Waarom mijn moeder me een slecht gevoel geeft en wat ik eraan kan doen

Beledigingen, intimidatie en bedreigingen zijn enkele van de tactieken die verschillende moeders gebruiken om hun kinderen pijn te doen. Ontdek de mogelijke redenen achter dit gedrag.
Waarom mijn moeder me een slecht gevoel geeft en wat ik eraan kan doen
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 07 juni, 2024

Als je moeder je de hele tijd een slecht gevoel geeft, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met iemand die je psychisch misbruikt. Het herkennen van dit soort schadelijke handelingen is de sleutel tot het stellen van grenzen en het handelen ten gunste van je geestelijke gezondheid.

De gevolgen van het slachtoffer zijn van de afwezigheid van een vriendelijke en liefdevolle behandeling heeft een negatieve invloed op de manier waarop je omgaat met elkaar en functioneert in het dagelijks leven. Daarom geven we je in dit artikel wat richtlijnen over wat je moet doen. Ook geven we wat uitleg, zodat je je moeder beter kunt begrijpen.

Wat is psychisch misbruik?

Deze vorm van schade richt zich op een reeks herhaalde en systematische handelingen die iemands emotionele welzijn, gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen aantasten. Psychologische mishandeling zorgt ervoor dat het slachtoffer zich ongewenst, ongeliefd, waardeloos en onvolmaakt voelt.

In tegenstelling tot fysieke mishandeling gebruikt psychologische mishandeling onder andere straf, beledigingen, bedreigingen, dwang, vernedering en manipulatie. De gevolgen zijn net zo schadelijk als bij elke andere vorm van mishandeling.

Tekenen om te herkennen of mijn moeder me psychisch mishandelt

Moeder en dochter hebben een meningsverschil

De interactiepatronen binnen een gezin zijn complex, wat het weer moeilijk maakt om psychische mishandeling te herkennen. Sommige mensen raken zo gewend aan deze relationele dynamiek dat ze niet in staat zijn om disfunctionaliteit in het gezin te zien. Hier zijn enkele algemene tekenen van deze vorm van misbruik door een moeder:

  • Intimidatie: gebruikt dreigende woorden of gebaren om angst te veroorzaken en meer dominantie over jou te krijgen.
  • Emotionele manipulatie: doet een beroep op je emoties om je te controleren en je iets te laten doen wat zij wil.
  • Beschuldigen: een moeder die je tot slachtoffer maakt, geeft je voortdurend een schuldgevoel en houdt jou verantwoordelijk voor de slechte dingen die haar overkomen.
  • Vernederen: kleineert je voortdurend en behandelt je zowel in het openbaar als privé op een denigrerende manier. Hij zegt dingen die je vernederen.
  • Destructieve kritiek: gebruikt je fouten en mislukkingen om vernietigende opmerkingen te maken die je zelfvertrouwen en hoop verminderen.
  • Schaamt of maakt je belachelijk: drijft in het openbaar de spot met je en gebruikt sarcasme om je te kwetsen. Hij grijpt elke kans aan om je belachelijk te maken in het bijzijn van je vrienden of familie.
  • Ouderlijke verwaarlozing: hij/zij is niet geïnteresseerd in jouw leven of jouw behoeften. Toen je een kind was, had hij/zij geen aandacht voor je emotionele behoeften en gaf hij/zij je geen emotionele steun als je die nodig had.
  • Beledigingen: hij/zij spreekt je op een beledigende manier aan en schreeuwt. Zijn communicatiestijl is agressief en hij laat geen kans onbenut om je met zijn woorden een slecht gevoel te geven.
  • Emotionele ongeldigheid: ontkent en bagatelliseert wat je voelt. Je emoties doen er voor haar niet toe en ze geeft ze niet de geldigheid die ze verdienen. In plaats van je gevoelswereld te omarmen, drijft ze er de spot mee.

Redenen waarom je moeder je een slecht gevoel geeft

De redenen achter dit gedrag zijn veelvoudig en moeilijk te achterhalen. Ieder mens heeft een levensverhaal dat betekenis geeft aan de manier waarop hij anderen behandelt.

Desalniettemin volgen hier enkele mogelijke algemene verklaringen waarom je moeder een emotioneel misbruikende figuur is. Het is goed om te verduidelijken dat geen van deze redenen misbruik rechtvaardigt, dus je moet het in geen geval toestaan.

1. Moeite om met stress om te gaan

Stress kan ervoor zorgen dat je moeder haar frustraties op jou af reageert. Financiële, relatie-, werk-, juridische etc. problemen kunnen haar onder veel stress zetten.

2. Psychische problemen

Een andere mogelijke reden waarom je moeder je een slecht gevoel geeft, is dat ze lijdt aan een psychische stoornis: depressie, angst, persoonlijkheidsstoornissen (narcistisch, antisociaal, BPD…), middelenmisbruik, enz. Deze ziekten kunnen haar vermogen om emoties te reguleren en op een liefdevollere manier met jou om te gaan verstoren.

