Waarom je graag zingt onder de douche

Heb je je ooit afgevraagd waarom je graag zingt onder de douche? De verklaring kan een wetenschappelijke basis hebben, maar ook een psychologische.
Waarom je graag zingt onder de douche
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 02 februari, 2023

Er zou een wetenschappelijke verklaring kunnen zijn waarom je graag zingt onder de douche leuk, meer bepaald in de wetenschap van het geluid. In feite gedragen geluidsgolven zich anders in de douche. Ze doen je geloven dat je beter zingt.

Er zijn ook meer redenen. Onder de douche hoef je je bijvoorbeeld niet te schamen, want niemand luistert naar je, en je kunt het volume harder zetten. Bovendien voel je je onder de douche vrij. Het is jouw moment om je los te koppelen van de wereld, dus maak je van de gelegenheid gebruik om te zingen, iets wat je bevrijdt en je een goed gevoel geeft.

Waarom je graag zingt onder de douche

Er zijn verschillende verklaringen voor waarom je graag zingt onder de douche. We gaan de belangrijkste bekijken.

Vrouw onder de douche
Als je onder de douche zingt, besef je niet dat je uit de toon valt.

1. Je hebt het idee dat je beter zingt

Onder het water en opgesloten in een hokje, heb je het gevoel dat je beter zingt. Dit zou kunnen verklaren waarom je graag zingt onder de douche. Maar waarom gebeurt dat dan?

Als je onder de douche staat, varieert het gedrag van geluidsgolven, afhankelijk van hun frequentie. De scherpste golven hebben genoeg energie om geabsorbeerd te worden en ‘door’ de muren van de badkamer te gaan.

Aan de andere kant kaatsen de lagere golven terug, waardoor ze terugkeren naar je oren en je het gevoel krijgt een krachtigere stem te hebben. Je hebt niet door dat je uit de toon valt

Het is waarschijnlijker dat je uit de toon valt als je hoge noten zingt. Als je onder de douche zingt, zing je deze noten uit op de top van je stem en kun je uit de toon vallen, maar je hebt niet de neiging je dat te realiseren.

Je denkt misschien dat je de melodie volgt, ook al is dat niet zo. Omdat het de hogere noten zijn die beïnvloed worden, merken degenen met de diepste stemmen die onder de douche zingen meer van hun muzikale ‘superkracht’.

“Muziek is slechts liefde op zoek naar woorden.”

Lawrence Durrell

Trillende noten worden verminderd

Bovendien ‘gedragen’ de douchewanden zich anders, afhankelijk van of de noot hoog of laag is. Ze hebben ook nog een andere functie, namelijk het opwekken van galm.

Dit betekent dat de meest schelle noten die je uitzendt gestabiliseerd worden (ze verdwijnen of worden verminderd). Dit gebeurt ook met karaokemicrofoons. Als je echter buiten de douche zingt, verdwijnen deze bibberige noten niet en neem je je stem realistischer waar.

Door je voor te stellen dat je onder de douche beter zingt, motiveer je jezelf dus misschien om dat te blijven doen. Dat gezegd hebbende, moet je nooit het gevoel hebben dat je goed moet zingen om ervan te genieten.

2. Een moment van ontkoppeling

Buiten wat de wetenschap zegt, is een douche in werkelijkheid voor velen een moment van ontkoppeling. Het is de plek waar je je kunt bevrijden van spanning en kunt genieten van een goede reiniging met warm water.

Op dat moment kun je gemakkelijker jezelf zijn en je ontspannen. Een manier om dit te doen is door middel van muziek en zang. Dit zou ook verklaren waarom je je onder de douche meer ontspannen voelt, en dus zingt.

“Muziek is het steno van emotie.”

Leo Tolstoj

3. Je verliest je gevoelens van gêne

Een andere reden waarom je graag zingt onder de douche is het verlies van gêne, Of je nu slecht of goed zingt, je schaamt je misschien om het in het openbaar te doen. Maar onder de douche is er geen publiek. Je bent alleen, je hebt privacy en intimiteit. Daarom is het gemakkelijker om te zingen, omdat je elk gevoel van gêne kwijtraakt.

Zingen onder de douche
Gêne verdwijnt als je onder de douche staat, omdat jij alleen bent en je niet bang bent voor de kritiek van iemand anders.

De voordelen als je zingt onder de douche

Als je graag onder de douche zingt, ongeacht of je er goed of slecht in bent, moet je weten dat het een echt positieve activiteit is. Uitgaan van de basis dat je het doet omdat je het leuk vindt, is al een goede zaak. Bovendien zijn er de volgende redenen.

  • Omdat het een plezierige activiteit is, maken je hersenen endorfine vrij.
  • Je verbetert je ademhaling. Dat komt omdat zingen je buik- en tussenribspieren en het middenrif versterkt, wat gunstig is voor een betere ademhaling.
  • Als je zingt, verbetert je bloedcirculatie en bereikt meer zuurstof je hersenen.
  • Het verbetert je stemming.
  • Het laat je ontstressen en ontspannen.
  • Het is leuk.
  • Dingen doen die je leuk vindt hoort bij zelfzorg.

Dus, als jij een van degenen bent die zingen onder de douche leuk vindt, hou het dan vol. Wellicht ook interessant voor jou

Zingen kan de hersenfunctie verbeteren, beweert de wetenschap
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zingen kan de hersenfunctie verbeteren, beweert de wetenschap

Een nieuwe studie heeft ontdekt dat zingen de hersenfunctie kan verbeteren bij mensen met communicatieproblemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • López, A. (2017). Ya está el listo que todo lo sabe: Una curiosidad para cada día del año.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.