Waarom ouders hun baby's aan hun linkerzijde vasthouden
Een eenvoudig, maar raadselachtig feit: veel moeders merken dat hun baby’s rustiger worden als ze hen aan hun linkerzijde vasthouden. Mensen zijn het meest kwetsbaar als ze geboren worden en hebben veel tijd nodig om voor zichzelf te leren zorgen.
Menselijke moeders hebben een actievere rol in het verzorgingsproces van hun kinderen tijdens de eerste levensmaanden. Misschien heeft de baby bijvoorbeeld problemen om zich aan de tepel te hechten, zodat de moeder hem moet helpen.
Uit studies die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd en door Desmond Morris in zijn boek The Naked Ape zijn gepubliceerd, blijkt dat baby’s rustig worden als je ze aan je linkerzijde vasthoudt. Onbewust doet meer dan 80% van de moeders dit. Waarom is dit precies?
“Baby’s zijn de bloemknoppen van het leven, klaar om te bloeien als een verse bloem om de mensheid te verfrissen.”
-Debasish Mridha-
Baby’s aan de linkerzijde vasthouden
Uit studies in de Verenigde Staten bleek dat moeders hun baby’s aan hun linkerzijde vasthielden en ze aan die kant van hun lichaam lieten leunen, zodat hun rechterhand vrij was. De meeste moeders waren rechtshandig, en de onderzoekers dachten dat dat de reden was waarom zij hun baby’s aan hun linkerkant vasthielden.
Andere studies met linkshandige moeders wilden echter zien of zij hun baby’s aan hun rechterzijde vasthielden. Uiteindelijk bleek dat 78% van de linkshandige moeders hun baby’s ook aan hun linkerkant vasthielden. Dit sloot de eerste hypothese uit.
Later werd het de onderzoekers duidelijk dat dit niet alleen een eenvoudig gebaar was, want het heeft ook invloed op baby’s. Uit de studie bleek dat baby’s sneller kalmeren als ze aan de linkerkant worden vastgehouden. Dit was een interessante conclusie.
Waarom kalmeren baby’s sneller in deze positie?
Naarmate de studies vorderden, kwamen de onderzoekers tot een interessante hypothese. Alles wijst erop dat wanneer de baby in de baarmoeder zit, hij gefixeerd is op de hartslag van zijn moeder.
In de baarmoeder, dat is alles wat ze tot nu toe hebben gekend, is die hartslag een deel van hun wereld. Als de baby geboren wordt, moeten ze zich aanpassen aan een andere wereld. Voor de baby kunnen al die prikkels tegelijkertijd verbazingwekkend en onaangenaam zijn. Er is geen andere plek zo rustig en veilig als de baarmoeder van de moeder.
Hoewel het mogelijk is dat bepaalde aspecten van de buitenwereld hen aan de baarmoeder doen denken, kan niets die hartslag evenaren. Wanneer moeders hun kinderen aan hun linkerzijde vasthouden, luisteren ze opnieuw naar hun hartslag. Het is een vertrouwd geluid dat hen een veiliger gevoel geeft. Dat is de reden waarom baby’s in die positie eerder kalmeren.
Interessante feiten over deze studies
De door Morris gepubliceerde experimenten bevestigen de hypothese dat baby’s sneller kalmeren als ze aan de linkerzijde van hun ouders worden vastgehouden.
Op de kinderafdeling van een ziekenhuis werden baby’s verdeeld in twee groepen van elk negen baby’s. In een van de groepen werd een opname van een menselijke hartslag afgespeeld, in de andere groep niet.
De baby’s in de stille groep waren tot 60% onrustig. Van de andere groep was slechts 38% van de baby’s onrustig. Bovendien vertoonde deze laatste groep een toename van hun gewicht. In een soortgelijk experiment vielen de kinderen die naar de hartslag luisterden sneller in slaap dan de kinderen die dat niet deden.
Sommige deskundigen geloven dat deze oergevoelens aanleiding geven tot onze neiging om onze gevoelens op ons hart te leggen, in plaats van op onze hersenen.
Zo kan ook muziek met een ritme dat lijkt op dat van een hartslag ontspannend werken voor volwassenen. Er zijn gevoelens waar je mee geboren wordt en die er zijn om te blijven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Maldonado, M., Lecannelier, F., & Lartigue, T. (2008). Aspectos evolutivos de la relación madre-bebé. Perinatología y reproducción humana, 22(1), 15-25.