Waarom je een brief aan je verleden moet schrijven

Je zou een brief moeten schrijven en opdragen aan je vroegere zelf, aan de persoon die je vroeger was, omdat dit troostend en helend kan zijn.
Waarom je een brief aan je verleden moet schrijven
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 04 januari, 2024

Je zou een brief moeten schrijven aan je verleden, aan de persoon die je vroeger was. Misschien wil je dat al een tijdje doen, maar heb je er nog geen tijd voor gevonden.

Misschien willen veel mensen terug naar het verleden en praten met het kind en de tiener die ze vroeger waren, met de jongvolwassene die het zo moeilijk had. Je denkt nu waarschijnlijk aan een specifiek moment in je leven, die versie van jezelf waar je een paar woorden aan zou willen wijden.

De versies van jezelf vertegenwoordigen de stadia die je hebt doorlopen tijdens je evolutionaire groei. Dit zijn stadia waar je niet naar terug kunt. Met andere woorden, je kunt het verleden niet veranderen. Je kunt er echter wel van leren en de wijsheid opdoen die je in het heden zal helpen.

Hoewel je je er misschien niet van bewust bent, maken alle versies van jezelf deel uit van je huidige identiteit. Je “ik van vroeger” maakt deel uit van je “ik van nu” en van je “ik van de toekomst.” Zoals schrijver Carlos Fuentes ooit zei: “Het verleden is geschreven in het geheugen.” Zoals je kunt zien, zit het verleden al ingebakken in wie je nu bent.

Je bent dus wie je bent dankzij het kind, de tiener en de jongvolwassene die je ooit was.

Trieste vrouw

Een voorbeeld om je te helpen een brief aan je verleden te schrijven

“Lieve ik uit het verleden, ik weet dat dit geen goed moment is, want alles is te overweldigend. Ik ben me ervan bewust dat je alle doelen die je jezelf stelt gewoon bereikt, omdat je het gewoon niet allemaal kunt.

Je ziet jezelf als klein, onbekwaam en nutteloos, maar dat ben je niet. Het is waar, geloof het of niet. Het punt is dat je jezelf nog niet ontdekt hebt omdat je jezelf niet kunt waarderen om wie je werkelijk bent.

Sterker nog, je denkt dat je jezelf op dit moment niet kunt vertrouwen, ondanks je vele mogelijkheden. Maar maak je geen zorgen, dat moment komt nog wel. Je zult je snel bewust worden van je potentieel. Geef jezelf gewoon wat tijd.

Ik wil je vertellen om in gedachten te houden dat potentieel niet gaat over de beste zijn of enorme doelen bereiken. Het gaat erom de beste versie van jezelf te worden en te genieten van wat je doet. Geloof dus in jezelf en in wat je kunt. Je kunt zeker persoonlijk welzijn bereiken.”

Zoals je ziet, kun je niet naar het heden en de toekomst kijken als je je verleden verwaarloost. Dit komt omdat beide erdoor gevormd en geconditioneerd zijn.

Je kunt je niet eens voorstellen hoe je verhaal zal veranderen en welke geweldige dingen je zullen overkomen. Loop niet op de zaken vooruit en geniet gewoon van elke sensatie en elk moment. Ja, zelfs van de dingen die het slechtste in je naar boven brengen.

Eckhart Tolle moedigde mensen altijd aan om zich te concentreren op het heden. Dat zorgt ervoor dat je gedachten je leven niet meer beheersen en dat alles soepel kan stromen. Zoals je je kunt voorstellen, moet je leven, dingen ervaren en fouten maken. Dit komt omdat elke ervaring, goed of slecht, je een waardevolle les zal leren.

Vrouw kijkt in een klein spiegeltje

Het is gewoon een slechte tijd

Tegen ‘mijn vroegere zelf’ zou ik vandaag zeggen: “kalmeer, haal diep adem, adem. Je maakt een slechte tijd door, ik weet het, ik ben me bewust van de angst die je voelt. Onthoud dat het een slechte tijd is, het is geen slecht leven en dat je hieruit zult komen, dat verzeker ik je. Je kunt en zult alles kunnen doen wat op dit moment een wereld voor je lijkt.

Ik weet dat je het gevoel hebt dat je wereld instort en dat niemand ziet hoe moeilijk het voor je is. Maar je bent niet de enige, integendeel, je wordt meer begeleid dan je denkt. Kijk goed naar de mensen om je heen, benader ze, praat met ze over hoe je je voelt en vertrouwt. Je kunt er zeker van zijn dat je een schouder zult vinden om op uit te huilen en een helpende hand om je te helpen opstaan.

Ik heb geweldige lessen van je geleerd. En ik ben met jou opgegroeid. Voor dit alles en nog veel meer, ‘mijn vroegere zelf’, bedankt.

-Je toekomstige zelf-

Ter afsluiting wil ik je bedanken. Bedankt, want door jou heb ik geleerd de beste versie van mezelf te zijn, van mezelf te houden en te waarderen wat echt belangrijk is. Je hebt me alles geleerd wat ik moest weten, je hebt de weg voor mij geëffend.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.