Waarom sommige mensen moeite hebben met ouder worden
Sommige mensen hebben moeite met ouder worden. We bedoelen echter niet degenen die de leeftijd van 60 of 70 bereiken met meer rimpels en een verslechterende gezondheid. Daarbij hebben we het over hen die in de herfst van hun leven aankomen met een gevoel van geïrriteerdheid, wrok en hopeloosheid.
We weten dat het niet altijd gemakkelijk is om het verstrijken van de tijd te aanvaarden en dat het vaak moeilijk is om dat gerimpelde gezicht in de spiegel te herkennen.
Toch is het verontrustend om te zien hoe sommige van onze naasten een steeds apathischer en zelfs vijandiger karakter vertonen naarmate ze ouder worden. Aan de andere kant wordt vaak gezegd dat de persoonlijkheid niet verandert met de leeftijd, en dat iemand die in zijn jeugd zwijgzaam en onbeleefd was dat nog meer zal zijn als zijn haar grijs is.
Hoewel het waar is dat ouderdom niet altijd vervuld is van geluk en helderheid, is het toch droevig om te zien hoe sommige mensen steeds prikkelbaarder worden. Is er een verklaring voor? Nog belangrijker, is het mogelijk om de oude dag in een positieve gemoedstoestand te bereiken?
Vaak schuilt achter het slechte humeur van een bejaarde een psychische stoornis, zoals depressie.
Redenen waarom sommige mensen moeite hebben om met ouder worden om te gaan
Studies over ouder worden nemen een hoge vlucht. Dit is geen toeval. Onderzoek(Engelse link)van de Duke Universiteit (VS) beweert immers dat een van de grootste uitdagingen waarvoor de samenleving staat het voortschrijdende ouder worden is. In feite wordt geschat dat tegen 2050 een op de zes mensen in de wereld ouder dan 65 jaar zal zijn.
Een van de doelstellingen van de wetenschap is dan ook het verouderingsproces te vertragen. Daardoor kunnen mensen ook als ze ouder zijn nog productief zijn. Het klinkt als sciencefiction, maar het is iets waar al jaren aan gewerkt wordt. De geneeskunde en zelfs de bio-engineering zijn erop gericht ons DNA zo te manipuleren dat we jong kunnen blijven, ongeacht onze biologische leeftijd.
Tegenwoordig hopen we de leeftijd van 60 jaar te bereiken in goede lichamelijke gezondheid. We hebben echter de neiging het aspect van de geestelijke gezondheid te verwaarlozen. Toch kan niets beter zijn dan je psychisch en emotioneel goed te voelen in elke levensfase, ook die waarin de kaarsjes nauwelijks op de verjaardagstaart passen.
Mentaal goed ouder worden is een kunst, een zegen waarnaar we allemaal streven. Waarom hebben sommige mensen dan toch moeite om met ouder worden om te gaan? Laten we eens kijken.
Mensen kunnen in de loop der jaren veranderen. Factoren als traumatische gebeurtenissen, slechte familierelaties, en eenzaamheid kunnen betekenen dat ze een meer hermetisch en complex karakter ontwikkelen.
1. Het gewicht van de eenzaamheid
Naarmate de jaren verstrijken, is het gebruikelijk dat je bepaalde verliezen ervaart. Inderdaad, Eenzaamheid is momenteel een echte epidemie. Echtgenoten verliezen, een geïsoleerd leven leiden, en steeds minder bezoek krijgen van familieleden. Dit zijn elementen die een grote impact hebben op ouderen.
Alleen zijn terwijl we dat niet willen maakt ons ziek, zowel lichamelijk als emotioneel. In dit soort omstandigheden kunnen onze karakters totaal veranderen.
2. Wanneer wrok en trots vergeving in de weg staan
Als er één levensfase is waarin we geleerd zouden moeten hebben te vergeven, dan is het wel in de herfst van ons leven. Het is nooit goed om de leeftijd van 60 of 70 jaar te bereiken met wrok, verbroken relaties, en mensen tegen wie we niet meer praten. Vroeg of laat krijgen we er spijt van, vaak als er geen weg meer terug is.
