Negen waarschuwingssignalen van een terugval in depressie

Bij elke psychologische behandeling zijn terugvallen een realiteit. Zowel in de interventieperiode als in de vervolgperiode wordt niet altijd vooruitgang geboekt, en is die ook niet lineair. Hier praten we over enkele van de waarschuwingssignalen dat het niet naar behoren gewerkt heeft.
Negen waarschuwingssignalen van een terugval in depressie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Weinig werkelijkheden baren meer zorgen dan een terugval in depressie. Het is echter heel gewoon dat tijdens de follow-up periode een deel van de winst van de eerste interventie verloren gaat.

In feite treden in deze periode vaak maladaptieve gedachten over het zelf op, waardoor elke behandeling om terugval te voorkomen bemoeilijkt wordt. In deze tijden voelt de lijder zich meestal zwak of onzeker met een beschadigd gevoel van eigenwaarde. Dat gezegd hebbende, herkennen ze inmiddels ook hun vijand goed en weten ze welke stappen ze moeten nemen.

Om hulp vragen is essentieel. Deze maatregel is erop gericht de gedachten te stoppen die op hun beurt gevoelens van hulpeloosheid, schaamte of schuldgevoel voeden. Deze gewaarwordingen en zelfpercepties verergeren het ongemak immers alleen maar.

De manier waarop een lijder met een terugval omgaat is inderdaad van het grootste belang, daarom is het hebben van gespecialiseerde hulp van cruciaal belang.

Ze moeten ook weten hoe ze veranderingen in de indicatoren die met hun depressie te maken hebben kunnen opmerken. Dat komt omdat, hoewel ze misschien dezelfde symptomen ervaren als de eerste keer, er vaak nieuwe kenmerken aan toegevoegd worden. Laten we eens kijken naar de symptomatologie die bij een terugval in depressie hoort.

Geschat wordt dat een derde van de mensen die zowel met therapie als met behandeling stoppen, in de daaropvolgende maanden in een depressie terugvallen.

Trieste man
Wanneer iemand in een depressie terugvalt, is het gebruikelijk dat hij gevoelens van schuld en schaamte ervaart.

De alarmsignalen van een depressie terugval

Je vraagt je misschien af waarom sommige mensen in staat zijn een depressie te overwinnen zonder terug te vallen. Er zijn hier meerdere factoren in het spel. De eerste is de kwaliteit van de behandeling en de tweede is de neiging van de patiënt om bepaalde leefgewoonten aan te nemen die beter passen bij bepaalde gedachten, zoals die van ontoereikendheid.

Een onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd door de National Library of Medicine beweert dat bijna een derde van de mensen die zowel met medicijnen als met therapiesessies voor depressie stoppen, binnen een jaar een vroege terugval krijgen. Er zijn altijd restdimensies en onopgeloste problemen en bepaalde strategieën die geneigd zijn dit opnieuw opduiken te bevorderen.

Herstel van een psychische stoornis is echter nooit statisch of lineair, en terugvallen komen vaak voor. Het wordt zelfs gezien als deel van het genezingsproces. Daarom moeten lijders zichzelf nooit de schuld geven van een terugval, maar gewoon de verantwoordelijkheid nemen voor wat er gebeurt.

Daarom moeten ze weten hoe ze de tekenen van een terugval in depressie kunnen herkennen.

1. Emotionele gevoelloosheid:  niets meer voelen

Een van de duidelijke kenmerken van een terugval in depressie is dat de patiënt zich begint los te maken van zijn omgeving. In feite houden ze geleidelijk op emoties te ervaren in situaties die hen, in het algemeen, vreugde, geluk, verdriet of zelfs angst zouden moeten doen voelen.

Het leven begint voor hen zowel in decibels als in motivatie lager aan te voelen en hun belangstelling voor werken, gezelligheid of plezier in de vrije tijd wordt minder.

Emotionele vertroebeling is meestal een teken van een niet geheelde en latente depressie bij de patiënt. Het kan ook een teken zijn van posttraumatische stressstoornis.

2. Geen zin om naar buiten te gaan

Hoewel het natuurlijk is om af en toe geen zin te hebben om uit eten te gaan of naar een concert te gaan of vrienden en familie te bezoeken, is een van de tekenen van een terugval in depressie een steeds duidelijker verlangen om thuis te blijven en zich helemaal niet meer buiten te wagen.

Het ontbreekt de lijders aan energie om naar het werk te gaan, boodschappen te doen, de kinderen van school te halen, enz. In feite houden ze op een sociaal actieve persoon te zijn die belangstelling heeft voor het leven.

