Waarom voel je je moe maar kun je niet slapen?
Je voelt je de hele dag moe en slaperig, en je kijkt uit naar bedtijd, zodat je kunt gaan liggen en genieten van een goede nachtrust. Maar als het dan eindelijk zover is, kun je niet slapen. Heb je dit ooit meegemaakt?
In feite zijn er maar weinig situaties die zo frustrerend zijn als deze. Bovendien zijn er maar weinig die zo verwoestend zijn voor je dagelijkse functioneren, vooral als ze regelmatig worden herhaald. Als jij een van die mensen bent die elke dag merkt dat je slaperig bent, maar je kunt gewoon niet slapen, dan is dit artikel iets voor jou.
Slaap is niet alleen een van de grootste genoegens in het leven, het is ook een fysiologische functie die van vitaal belang is voor een goede gezondheid. Toch ervaren steeds meer mensen slapeloosheid en ondervinden de gevolgen van onvoldoende rust. Er zijn echter verschillende tips die de situatie kunnen verbeteren en in dit artikel gaan we ze met u delen.
Waarom kan je niet slapen?
Als je jezelf vaak deze vraag stelt, voel je je waarschijnlijk behoorlijk wanhopig. In feite veroorzaakt slapeloosheid niet alleen fysieke vermoeidheid, maar ook veranderingen in je humeur en tekortkomingen in je cognitief functioneren.
Er is niet één enkele oorzaak voor deze situatie. In feite kunnen biologische, psychologische en omgevingsfactoren allemaal een rol spelen, wat leidt tot het onvermogen om in slaap te vallen en in slaap te blijven. In dit artikel laten we je enkele van de meestvoorkomende zien, zodat je kunt bepalen welke in jouw geval van toepassing zijn.
Circadiane ritmes en vertraagde slaapfase
Als het gaat om in slaap vallen, is er een stof die een zeer relevante rol speelt. Dit is melatonine. Het is een hormoon dat je lichaam begint af te scheiden als het donker wordt, waardoor je je slaperig voelt en een paar uur later in slaap valt. Zo worden je circadiane ritmes (de interne biologische klok) gesynchroniseerd met de licht-donkercycli.
Elke persoon heeft echter zijn eigen ritmes en er zijn er die in dit opzicht een vertraging of een mismatch hebben. In feite hebben degenen die lijden aan het vertraagde slaapfase-syndroom de behoefte om in slaap te vallen en minstens twee uur later wakker te worden dan de rest van ons.
Toch moeten ze zich ook aanpassen aan de eisen van de samenleving, waardoor ze meestal een aanzienlijk slaaptekort hebben. Het maakt inderdaad niet uit hoe moe je om tien of elf uur ‘s nachts bent, als het voor je lichaam pas om twee uur ‘s nachts naar bed gaat.
Angst en zorgen
Om in slaap te vallen, moet je in een staat van kalmte, rust en kalmte zijn, niet alleen op fysiek niveau, maar ook op mentaal niveau. Het is echter gebruikelijk dat veel mensen de laatste paar momenten voordat ze gaan slapen, nadenken over hun zorgen, de huidige situaties waarmee ze te maken hebben en dingen die hen angstig maken.
De stilte van de nacht, de eenzaamheid en het gebrek aan externe prikkels laten je alleen met je geest. Als je niet weet hoe je ermee om moet gaan, kun je steeds meer wakker worden door je zorgen te maken. Dus met elke minuut die voorbijgaat, wordt slapen steeds moeilijker.
Onregelmatige slaapgewoonten
Het lichaam heeft een routine nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het essentieel om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan om slapeloosheid te voorkomen.
Als je onregelmatige slaapschema’s hebt, zul je waarschijnlijk meer moeite hebben om in slaap te vallen, zelfs als je je slaperig voelt, omdat je lichaam niet echt weet wat het kan verwachten.
Slechte slaaphygiëne
Slaaphygiëne omvat een reeks aanbevelingen die je kunt volgen om je nachtrust te verbeteren. Een groot deel van de bevolking voldoet echter niet aan een aantal van deze richtlijnen, dus als je niet kunt slapen, vraag jezelf dan af welke van de volgende aspecten je verwaarloost:
- Als je dutjes doet, zorg er dan voor dat ze niet langer dan 45 minuten duren en dat je ze niet na zes uur ‘s avonds doet.
- Vermijd het gebruik van cafeïne, theïne, chocolade en andere stimulerende middelen enkele uren voordat je gaat slapen
- Probeer alcohol en tabak vooral voor het slapengaan te vermijden. Deze kunnen je rust aantasten.
- Het dagelijks beoefenen van fysieke activiteit is positief omdat het je helpt energie te verbruiken en de nacht door te brengen met een groter vermogen om in slaap te vallen. Vermijd echter sporten tijdens de laatste uren van de dag, omdat dit je kan activeren en kan voorkomen dat je in slaap valt.
- Gebruik ‘s nachts geen elektronische apparaten, en nog minder als je al in bed ligt. Het licht van de schermen en het geluid verstoort je rust aanzienlijk en houdt je alert. Zoek in plaats daarvan naar activiteiten die ontspanning en rust opwekken, zoals een boek lezen, mediteren of visualiseren.
- Probeer de slaapkamer, en vooral het bed, alleen te reserveren voor slapen en vrijen. Werk, eet of kijk niet televisie in deze ruimte. Zo help je je hersenen een duidelijke associatie te maken: in bed slaap je.
Ongeschikte omgeving
Ten slotte is het belangrijk dat je voor het slapengaan zorgt voor de omgevingsomstandigheden. Probeer de slaapkamer netjes, op een geschikte temperatuur, en donker en stil te houden. Kies een passend matras en kussen en kies voor een losse, comfortabele pyjama. Deze simpele dingen kunnen allemaal een verschil maken.
Als je niet kunt slapen, verlies dan je kalmte niet
Het is logisch om te wanhopen als je niet kunt slapen. Zeker als dit gedurende enkele weken of maanden elke nacht gebeurt. Als dit het geval is, heb je waarschijnlijk een soort afwijzing of weerstand voor het slapengaan gegenereerd vanwege wat je verwacht dat er gaat gebeuren.
Terwijl je de nodige maatregelen neemt om deze situatie te verbeteren, moet je geduld hebben en kalm blijven. Als u aan slapeloosheid lijdt, kunt u opstaan, de kamer verlaten en een tijdje iets anders doen totdat je zich slaperig voelt. Door dit te doen, voorkom je dat je angstniveaus toenemen.
Daarnaast is het belangrijk dat je een specialist raadpleegt als je situatie langdurig wordt. Psychotherapie kan je helpen bij het reguleren van angst en piekeren.
Daarnaast zijn er behandelingen zoals melatonine (Engelse link) of fototherapie die voor jou nuttig kunnen zijn. Ze mogen echter alleen worden gebruikt op advies van een professional. Tot slot, wanhoop niet. Zoals je kunt zien, is het altijd mogelijk om je rust te verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Giménez Badia, S., Albares Tendero, J., Canet Sanz, T., Jurado Luque, M., Madrid Pérez, J. A., Merino Andreu, M., & Sellés Galiana, F. (2016). Trastorno de retraso de la fase del sueño y del despertar. Síndrome de retraso de fase.
- Szeinberg, A., Borodkin, K., & Dagan, Y. (2006). Melatonin treatment in adolescents with delayed sleep phase syndrome. Clinical pediatrics, 45(9), 809-818.
- Sierra, J. C., Jiménez-Navarro, C., & Martín-Ortiz, J. D. (2002). Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño. Salud mental, 25(6), 35-43.