Vijf films over geluk

De filmkunst, als een sociale spiegel, heeft ook onze strijd om gelukkig te zijn gereflecteerd. Er zijn fantastische films waarin verlangen en moed de moeilijkheden overwinnen.
Vijf films over geluk
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Francisco Jimenez Criado

Laatste update: 21 augustus, 2023

Vrolijke en leuke films zijn de films die je een goed gevoel geven. Ze zijn ideaal om je gevoel van eigenwaarde op te krikken. In de geschiedenis van de cinema zijn er veel producties geweest die ons een blik op de zonnige kant van het leven hebben gegeven. We hebben enkele van de meest geslaagde films over geluk uitgekozen.

Voor we beginnen, gaan we de betekenis van het begrip geluk uitleggen. Het wordt gedefinieerd als een emotionele toestand die samenhangt met het welbevinden dat we voelen als we een doel of een gewenst doel bereiken of ons vervuld voelen. Hoe kan dit begrip in een film voorgesteld worden? Laten we eens kijken.

1. Love Actually

Dit is een van de meest charismatische romantische komedies aller tijden. De regisseur, Richard Curtis, maakte een film waarin verschillende liefdesverhalen van mensen van verschillende leeftijden met elkaar verstrengeld raken.

Sommige daarvan lopen heel goed af, terwijl andere onvermijdelijk op liefdesverdriet uitlopen. In feite zijn er een aantal contrasterende verhalen en al gauw vinden we dat we met de meeste personages meeleven.

Aan het eind van elk liefdesverhaal zijn we getuige van de triomf van vriendelijkheid, inspanning en toewijding om het doel van geluk te vinden. We zien het enthousiasme van verliefd zijn. Bovendien worden de meest intense scènes begeleid door een echt emotioneel krachtige soundtrack.

Geluk is alleen echt als het gedeeld wordt.

Jon Krakauer

2. Het streven naar geluk

De regisseur, Gabriele Muccino toont ons de lange strijd van Chris Gardner voor financiële stabiliteit.

Op bepaalde momenten in het leven kunnen we in situaties terechtkomen waarin we uiterst kwetsbaar zijn. Deze film herinnert ons eraan dat we ons geluk moeten blijven zoeken en onze eigen kansen moeten creëren. In feite herinnert hij ons eraan dat we de bouwers zijn van ons eigen lot en welzijn.

3. Les Intouchables

Geluk kan op verschillende manieren waargenomen worden. Soms kunnen we het voelen, zelfs als we niet in bijzonder goede omstandigheden verkeren. Zo wordt geluk uitgebeeld in Les Intouchables, een film geregisseerd door Olivier Nakache en Éric Toledano. Hier zijn enkele van de hoogtepunten ervan:

  • Philippe is een rijke en knappe quadriplegische man. In zijn ordelijke en correcte leven komt Driss, een jonge Senegalees uit een nederige buurt. De twee hebben uiterst verschillende ideeën. Maar ondanks hun verschillen zijn de bijdragen die ze aan elkaars leven kunnen leveren veel groter. In feite, bijna onbedoeld, worden ze uiteindelijk vrienden en verzoenen ze zich met het leven.
  • Driss begint vele uren met Philippe door te brengen. Bijgevolg krijgen ze de kans elkaars standpunten te begrijpen.
  • Het geluk dient zich aan als ze, ondanks Philippe’s beperkingen, beiden proberen te zorgen dat het moment waarin ze zich bevinden niet wordt gefrustreerd door het verleden of de toekomst. Het beste van alles is dat wij als kijkers hetzelfde voelen.

4. The Bucket List

Regisseur Rob Reinier heeft een van de meest stimulerende films over geluk gemaakt. Twee mannen, Carter en Edward, kennen elkaar niet, maar beiden zijn gediagnosticeerd met terminale kanker. Ze hebben hun hele leven hard gewerkt en moeten nu hun dromen verbannen naar een toekomst die nu onzeker lijkt.

Door het hele verhaal heen zijn er momenten van genot, ontroering en melancholie. Maar bovenal zien we liefde die de angst overstijgt die beide personages voelen nadat ze de diagnose hebben gekregen.

Actie brengt misschien niet altijd geluk, maar er is geen geluk zonder actie.”

-Benjamin Disraeli-

5. Billy Elliot

Een van de grote filmklassiekers. Stephen Daldry schotelt ons een verhaal van hoop voor, en biedt een inspirerend verhaal voor allen onder ons die nooit de eerste stappen naar echte verandering durven te zetten. Billy Elliot heeft een echte liefde voor dansen. Hij wil zich aan dit streven wijden, maar het zal niet gemakkelijk zijn.

Maatschappelijk gezien lijkt dansen een bezigheid die alleen voor vrouwen is weggelegd, maar Billy wil een niche voor zichzelf uitsnijden in deze nieuwe wereld die hem met opwinding en vreugde vervult.

Hij vecht er hard voor, ondanks de vele hindernissen die hij onderweg tegenkomt. Dit is een van de meest iconische films over geluk, vanwege zijn rebelse houding tegenover betekenisloze sociale mallen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Acuña, B. P. (2009). La emoción en el cine. Vivat Academia, (102), 1-25.
  • Cavell, S. (2008). El cine, ¿puede hacernos mejores?. Katz Editores.
  • Margot, Jean-Paul. (2007). LA FELICIDAD. Praxis Filosófica, (25), 55-80. Retrieved December 20, 2021, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-46882007000200004&lng=en&tlng=es.
  • Pérez-Álvarez, M. (2012). La psicología positiva: magia simpática. Papeles del Psicólogo, 33(3), 183-201.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.