Waarom optimisme belangrijk is om met ziekte om te gaan
De beroemde neuro-endocrinoloog en dokter Deepak Chopra zei ooit iets zeer interessants: “In alle jaren waarin ik werkzaam ben geweest, heb ik verschillende kankerpatiënten ontmoet die na een terminale diagnose volledig wisten te herstellen. Mensen die nog maar minder dan een paar maanden te leven hadden.” Denk je dat optimisme en hoop hiervoor het geheim zijn? Laten we even wat dieper ingaan op dit onderwerp.
Chopra voegde hier het volgende aan toe. “Ik denk niet dat dit wonderbaarlijke gevallen waren. Hoe ik het zie, laten dit soort voorvallen zien dat de geest veel verder kan gaan, veel dieper, en dat hij de fundamentele stelsels die het lichaam ontwerpt kan veranderen.”
Chopra is een dokter die een groot deel van zijn professionele carrière onderzoek heeft gedaan naar in hoeverre de emoties en houding van een patiënt invloed kunnen hebben op zijn genezingsproces, waarbij hij ook keek naar zeer ernstige gevallen, zoals mensen met kanker.
Kan optimisme helpen om ziektes te genezen?
Op het moment dat iemand te horen krijgt dat hij lijdt aan een minder ernstige of zeer ernstige ziekte, gaan er verschillende dingen door zijn hoofd en vraagt hij zich van alles af, bijvoorbeeld of optimisme en de hoop niet verliezen werkelijk kunnen helpen om weer beter te worden en of deze aspecten ervoor kunnen zorgen dat de situatie niet verergert.
Psycholoog en coach Mamen Garrido deelt verschillende tips om mensen te helpen om op een positieve manier, vol hoop en optimisme met hun ziekte om te gaan. Volgens Garrido is een positieve houding in elk aspect van het leven zeer gunstig, ook in het geval van ziekte. Op het moment dat we slecht nieuws te horen krijgen, wekt dit in eerste instantie waarschijnlijk reacties als woede, ontkenning of verdriet bij ons op. Wanneer we deze beginfase echter voorbij zijn, komen we op een cruciaal punt terecht dat veel verschil kan uitmaken.
Een van de tips die Mamen Garrido geeft om beter met ziekte om te gaan, is om ernaar te streven om de situatie zo snel mogelijk te accepteren. Hoe sneller we ons volledig bewust zijn van de situatie, hoe sneller we ertegen kunnen gaan vechten. Het is echter niet de bedoeling om op jezelf vooruit te lopen of om op zoek naar manieren om je weg af te snijden.
Volgens Garrido is het ten tweede ook erg belangrijk om je angsten te overwinnen. Natuurlijk is het nieuws van een ernstige ziekte erg angstaanjagend en wekt het allerlei paniek bij iemand op. Om informatie vragen om onzekerheden tegen te kunnen gaan, is echter een zeer goede optie.
De derde tip is om een groep dierbaren om je heen te verzamelen die je zullen helpen en steun zullen bieden. Mensen die in staat zijn optimisme, hoop en veel positieve energie uit te stralen, wat werkelijk noodzakelijk is tijdens deze zware reis.
Volgens Mamen Garrido is het ten vierde absoluut ook erg belangrijk om uitermate je best te doen om meer optimisme en hoop te ontwikkelen. Misschien kan het behulpzaam zijn om met mensen in contact te komen die hun ziekte al hebben overwonnen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een blog beginnen, een dagboek bijhouden of activiteiten uitvoeren die gelukzaligheid bevorderen. Elke activiteit die jou voorziet van vitaliteit.
Mamen Garrido herinnert ons eraan dat er geavanceerde studies bestaan die het hebben over psychoneuro-immunologie. Deze studies tonen aan dat er een biologisch verband bestaat tussen het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het endocrien systeem en onze houding en ons gedrag. Als deze hypothese bewezen kan worden, dan zou het overduidelijk zijn dat optimisme en hoop zeer veel invloed hebben op het genezingsproces.
“Optimisme is het geloof dat tot succes leidt. Niets kan gedaan worden zonder hoop en vertrouwen.”
-Helen Keller-
Optimisme, hoop en de juiste houding als de ‘X-factor’
Davied Spain is hoofd chirurgie op de intensive care afdeling aan de Medical School aan de Universiteit van Stanford. Volgens Spain kunnen er drie factoren omschreven worden die invloed hebben op het genezingsproces en de overlevingskans van een patiënt:
- Als eerste factor benoemd Spain de genetische opbouw van een individu, welke een bepalende factor is in het genezingsproces van de patiënt.
- De tweede factor omvat de persoonlijke omstandigheden van de patiënt. Hiertoe behoort ook de manier waarop de ziekte zich heeft ontwikkeld.
- Als derde heeft Spain het over de ‘X-factor’. Hiermee verwijst hij naar een ontastbaar aspect dat niet gemeten, maar ook niet genegeerd kan worden. Volgens Spain spelen de persoonlijkheid, emoties, het optimisme etc. van een patiënt ook een kleine, maar toch zeer belangrijke rol in zijn herstelproces.
Op basis van zijn eigen ervaring geeft Spain het volgende aan: “Een chagrijnige, taaie, oude man herstelt vaak beter dan een zwakke huilebalk. Taaie mensen vechten door tot het einde.”
“Optimisme is het fundament van dapperheid.”
-Nicholas M. Butler-
Veel doktoren hebben het over het belang van optimisme, worsteling, persoonlijkheid, houding, hoop etc. om een ziekte te kunnen verslaan. Ze weten nog niet zo goed hoe ze kunnen verklaren waarom dit zo belangrijk is. Toch hebben ze genoeg gevallen meegemaakt om er in te geloven dat deze factoren belangrijk zijn. Wat denk jij?