Er zijn veel mensen die slecht ouder worden omdat, in hun dagelijks leven, trots meer betekend heeft dan empathie.
3. Sommige ervaringen veranderen onze persoonlijkheid
Zoals we eerder al zeiden, is men geneigd aan te nemen dat we de ouderdom bereiken met hetzelfde karakter dat we in onze jeugd hadden. Daarom zouden degenen die onaangenaam en niet bijzonder sociaal waren dat ook blijven. De waarheid is echter dat onderzoek ons vertelt dat de menselijke persoonlijkheid niet zo stabiel is als we misschien denken.
Het is waar dat sommige aspecten die in de kindertijd voorkomen niet veranderen. Dat gezegd hebbende, stelt een studie (Engelse link) van de Universiteit van Edinburgh (VK) dat de persoonlijkheid verandert naarmate we volwassen worden, en met bepaalde ervaringen en leerstof in aanraking komen.
Bovendien kunnen bepaalde traumatische of pijnlijke ervaringen ons diepgaand beïnvloeden, waardoor ons ouder worden beïnvloed wordt. We kunnen bijvoorbeeld wantrouwiger worden, hopelozer, enz.
4. Hun psychosociale situatie
Economische problemen, leven in een kansarme omgeving, of het risico lopen buitengesloten te worden. Deze factoren hebben allemaal invloed op het ouder worden. Hoewel vaak gezegd wordt dat geld geen geluk brengt, zijn het in werkelijkheid de middelen die iemands levensonderhoud vergemakkelijken of belemmeren.
Als er geen middelen zijn, als de gezondheidszorg niet toereikend is, en iemand lijdt aan chronische stress, wordt het voor hem uiterst moeilijk om zijn dagelijks leven en het verstrijken van de jaren onder ogen te zien.
5. Het niet aanvaarden van het verstrijken van de tijd.
Optimistisch oud worden houdt in dat we de invloed van de jaren op ons lichaam aanvaarden. Dat is niet gemakkelijk en het wordt ons op school niet geleerd. Bovendien bestaan er vaak uiterst vertekende vooroordelen over ouderen. Bijgevolg zijn er velen die zich verzetten tegen. Ze vertonen een duidelijke fobie ten aanzien van deze levensfase en er tegen vechten.
Onnodig te zeggen dat er weinig gevechten zijn die meer mislukken -voorlopig althans- dan het onder ogen zien van het verstrijken van de tijd. Het ontkennen van leeftijd brengt alleen maar lijden. In feite zijn degenen die moeite hebben met het ouder worden voor het grootste deel ongelukkige mannen en vrouwen.
Een van de strategieën die we ons moeten stellen is aandacht te besteden aan de psychologische sfeer in het verouderingsproces zelf. De belangrijkste acties zijn doelen te stellen, hoe oud we ook zijn. We moeten een actieve geest behouden en blijven genieten van sociale contacten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Belsky DW, Caspi A, Houts R, Cohen HJ, Corcoran DL, Danese A, Harrington H, Israel S, Levine ME, Schaefer JD, Sugden K, Williams B, Yashin AI, Poulton R, Moffitt TE. Quantification of biological aging in young adults. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jul 28;112(30):E4104-10. doi: 10.1073/pnas.1506264112. Epub 2015 Jul 6. PMID: 26150497; PMCID: PMC4522793.
- Harris MA, Brett CE, Johnson W, Deary IJ. Personality stability from age 14 to age 77 years. Psychol Aging. 2016 Dec;31(8):862-874. doi: 10.1037/pag0000133. PMID: 27929341; PMCID: PMC5144810.
- Mitina M, Young S, Zhavoronkov A. Psychological aging, depression, and well-being. Aging (Albany NY). 2020 Sep 18;12(18):18765-18777. doi: 10.18632/aging.103880. Epub ahead of print. PMID: 32950973; PMCID: PMC7585090.