Waarom is het zo belangrijk om nee te leren zeggen?

mei 4, 2019

In het leven moeten we anderen leren begrijpen en ons soms aanpassen aan anderen. We moeten flexibel zijn. Er zijn echter mensen die om verschillende redenen (zoals een gebrek aan eigenwaarde en het gevoel dat ze geen liefde waard zijn als ze niet aan de verwachtingen voldoen), zoveel toegeven dat ze zichzelf verliezen. Die mensen moeten leren om nee te zeggen.

Hoewel het aanbieden van een helpende hand en gul zijn voor anderen positieve dingen zijn en je veel voordelen bieden, is het ook belangrijk om te onthouden dat jij jouw eerste prioriteit bent. Het is goed om flexibel te zijn, maar niet om alles te doen om anderen te behagen en hun behoeften boven die van jou te stellen.

Het is niet de liefde die moet worden afgebeeld als blind, maar als eigenliefde.

Voltaire

Wat zijn de gevolgen als je geen nee kunt zeggen?

Als we geen grenzen stellen, hebben we geen respect voor onszelf. Het is alsof we onzichtbaar zijn voor onszelf, waardoor de mensen om ons heen het recht hebben om voor ons te beslissen. Als we niet leren om nee te zeggen, kan ons gevoel van eigenwaarde zelfs afbrokkelen tot het punt waar we ons eenzaam en gedoemd zijn om te mislukken.

Weinig zelfvertrouwen

Anderen tevreden stellen in plaats van te doen wat we echt willen, kan ervoor zorgen dat we ons ellendig gaan voelen. In feite komt het erop neer dat we ons waardeloos voelen, alsof we nergens goed voor zijn. Beetje bij beetje wordt ons gevoel van eigenwaarde hierdoor steeds kwetsbaarder.

Vrouw maakt zich zorgen

Eenzaamheid

Als we altijd alles voor anderen doen, hebben we de neiging om onze ware verlangens te negeren. Onze focus ligt op het behagen van de mensen om ons heen, en niet op het voldoen aan onze eigen behoeften, wat leidt tot een diep gevoel van innerlijke eenzaamheid.

We beginnen te denken dat niemand van ons houdt om wie we zijn, maar om wat we voor hen kunnen doen. Als dat het geval is, is de waarheid dat ons gedrag hetgeen is dat die gedachten voedt. Denk hier eens over na: hoe zullen andere mensen je ware zelf leren kennen als je alleen maar probeert te voldoen aan hun behoeften?

Falen

Het behagen van andere mensen heeft een prijs: we zetten onze eigen verlangens en aspiraties opzij. Dit geeft ons het gevoel dat we mislukkingen zijn vanwege wat we hadden kunnen zijn, maar wat niet gelukt is. Daarom is het zo belangrijk om onze waarde te kennen en grenzen te stellen aan onze flexibiliteit.

Hoe kunnen we leren om nee te zeggen?

Als we nee leren zeggen, beginnen we grenzen te stellen, meer voor onszelf te zorgen en onszelf de waarde te geven die we verdienen. Hoewel het in het begin misschien moeilijk is, moet je geen enkele kans laten liggen om je ware gevoelens te uiten. De volgende sleutels kunnen je daarbij helpen.

Stop met bang te zijn voor kritiek

Niemand zal het eens zijn met alles wat je zegt of doet. Als je dit in gedachten houdt, zal je je niet langer druk maken of je door iedereen om je heen geaccepteerd wordt of niet. Daardoor zal je je vrijer gaan voelen. Zie de angst voor kritiek onder ogen en wees gewoon jezelf. Mensen hebben hun eigen mening en die moet jouw leven niet beïnvloeden.

Visualiseer jezelf in verschillende situaties

Als je weet dat het moeilijk voor je is om nee te zeggen, visualiseer jezelf dan in een situatie waarin je geen andere keuze hebt dan dat te doen. Als je weet dat iemand je om iets gaat vragen, probeer dan je toekomstige reactie voor te stellen.

Je zult je veel meer ontspannen voelen als je je mogelijke antwoord in gedachten houdt. Het is echter belangrijk dat je je realiseert dat de dingen niet altijd gaan zoals we van in gedachte hadden, dus wees gewoon bereid om eerlijk te zijn.

Leg niet steeds verantwoording af

Je hoeft jezelf niet te rechtvaardigen als je nee zegt. Als je leert om nee te zeggen, begin je je te beseffen dat het belangrijkste is om eerlijk en respectvol te zijn tegen anderen. Je kunt simpelweg zeggen dat je er gewoon geen zin in hebt. Dit is meer dan genoeg.

Het is niet ongebruikelijk dat we ons van tijd tot tijd overweldigd voelen door onze gedachten. Bijvoorbeeld:

  • “Wat moet ik zeggen.”
  • “Wat zal mijn excuus zijn.”
  • “Ik kan niet zomaar ‘nee’ zeggen.”

Onze gedachten slaan op hol en we beginnen te veel na te denken over wat er zou kunnen gebeuren, waardoor we ons angstig voelen. Je hoeft hier eigenlijk niet zo lang over na te denken.

Het is wel zo dat je soms moet uitleggen waarom je nee zegt. Het belangrijkste is echter dat je je er niet slecht over voelt. Het enige wat je krijgt door er te veel over na te denken, is dat je angstig wordt.

Alleen door nee te zeggen, kun je je concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn.

-Steve Jobs-

Begin van jezelf te houden

Als we alleen maar mensen tevreden willen stellen, raken we eraan gewend om dingen te doen die we niet eens voor onszelf zouden doen. Leer om van jezelf te houden en je zult leren om nee te zeggen.

Begin dingen te doen die je leuk vindt in plaats van je best te doen om anderen gelukkig te maken. Waarom zou je zo goed voor anderen zorgen, als je je niet eens goed voelt over jezelf?

Pratende mensen

Laat niet zien dat je altijd beschikbaar bent

Als je het lijkt alsof je altijd beschikbaar bent, zullen mensen van je profiteren. Wees niet bang om voorstellen af te wijzen die je niet leuk vindt of gewoon te zeggen dat je het druk hebt op dit moment.

Een andere manier om onder dingen uit te komen is door geen aandacht te besteden aan andermans eisen. Je hoeft er helemaal niets over te zeggen. Vergeet niet dat zwijgen ook een manier is om te communiceren. Vroeg of laat zullen ze zich realiseren dat je er niet altijd bent om hen te behagen.

Houd van jezelf: je hebt geen toestemming van anderen nodig.

Houd er rekening mee dat het onmogelijk is dat iedereen je leuk vindt. Als je dit eenmaal beseft, zal je je meer opgelucht voelen en zal je je niet meer bekommeren om de mening van anderen.

Er is een populair citaat van Christian Nestell Bovee dat zegt: “Onze eerste en laatste liefde is eigenliefde.” Vergeet het niet! Jij bent de belangrijkste persoon in je eigen leven en als je niet voor jezelf zorgt, zal niemand anders het voor je doen.