit. Het bevat vier specifieke taken, als volgt:

 • Woordenschat.
 • Overeenkomsten.
 • Informatie.
 • Begrip.

Indexschaal voor perceptueel redeneren

In dit geval worden aspecten zoals het vermogen om te analyseren en visueel te synthetiseren, het vermogen om te vergelijken en analogieën te maken, abstract redeneren en objectidentificatie geëvalueerd. Het wordt uitgevoerd via de volgende vijf taken of tests:

 • Blokontwerp.
 • Matrix-redeneren.
 • Visuele puzzels.
 • Figuurgewichten.
 • Voltooien van afbeeldingen.

Werkgeheugen index schaal

Deze derde subschaal probeert aandacht en concentratie, auditief geheugen, vermogen om abstracte numerieke concepten te gebruiken en werkgeheugen te meten . De drie testen zijn als volgt:

 • Cijferbereik.
 • Rekenen.
 • Letter-cijfer volgorde.

Verwerkingssnelheid index schaal

De laatste drie technieken evalueren factoren zoals perceptuele snelheid en precisie, visuele motoriek, associatief leren en selectieve aandacht, via de volgende taken:

 • Symbool zoeken.
 • Coderen.
 • Annuleren.

Hoe de WAIS-IV wordt gebruikt en gescoord?

De WAIS-IV kan worden gebruikt bij personen tussen de 16 en 89 jaar. Het invullen duurt tussen de 60 en 90 minuten. Het is een individuele test en de persoon krijgt punten voor elk item dat hij of zij correct beantwoordt.

Er worden metingen waargenomen voor de vier subschalen. Hierdoor kunnen de sterkste en zwakste gebieden van het individu worden gespecificeerd. Daarnaast worden een full-scale IQ (FSIQ) en een general ability index (GAI) verkregen.

Deze laatste is bruikbaarder en betrouwbaarder als de persoon bepaalde sensorische tekortkomingen vertoont of als er een grote discrepantie is in de scores voor de verschillende tests.

Het is vermeldenswaard dat de resultaten van deze schaal worden geïnterpreteerd op basis van de vergelijking van de persoon met anderen van dezelfde leeftijd of met dezelfde kenmerken. Daarom kan worden afgeleid of ze op elk gebied boven of onder het gemiddelde zitten.

Het nut van de WAIS-IV

Deze schaal wordt het meest gebruikt in Amerika en Europa om het cognitieve profiel van volwassenen te beoordelen. Hij helpt ook bij het classificeren, beschrijven, voorspellen en plannen van interventies (APA 2000).

Volgens onderzoek (Spaanse link) uitgevoerd door de Universiteit van Barcelona (Spanje) is de WAIS-IV een essentieel instrument op klinisch en gezondheidsgebied. Het vormt een referentiepatroon voor de detectie van verstandelijke beperkingen. Het is ook nuttig bij de diagnose van leerstoornissen en algemene ontwikkelingsstoornissen.

Daarnaast wordt de WAIS-IV gebruikt op forensisch gebied. Het kan de wettelijke verantwoordelijkheden van het individu bepalen na evaluatie van hun capaciteiten en cognitieve capaciteiten.

In de onderwijscontext kan het speciale onderwijsbehoeften detecteren en helpen bij het plannen van interventies in dit verband. Het kan ook nuttig zijn in termen van beroepskeuzebegeleiding.

En in de personeelssector helpt het om vast te stellen of iemand de nodige vaardigheden heeft voor een baan, om opleidingsplannen op te stellen en om promoties of overplaatsingen aan te bevelen.

WAIS
Redeneren, werkgeheugen, verbaal begrip en denksnelheid worden getest door de WAIS-IV.

Beperkingen

Ondanks het brede nut van deze test, heeft hij ook enkele opmerkelijke beperkingen. Zo kan de test, zoals voorgesteld door de Consejo General de la Psicología uit Spanje (Spaanse link), niet worden gebruikt bij mensen met een lichamelijke beperking.

Bovendien ontbreken aanpassingen in andere talen. Bovendien zijn alle validatiestudies uitgevoerd met steekproeven uit de Amerikaanse populatie. Het instrument hoeft echter niet per se geschikt te zijn voor andere landen.

Desondanks is de WAIS-IV schaal een betrouwbaar instrument dat al tientallen jaren toonaangevend is op het gebied van intelligentiebeoordeling. Het biedt namelijk een compleet cognitief profiel.

Het werkt ook mee aan een diepgaande analyse van de capaciteiten van een individu, stelt diagnoses en maakt aanpassingen op verschillende gebieden en in verschillende contexten. Daarom is het een essentieel hulpmiddel op het gebied van psychologie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.