3. Gebrek aan opvoedingsvaardigheden

Ze weet niet hoe ze iemand moet opvoeden of hoe ze genegenheid moet tonen. Hoewel dit gebrek aan vaardigheden het disfunctionele gedrag niet volledig verklaart, kan het wel bijdragen aan het probleem van misbruik.

4. Onaangepaste opvoedingspatronen aangeleerd in de kindertijd

Als je ouder slachtoffer was van gewelddadig ouderschap, is het waarschijnlijk dat haar behandeling van jou gerelateerd is aan haar ervaringen uit het verleden. Misbruik is het enige referentiekader dat ze heeft om met jou om te gaan, omdat ze op die manier met jou omging. Dit wordt vermeld in een review gepubliceerd in Tijdschrift voor de Studie van Opvoeding en Ontw ikkeling (Spaanse link).

5. Onverwerkt trauma

Het gedrag van je moeder kan het gevolg zijn van een onverwerkt trauma. Het is mogelijk dat traumatische gebeurtenissen, zoals fysieke of seksuele agressie, het moeilijk voor haar maken om op een gezonde manier met jou om te gaan.

6. Onvermogen om emoties te beheersen

Misschien wordt maternaal psychologisch misbruik geassocieerd met haar gebrek aan vermogen om haar emoties te reguleren. Dus elke keer als ze zich overweldigd voelt door woede, praat je moeder slecht tegen je of gedraagt ze zich onaardig, omdat ze niet weet wat ze met de woede moet doen of hoe ze die op de juiste manier kan verwerken.

Hoe moet ik reageren als mijn moeder me een slecht gevoel geeft?

Onverdraagzaamheid

Het is belangrijk dat je een actieve rol speelt als je moeder je een slecht gevoel geeft met kwetsende handelingen en verbale agressie. Verandering begint door een standpunt in te nemen over het probleem en je te committeren aan een andere houding. Let dan op de volgende suggesties.

Accepteer je emoties

Erken dat je mishandeld wordt en accepteer hoe je je daarbij voelt. Vecht niet tegen je emoties en verzet je er niet tegen. Omarm je gevoelens, zonder jezelf te veroordelen of te bekritiseren omdat je ze ervaart. Werk tegelijkertijd aan het veranderen van de situatie waarin je je bevindt.

Stel grenzen

Je grenzen stellen en ze afdwingen is een van de beste manieren om misbruik tegen te gaan. Je moet standvastig zijn in het opkomen voor je rechten, integriteit en geestelijke gezondheid. Ondanks de angst die je moeder op je overbrengt door intimidatie en bedreigingen, is het noodzakelijk dat je voet bij stuk houdt. Het is belangrijk dat je logische consequenties verbindt aan overtredingen.

Neem afstand

Als je je moeder niet langer kunt uitstaan, omdat ze niet bereid is om te veranderen en je te behandelen zoals je verdient (met respect en liefde), is het beste wat je kunt doen voor je mentale en emotionele welzijn om het contact te beperken. Geef prioriteit aan je rust en sta niet toe dat jouw nabijheid tot haar je nog meer pijn blijft doen.

Stop met jezelf de schuld te geven

De manier waarop je moeder je behandelt is niet jouw schuld. Vermijd het idee dat het misbruik jouw verantwoordelijkheid is omdat jij je gedraagt op een manier die zij niet goedkeurt. Jij bent hier het slachtoffer. Bouw je gevoel van eigenwaarde weer op en maak een ritueel om afscheid te nemen van het gezeur: schrijf een brief waarin je “vaarwel” zegt tegen het gevoel.

Zorg voor een ondersteunend netwerk

Zoek het gezelschap en de steun van mensen die van je houden en het beste voor je willen. Ontlast jezelf tegenover hen en vraag hen om begeleiding bij het omgaan met het misbruik. Deze ondersteunende netwerken zullen je ook helpen om te ontstressen en je niet zo alleen te voelen te midden van je problemen.

Zoek professionele hulp

Een van de belangrijkste stappen is het zoeken van psychologische hulp. In psychotherapie leer je je emoties te reguleren en effectieve manieren te vinden om met het misbruik en de nasleep ervan om te gaan.

Jouw leven komt op de eerste plaats

Psychologisch misbruik van de moeder is voor elk kind een heel moeilijke realiteit om mee te leven. Daarom hebben we ons in dit artikel gericht op de mogelijke redenen waarom je moeder je slecht laat voelen en op strategieën om van dit probleem af te komen.

Enerzijds weet je nu dat de oorzaken veelzijdig zijn en variëren van stress tot onopgeloste jeugdtrauma’s. Aan de andere kant moet je ook begrijpen dat de beste manier om met psychisch misbruik om te gaan is om grenzen te stellen, afstand te nemen en professionele hulp te zoeken.

Onthoud dat, ook al is ze je moeder, je niet verplicht bent om de wonden te dragen die haar gedrag bij je teweegbrengt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.