Waarom psychologen geen advies geven

De figuur van de psycholoog is met veel mythen omgeven. Daarom stuiten de meeste mensen die naar een consult komen op manieren van handelen of handelen die helemaal niet zijn wat ze verwacht hadden. Inderdaad, wat een psycholoog biedt kan echt anders zijn dan wat een patiënt of cliënt verwacht.
Waarom psychologen geen advies geven

Laatste update: 12 september, 2022

Geestelijke gezondheidszorg is aan het normaliseren en elke dag worden meer mensen aangemoedigd om in therapie te gaan. Desondanks blijven er enkele mythen en taboes bestaan. Zo zijn er mensen die denken dat therapie tijd- en geldverspilling is, en geloven dat de functie van therapeut door elke vriend vervuld kan worden. Dit is echter niet het geval. In tegenstelling tot vrienden geven psychologen in feite geen advies.

Dit is iets wat je kan frustreren en verwarren als je voor de eerste keer naar therapie gaat. Je vraagt immers om hulp omdat je lijdt en je omstandigheden overweldigend zijn. Daarom denk je dat je verlichting vindt door de last van de besluitvorming op iemand anders te leggen.

Moet je je relatie beëindigen of het nog een kans geven? Moet je je baan opzeggen? Verbreek je het contact met dat giftige familielid? Ben jij het die het probleem bent of is het hun schuld? Je gaat naar een psycholoog op zoek naar antwoorden, maar die kunnen ze niet geven. In feite is hun doel je te helpen bij het vinden van antwoorden, niet om het roer van je leven over te nemen.

Vrouw in therapie
Psychologen helpen ons bij het beantwoorden van veel van onze vragen en twijfels over hoe we in bepaalde situaties moeten handelen.

Een psycholoog zal proberen je autonomie te bewaren

Er zijn verschillende redenen waarom psychologen geen advies geven. In de eerste plaats is dat omdat er geen universele antwoorden zijn. Wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken.

Het woord advies heeft de neiging nauw verbonden te zijn met persoonlijke ervaring. Toch gebruiken psychologen het niet, of het is tenminste niet hun voornaamste referentie. Ze hebben een hoeveelheid onderzoek te raadplegen dat op het gebied van de psychologie is geproduceerd, en talloze eerdere gevallen om uit te putten.

In feite is de functie van een psycholoog niet om je probleem op te lossen op de manier waarop je gewoonlijk verwacht dat iemand anders je problemen oplost. Op een algemeen niveau ligt hun functie dichter bij je een kaart geven die je kan helpen je bestemming te vinden, dan bij het markeren van die bestemming of route die je moet volgen.

Daarom, als psychologen geen advies geven, wat doen ze dan wel?

Ze bieden een veilige ruimte

De spreekkamer wordt een veilige ruimte (Spaanse link) waarin je je kwetsbaarste kant kunt laten zien en kunt loslaten wat je onderdrukt hebt.

Hier wordt echt naar je geluisterd zonder oordeel en verwachtingen. Je ontvangt in feite onvoorwaardelijke acceptatie die je in staat stelt jezelf te zijn. In deze omgeving kun je je diepste overtuigingen uiten (zelfs de meest onaangename), je angsten, en die verlangens die alleen jij kent.

In therapie kun je het gevoel krijgen dat je je psycholoog meer vertelt dan je ooit gedacht had. Dat komt door het klimaat van welkom en vrijheid, dat je normaal niet vindt in je dagelijks leven. Het maakt dat je je openstelt. Bovendien begin je op een andere manier naar jezelf te luisteren.

Ze geven feedback en informatie

Psychologen geven geen advies, maar ze bieden wel hulp en begeleiding. Ze helpen je gedachten te ordenen en vorm te geven en ze te observeren vanuit perspectieven die je eerder niet eens overwogen zult hebben.

Eigenlijk kunnen ze je, ook al vertellen ze je niets nieuws, een andere manier van formuleren of kijken naar wat je denkt, je grote helderheid brengen. In feite helpen ze je om in jezelf tot een oplossing te komen die je aan de buitenkant zocht.

Bovendien kan een psycholoog je helpen begrijpen waar je vandaan komt en waarom je bent zoals je bent. Inzicht in je denkprocessen, de oorsprong van je emoties, en de reden van je gedragingen brengt je in een positie waarin je ze kunt veranderen. Zonder deze informatie, zonder te weten hoe je functioneert, is het heel moeilijk om een verandering teweeg te brengen.

Zelfs alleen al het krijgen van een diagnose kan een verschil maken. Soms beperken en stigmatiseren etiketten. Op andere momenten helpen ze je echter om te begrijpen, schuldgevoel los te laten, en aan jezelf te gaan werken.

Ze reiken middelen en persoonlijke hulpmiddelen aan

Je hebt bakstenen en mortel nodig om een muur te bouwen. Je hebt ook middelen en hulpmiddelen nodig om doelen voor je geestelijke gezondheid te bereiken. Een psycholoog zal je niet vertellen waar je de deur moet plaatsen of hoe lang de muur moet zijn die je wilt bouwen, en zal het ook niet voor je doen, maar ze geven je wel de hulpmiddelen die je nodig hebt om het te doen.

Veel therapeutische interventies vergroten je gevoel van geldigheid, waardoor je concept en uiteindelijk je gevoel van eigenwaarde versterkt worden.

Als de psycholoog echter de muur voor je zou ontwerpen en bouwen, zou dat een averechts effect hebben. Je moet leren hoe je het zelf kunt doen en de overtuiging hebben dat je het zelf kunt.

Man in therapie
De psycholoog helpt de persoon zijn eigen geldigheid te vinden om te kunnen handelen.

Ze begeleiden je in het leerproces

Tenslotte begeleidt de psycholoog of therapeut je bij het leren terwijl je deze nieuwe hulpmiddelen oefent en consolideert. Ze geven uitleg, modelleren vaardigheden, maken een persoonlijk plan, en houden je vorderingen in de gaten.

In feite is in therapie alle verandering een teamprestatie. Het gaat om jullie tweeën samen. De psycholoog doet het niet voor jou. Het hebben van hun steun en begeleiding helpt je om sneller en met meer vertrouwen naar je doelen toe te werken.

Kortom, als je op zoek bent naar snel en oppervlakkig advies, een magische oplossing, of iemand die de verantwoordelijkheid voor je beslissingen op zich neemt, zul je dat niet vinden in een psychologisch consult. Aan de andere kant, als je bereid bent je eigen proces uit te voeren en verantwoordelijkheid te nemen, kan professionele hulp een echte ommekeer in je leven betekenen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castaño, R (2009). La psicoterapia: Un espacio de Juego y una experiencia de Intimidad. Clínica e Investigación Relacional, 3(2), pp. 358-371
  • Echeburúa, E., Salaberría, K., Corral, P. D., & Cruz-Sáez, S. (2012). Funciones y ámbitos de actuación del psicólogo clínico y del psicólogo general sanitario: una primera reflexión. Behavioral Psychology/Psicología Conductual20(2). https://www.behavioralpsycho.com/wp-content/uploads/2019/08/10.Echeburua_20-2oa.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.