3. Veranderingen in slaappatronen

Slaapstoornissen zijn altijd een terugkerend symptoom bij stemmingsstoornissen. Lijders hebben niet alleen last van slapeloosheid of worden moe wakker van onderbroken en niet verkwikkende slaap, ze kunnen ook last hebben van van hypersomnie. Dit betekent overmatig slapen en een aanhoudende behoefte hebben om de ogen te sluiten en aan alles te ontsnappen.

4. Zelfkritiek en prikkelbaarheid

Bijna zonder te weten hoe het gebeurd is, beginnen ze zelfs hun eigen gezelschap te verafschuwen. Ze hebben weinig geduld, voelen zich prikkelbaarder en overgevoeliger, en alles stoort of verontrust hen, waardoor ze overgevoelig worden. Deze houding leidt vaak tot ongemakkelijke momenten en ruzies met anderen, waardoor ze zich op den duur slechter over zichzelf gaan voelen.

Zelfkritiek en het devalueren van zichzelf zijn andere tekenen van een terugval in depressie. Hun verstand keert zich tegen hen en ze houden op compassievol met zichzelf te zijn. Geleidelijk stort dit hen in een duidelijke drift naar geestelijk ongemak.

5. Hersenmist

Beslissingen nemen, concentreren, nadenken, en zelfs eenvoudige dingen onthouden wordt ingewikkeld. Hersenmist is een cognitief symptoom van depressieve stoornissen dat niet genegeerd kan worden. Verwarring, last hebben van vergeetachtigheid, en moeite met het plannen van taken zijn tekenen die nooit verwaarloosd mogen worden.

6. Veranderingen in eetgewoonten

Sommige mensen verliezen hun eetlust en het plezier in eten. Anderen beginnen zich ongepast tot voedsel te verhouden. Ze kunnen hun toevlucht nemen tot eetbuien, of het eten van het soort calorierijk voedsel uitsluitend voor het plezier dat het in hun hersenen opwekt.

In feite weerspiegelen de banden die we allemaal met voedsel aangaan vaak onze gemoedstoestand. Daarom mogen dit soort gedragingen nooit genegeerd worden.

Een verlies van eetlust of een voortdurende behoefte om te eten kunnen tekenen zijn van een depressieve stoornis.

7. Verlies van seksueel verlangen

Het is uiterst gebruikelijk dat bij een latente depressie het seksueel verlangen vervaagt. Getroffenen beginnen afstand te nemen van hun partners onder de lakens. In feite kan erectiestoornis een onontkoombaar symptoom zijn van een latent psychisch probleem.

8. Somatische symptomen: als het lichaam spreekt

Rugpijn, spijsverterings- of darmstoornissen, onverklaarbare vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval, een grotere neiging tot infecties…

Een ander teken van een terugval in depressie is het verschijnen van gezondheidsstoornissen en somatische symptomen die niet altijd een specifieke biologische oorsprong hebben. De aanleiding is in deze gevallen emotioneel.

Trieste vrouw
Een terugval in depressie gaat gepaard met gevoelens van waardeloosheid en verlies van controle over het leven van de lijder.

9.  Gevoelens van waardeloosheid

“Wat is het nut van alles? Waarom doe ik nog moeite als niets ooit goed voor me uitpakt en ik geen controle heb over wat me overkomt?” Als we konden luisteren naar de gedachten van een lijder aan een depressie zouden we het misschien behoorlijk eng vinden. Inderdaad, hun gevoelens van waardeloosheid en zelfhaat zijn als een hardnekkige echo in hun hoofd.

Het belang van om hulp vragen

We kunnen dit artikel niet afsluiten zonder nog eens te herhalen wat we in het begin stelden. Een terugval in depressie is niet het einde van de wereld. Evenmin is het een symptoom van feilbaarheid of zwakte. Iedereen geneest op zijn eigen manier en niet iedereen heeft de eerste keer succes. Terugval komt vaker voor dan je zou denken.

Toch is het altijd noodzakelijk om gespecialiseerde hulp te zoeken. Cognitieve gedragstherapie gericht op mindfulness is bijzonder effectief om terugval in depressie te voorkomen. Lijders moeten de verantwoordelijkheid voor zichzelf nemen en de eerste stap voorwaarts zetten.

Om hulp vragen is een oefening in moed die lijders in staat stelt adequate vaardigheden te verwerven om deze situatie achter zich te laten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lin EH, Katon WJ, VonKorff M, Russo JE, Simon GE, Bush TM, Rutter CM, Walker EA, Ludman E. Relapse of depression in primary care. Rate and clinical predictors. Arch Fam Med. 1998 Sep-Oct;7(5):443-9. doi: 10.1001/archfami.7.5.443. PMID: 9755737.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.