Waarom je kunt huilen in je slaap

Huilen heeft verschillende fysiologische en emotionele functies, variërend van het beschermen van onze ogen tot het dienen als een catharsis voor veranderde stemmingen. We praten over de belangrijkste kenmerken en functies ervan.
Waarom je kunt huilen in je slaap

Laatste update: 18 juli, 2022

Huilen kan een van de grootste uitlaatkleppen zijn als je aan emotionele wonden lijdt, of een van de beste uitingen van geluk als je iets te vieren hebt. Het kan ook gepaard gaan met geeuwen, een reactie zijn op lichamelijke pijn, of het gevolg zijn van een lachbui.  Je kunt zelfs huilen in je slaap. Als je je ooit afgevraagd hebt waarom dit gebeurt, lees dan verder.

Laten we beginnen met de manifestaties die dromen veroorzaken. Je droomwereld zit vol met wakkere ervaringen en de eventualiteiten van je leven. Het zijn producten van je ervaringen.

Dromen hebben hun eigen logica, ook al zijn ze meestal absurd en onbegrijpelijk. Bovendien hebben deze manifestaties vaak invloed op je stemming terwijl je slaapt.

Als je droomt kun je spreken, plotselinge bewegingen maken, gillen, of zelfs slaapwandelen. Want als je slaapt, schakelen je hersenen niet uit. Ze moeten de informatie die je blijft ontvangen assimileren. Die wordt opgeslagen in de zenuwcircuits van de hersenen en worden chemische stoffen.

Slaap is een actieve en periodieke biologische toestand (Spaanse link), waarin NREM- en REM-cycli voorkomen. Hierbij zijn biologische klokken betrokken. Het proces bestaat uit een complex neuraal netwerk, waarin verschillende gebieden van het centrale zenuwstelsel geactiveerd worden.

Waarom je kunt huilen in je slaap

Je droomwereld is rijk aan fantasie en complexiteit, en kan je verschillende redenen bieden om te verklaren waarom je huilt in je slaap:

1.Last van een verkoudheid

Verkouden zijn gaat vaak gepaard met lichamelijke kwaaltjes en andere symptomen, waarvan waterige ogen er één is. Deze zijn vaak ook aanwezig als je slaapt. Dit symptoom is tijdelijk en laat geen psychische of lichamelijke sporen na.

Verdrietige vrouw die niet kan slapen
Griep of verkoudheid kunnen huilbuien veroorzaken.

2. Rust

Je ogen hebben baat bij een rustige slaap. Overdag kunnen ze uitdrogen, dus is het niet verwonderlijk dat ze ‘s nachts onwillekeurig tranen laten. Dit is een reflexmatige actie, om zich te reinigen en vocht terug te winnen.

3. Emotionele wonden

Je vermogen om in slaap te vallen is doorslaggevend voor een goede nachtrust. Als je echter een bijzonder slechte tijd doormaakt, zal zowel je waak- als slaaptijd gevuld zijn met verdriet. Je reactie zal zijn dat je huilt om je lijden een beetje te verlichten.

Als je emotioneel kwetsbaar bent en pijn hebt, werken je tranen (Spaanse link) als een bron van troost. Als je ‘s nachts huilend wakker wordt kan dat daarom heel goed een ontsnappingsventiel zijn tegen je gevoelens van ongemak en angst.

4. Nachtmerries

Nachtmerries kunnen het antwoord zijn op de vraag waarom je huilt in je slaap. Dat komt omdat ze de regulatie van je stemmingen in rust veranderen, waardoor je vaak met een schok wakker wordt. Zodra je wakker bent, ben je natuurlijk geneigd te kalmeren.

Soms zijn nachtmerries zo intens dat huilen optreedt als een cathartisch effect. Het zou bijvoorbeeld niet ongewoon zijn dat je een nachtmerrie hebt waarin je ergens om huilt en dat je dan huilend wakker wordt.

5. Gevoelens van afwijzing, verlatenheid of hulpeloosheid

Dromen brengen vaak afwezigheden uit het verleden naar het heden. Als je bijvoorbeeld, als je wakker bent, de herinnering levend houdt aan een geliefde die niet meer bij je is, is het zeer waarschijnlijk dat die in je dromen verschijnt. In deze situatie kan rust je geen ander alternatief bieden dan dat je huilt.

Heb je ooit in je dromen gehuild over iemand die bijzonder voor je was of is?

Vrouw met een kussen over haar hoofd
Herinneringen aan mensen die er niet meer zijn of aan intense emotionele gebeurtenissen kunnen huilen tijdens de slaap veroorzaken.

6. Lucide dromen

Lucide dromen zijn als je, midden in een droom, je ervan bewust bent dat je droomt.

Als je een lucide dromer bent, kun je besluiten situaties te onderzoeken die je in de diepten van je onbewuste bewaart. Ze loslaten kan een heel sterke emotionele reactie teweegbrengen. Daardoor kun je gaan huilen.

Is huilen slecht?

Helemaal niet. Huilen is een primaire functie en je doet het om verschillende redenen. Ten eerste is er de basale traan, waarvan de functie is het oog te smeren en vrij te houden van vuil. Ten tweede is er de reflexwerking.

Hiervan is sprake als je ogen zich vrijwillig sluiten bij ongemak, zoals branderigheid, of als een voorwerp in je oog dreigt te komen en je geen tijd hebt om het tegen te houden. Bijvoorbeeld als een insect in je oog vliegt. Ten derde is er de cathartische functie van huilen. Met andere woorden, als reactie op een emotionele ontlading.

Huilen doe je dus als het nodig is, of je ogen het nu reflexmatig doen of om je emoties te reguleren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.