Waarom je je levensdoel moet vinden en volgen
In dit artikel leggen we uit waarom je je levensdoel moet vinden. Het leven kan een prachtig avontuur of een inspannende uitdaging zijn. Voor de meesten van ons is het echter niet meer dan een eentonige en automatische routine. Je staat op, gaat naar je werk, eet, kijkt tv, gaat slapen en begint opnieuw. Dit zorgt niet voor veel van een inspirerende routine.
Dat is afgezien van die momenten waarop alles mis lijkt te gaan. Om de traagheid van eentonigheid of hopeloosheid te overwinnen, moet je daarom je levensdoel vinden en volgen.
Maar wat is nu precies een levensdoel? Welnu, we hebben allemaal, op een of ander moment, geworsteld om ernaar te zoeken en zijn wanhopig geworden toen we het antwoord niet vonden.
Dit komt vooral voor tijdens de adolescentie. Op dit moment hebben we de neiging om te worstelen met existentiële vragen, zoals “Wat betekent het leven?” “Waar ben ik hier voor?” of “Wat is het nut van dit alles?”
In feite is ieder van ons in werkelijkheid verantwoordelijk voor het construeren van deze betekenis op onze eigen persoonlijke manier.
Levensdoel
Je levensdoel is de intentie, betekenis of het doel dat je aan je eigen bestaan geeft. Het omvat je toewijding aan het leven, je perceptie en de motivatie die je drijft om het op een bepaalde manier te ontwikkelen.
Verschillende vakgebieden en auteurs hebben geprobeerd dit concept te benaderen door verschillende verklaringen te geven. Je hebt bijvoorbeeld misschien wel eens van ikigai gehoord. Dit is een Japanse term die vertaald kan worden als ‘een reden om te leven’.
Ikigai is de missie of motivatie die je de wil en de moed geeft om elke ochtend op te staan en de dag tegemoet te treden. In feite is ikigai de gemeenschappelijke schakel tussen waar je goed in bent, wat je graag doet en wat waarde toevoegt aan je wereld. Als je je eigen kenmerken identificeert, zul je dus snel de motor vinden om je leven voort te stuwen.
De logotherapie van Viktor Frankl is een andere interessante benadering van levensdoel. Frankl, een Oostenrijkse neuroloog en psychiater, zat gevangen in verschillende concentratiekampen en onderging de verschrikkingen van de nazi-holocaust.
Hij ontwikkelde een therapeutisch model dat erop gericht was mensen te helpen de zin van hun leven te vinden om hen op een alomvattende manier te genezen. Het antwoord op de vraag “waarom pleeg je geen zelfmoord?” vormde het uitgangspunt voor zijn therapeutische werk.
Vind en volg je levensdoel
Je denkt misschien dat het vinden van je levensdoel nogal ingewikkeld en irrelevant klinkt. Afgezien van de filosofische kwesties, biedt het bezitten van dit soort motivatie je echter meerdere voordelen. Bijvoorbeeld:
- Verschillende Onderzoeken (Engelse link) versterken het idee dat het hebben van een vitaal doel het risico op overlijden vermindert. Dit varieert tussen de 17 en 33 procent. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten.
- Degenen die zin in hun leven hebben gevonden, hebben gezondere gewoonten en consumeren minder giftige stoffen.
- Ze kunnen ook beter omgaan met en omgaan met stressvolle situaties, wat betekent dat ze minder negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid.
- Het vergroot hun gevoel van persoonlijke competentie. Dit betekent dat ze worden gezien als beter in staat om uitdagingen en moeilijkheden het hoofd te bieden.
- Door het leven met zijn moeilijkheden en beperkingen te accepteren, maar het toch als waardevol te zien, vermindert het verslechterende toestanden en de aanwezigheid van affectieve stoornissen. Ook is er een grotere neiging om lonende en vitaliserende ervaringen te zoeken die bijdragen aan het verkrijgen van een positieve gemoedstoestand.
- Het bevordert hechte, belonende en verrijkende sociale en emotionele relaties
- Uiteindelijk is er meer voldoening en toewijding aan het leven.
Hoe het te identificeren?
Zoals we eerder vermeldden, is het hebben van een levensdoel niet voor iedereen hetzelfde. Sterker nog, het is heel persoonlijk. Bovendien kan het variëren afhankelijk van de levensfase van het individu.
Het bevat ook het element van de wil. Sommige mensen vinden hun levensdoel al vroeg in hun leven. Het komt echter veel vaker voor dat het moet worden gebouwd en ontwikkeld. Stel jezelf de volgende vragen om ideeën op te doen voor het ontwikkelen van je levensdoel:
- Wat was je passie om te doen als kind?
- Wat drijft en motiveert jou om elke ochtend op te staan?
- Welke activiteiten geven je plezier zonder dat je er iets voor terug hoeft?
- Waar vragen anderen jouw advies over? Dit hoeft niet gerelateerd te zijn aan je beroep. In feite kan het meer worden geassocieerd met je persoonlijkheid.
- Welke van je persoonlijke ervaringen zijn het meest betekenisvol voor jou geweest en wat hebben ze je geleerd?
- Als alles mogelijk zou zijn, wat zou je dan echt met je leven willen doen? Probeer verder te gaan dan het materiële en oppervlakkige en zoek naar wat je echt heel en vervuld zou laten voelen als individu.
Probeer samen met de vorige richtlijnen een doelstelling te formuleren en deze op te delen in kleine haalbare doelen op korte tot middellange termijn. Zoals we eerder vermeldden, moet er een levensdoel worden opgebouwd.
Elke dag heb je de kans om dichter bij je levensdoel te komen. Dichter bij het begrijpen en in de praktijk brengen ervan. Onthoud dat het in de loop van de tijd kan variëren, afhankelijk van uw eigen ervaringen. Leg jezelf daarom geen beperkingen op.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cohen, R., Bavishi, C., & Rozanski, A. (2016). Purpose in life and its relationship to all-cause mortality and cardiovascular events: A meta-analysis. Psychosomatic medicine, 78(2), 122-133.
- Frankl, VE. (1999). El hombre en busca de sentido. Barcelona: Herder.