De reden waarom je moet leren vergeven en verdergaan

De reden waarom je moet leren vergeven en verdergaan
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Julia Marquez Arrico

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer iemand jou kwetst, dan vraag jij je waarschijnlijk af “Waarom moet ik hem vergeven?” Je hebt wellicht ook al begrepen dat iemand vergeven en verdergaan geen gemakkelijke opdracht is. Misschien heb je zelfs vergiffenis verward met vergeten. De waarheid is dat loslaten niet gemakkelijk is wanneer iets of iemand ons pijn doet.

Vergeten is een geheugenproces. Het is bijna volledig en uitsluitend afhankelijk van de tijd en de context waarin jij je bevindt. Vergeten is wat je doet wanneer je ophoudt met je toevlucht te nemen tot bepaalde informatie die je in je hersenen opgeborgen hebt.

Vergiffenis schenken is onthouden en niet vast blijven zitten in de emoties die vanuit die herinnering optreden.

Er bestaan weinig tips die ons kunnen helpen om iets te vergeten. Dat komt omdat vergeten alleen optreedt met het voorbijgaan van de tijd. Eigenlijk is het gemakkelijker om de dingen te vergeten waarmee we niet meer in contact blijven.

Als we bijvoorbeeld wegblijven van een bepaalde plek, dan kunnen we voorkomen dat we de persoon of de omstandigheid zien die ons gekwetst heeft. Het is dus gemakkelijker om te vergeten. Dat is ook de reden dat we afstand moeten nemen en geduldig zijn om te vergeten.

Vergeven en verdergaan

Vergiffenis schenken is echter is totaal anders. Vergeven betekent dat we onthouden wat er gebeurd is en ons de pijn herinneren die we gevoeld hebben. Toch zijn we nog steeds in staat om verder te gaan. Vergeven en verdergaan betekent dat we ophouden met aan wraak te denken.

We denken ook niet langer aan hoe oneerlijk alles was. We leren die emoties uit het verleden te herinneren zonder toe te laten dat ze ons heden of onze toekomst beïnvloeden.

Heb jij ooit nagedacht over dit verschil tussen vergeven en vergeten? Je moet je bewust zijn dat deze twee woorden niet hetzelfde betekenen. Het is immers fundamenteel als je wil proberen om verder te gaan.

Hoe komt dat? Je zal immers nooit vergeten wie jou gekwetst heeft. Je zal ook nooit de pijn vergeten. Toch kan je ermee leren leven als je weet hoe je het achter jou moet laten en hoe je kan vergeven en verdergaan.

Vergeven en verdergaan

Waarom is leren vergeven fundamenteel?

Verdergaan helpt ons om de band met de pijn te doorbreken. Het gaat hier over de pijn achter ons laten. Je laat het vuur van je woede en de dorst naar wraak langzaam vervagen. Op deze manier kan je een nieuwe fase in jouw leven beginnen.

Bovendien zal vergiffenis schenken ervoor zorgen dat jij de bezitter wordt van je eigen tijd en je eigen energie. Zonder dat ze het beseffen, hebben mensen soms te maken met onopgeloste kwesties.

Wanneer dit het geval is, dan besteedt hun geest te veel tijd en energie in pogingen om die “lopende zaken” te regelen. Iemand moeten vergeven zorgt ervoor dat jouw psychologische hulpbronnen zich daarop focussen. Het gevolg is dat je emotioneel uitgeput raakt.

Jouw problemen oplossen zal jou ook helpen om meer vertrouwen te hebben en rust te vinden bij jezelf. Het zal je bovendien aanmoedigen om verder te gaan. Je zal in staat zijn om de toekomst voor te stellen zonder enige negatieve emotionele belasting.

Een persoon die vergeeft, maakt zijn emotionele bagage leeg. Hij is dan gemotiveerd om de confrontatie met de uitdagingen in de toekomst aan te gaan. Deze mensen voelen de innerlijke rust die noodzakelijk is om een vervullend leven te leiden.

Vergiffenis schenken is een manier om verantwoordelijk te zijn voor je eigen geluk

Het is belangrijk dat we over één aspect van vergiffenis schenken nadenken. Het is een factor waarmee weinig mensen rekening houden. Wanneer je vergeeft, dan doe je het voor jezelf en niet voor de persoon die jou kwetst. Vergiffenis is geen geschenk dat jij aan de persoon geeft die jou laten lijden heeft.

Het is daarentegen een geschenk dat jij jezelf geeft. Als je vergeeft, dan ben jij de eerste die hiervan profiteert. Je staat jezelf toe het leed en de pijn te aanvaarden. En daarna laat je het los.

Vergeven is een fundamentele stap om jouw eigen gids en leider te zijn. Eigenlijk moet je misschien zelfs jezelf vergiffenis schenken. Wil jij de leider van jouw leven zijn dan moet je jezelf jouw fouten, jouw mislukkingen, je zwakheden, je spijt en de schade vergeven die jij jezelf berokkend hebt.

Verantwoordelijk zijn voor je eigen geluk

Jezelf vergeven

Zelfverwezenlijking kan je alleen maar bereiken door jezelf te vergeven en je met jezelf te verzoenen. Zodra je dit doet, richt je jouw energie op het scheppen van een betere versie van jezelf. Wanneer je vergiffenis schenkt, heb je de macht om te beslissen wat een invloed op jou heeft en wat niet.

Jij hebt de controle in handen over wat jou tegenhoudt om verder te gaan en wat jou helpt om te vergeten. Het gevolg is dat alles stroomt. Je kan je dan concentreren op jezelf.

Vergeven is geen gemakkelijke opdracht maar het is niet onmogelijk. Er bestaan eigenlijk vele psychotherapeutische oefeningen die je kunnen helpen om te leren vergeven en verdergaan. De eerste stap tot vergiffenis is je concentreren op het heden en jouw eigen emoties sturen. Je kan het! Je hoeft alleen maar geduldig te zijn! 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • María Martina Casullo. (2005). La capacidad para perdonar desde una perspectiva psicológica. Revista de Psicologia de La PUCP.
  • Fincham, F. D., Hall, J. H., Beach, S. R. H., & Casullo, M. M. (2002). Las razones para perdonar. Concepciones populares o teorías implícitas. Psicodebate 7. Psicología, Cultura y Sociedad. http://doi.org/10.1111/1475-6811.00016
  • Hernandez, G. (2016). La Importancia del Perdon. CRZion Publishers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.