Waarom kan ik geen orgasme krijgen?

Waarom kan ik geen orgasme krijgen?

Laatste update: 01 augustus, 2018

Het is een wereldwijde overtuiging in de hedendaagse cultuur dat vrouwen het moeilijk vinden om een orgasme te bereiken. In feite horen we altijd dat het normaal is voor vrouwen om te doen alsof tijdens de seks. Wat is dan de waarheid? Is een orgasme krijgen voor alle vrouwen moeilijk?

Feit is dat de lijst van mythen over vrouwen en seks zeer lang is. Alleen het behoren tot het vrouwelijke geslacht betekent niet dat je problemen zult hebben om orgasme te krijgen. Maar net als bij mannen kunnen vrouwen problemen ondervinden met dit aspect van seks. Lees verder voor meer informatie!

“Schrijven is als de liefde bedrijven. Maak je geen zorgen over het orgasme, maak je geen zorgen over het proces.”

Isabel Allende

Het vrouwelijk orgasme

Om te beginnen moeten we begrijpen wat een orgasme is. Het is de fase van de menselijke seksuele reactie die na verlangen en opwinding ontstaat. Als dat eenmaal gelukt is, voelen we resolutie en seksuele bevrediging. Het is de sensatie en de staat van genot die bereikt wordt door seks. Daarnaast gaat het om contracties in de genitale gebieden van mannen en vrouwen.

Laten we nu eens kijken naar de mythes rond dit fenomeen. In de eerste plaats is het een wijdverspreid geloof dat het normaal is om een orgasme te bereiken door geslachtsgemeenschap. Niets is echter minder waar. Penetratie is geen noodzakelijke voorwaarde om dit gevoel van plezier te bereiken. Evenmin is het de meest voorkomende onder vrouwen. In feite krijgen de meeste vrouwen een orgasme door clitorale stimulatie.

“Erotiek is een van de basismiddelen van zelfkennis, net zo onmisbaar als poëzie.”

-Anais Nin-

Vrouw met zelfvertrouwen

Dit soort stimulatie heeft iets te maken met het proces, hetzij direct of indirect, zelfs als orgasme vaginaal wordt bereikt. Is een clitoraal orgasme minder goed dan een vaginaal orgasme? Helemaal niet.

Het ene orgasme is niet beter dan het andere. Het is net als wanneer een explosief en nauwkeurig of diffuus en langdurig kan zijn. Nogmaals, de een is niet beter dan de ander, gewoon anders.

Welke problemen zou een vrouw kunnen hebben bij het bereiken van orgasme?

Een probleem in deze fase van de menselijke seksuele reactie, is het geremde orgasme. Waaruit bestaat dit? Het is een hardnekkige moeilijkheid of onvermogen om een orgasme te bereiken na voldoende stimulatie en een normale opwindingsfase. Als er begeerte is en stimulatie voldoende is, waarom ervaar je dan niet dat intense genot?

Psychologische aspecten spelen een fundamentele rol bij dit soort moeilijkheden. In de eerste plaats zal het proberen vast te houden aan te veel zelfcontrole hier een grote hindernis zijn. Een belangrijk aspect bij het genieten van seks is het loslaten van de controle.

Zelfbeheersing is ook nauw verbonden met zorgen, vooral in nieuwe relaties. Wat zal hij van mij denken als ik dit doe? Wil hij dat ik dit of iets anders doe? Doe ik het verkeerd? Ben ik te gek? Dit soort vragen ontspannen je niet, ze openen de deur naar angst. Daarom is het zo nuttig om over seks te praten, en om het open en eerlijk te doen.

Billboard

Een orgasme krijgen en negativiteit

Daarnaast heeft ons gevoel van eigenwaarde invloed op hoe bevredigend we seks ervaren. Als we onze eigenwaarde verbeteren, zullen we zelfverzekerder zijn en gelukkiger zijn met ons lichaamsbeeld. We zullen in staat zijn om te ontspannen en ervan te genieten. In feite veroorzaakt een laag gevoel van eigenwaarde niet alleen problemen met seks, maar ook grote emotionele ongemakken. Daarom is het zo belangrijk.

Tot slot is er nog een probleem met de negatieve houding ten opzichte van seks. Als seks als vies of immoreel wordt gezien, zal het erg moeilijk – zo niet onmogelijk – zijn om een orgasme te krijgen. Een lichtpuntje voor dit aspect is dat de ideeën van onze samenleving over seks aan het veranderen zijn.

“Seks is onderdeel van de natuur. Ik ga met de natuur mee.”

-Marilyn Monroe-

De realiteit is dat seks een zeer belangrijk onderdeel van ons leven is, net als sociale relaties en werk. Het hebben van een onbevredigend seksleven voelt niet goed, dus het is belangrijk om te werken aan je problemen en vooral je gevoel van eigenwaarde. Wees niet bang om een psycholoog te bezoeken als dat nodig is!

Afbeeldingen van Toa Heftiba en Seth Doyle 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.