Waarom het aantal gevallen van dementie toeneemt

Waarom worden er steeds meer diagnoses van dementie gesteld? Kunnen we iets doen om dit probleem te verlichten?
Waarom het aantal gevallen van dementie toeneemt

Laatste update: 07 februari, 2023

In de VS is de gemiddelde levensverwachting voor mannen 73,2 jaar, en voor vrouwen 79,1 jaar. We weten dat, naarmate de levensverwachting van een land toeneemt, de bevolking meer veroudert. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat ze beter ouder wordt. In dit artikel vragen we ons af waarom dementie toeneemt. Het lijkt erop dat leeftijd weliswaar een belangrijke factor is, maar niet de enige.

In 2015 waren er 46,8 miljoen mensen met dementie in de wereld. Naar schatting zullen er in 2050 zelfs 135 miljoen patiënten zijn. In feite wordt dementie beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en sterfte in de wereld. In 2016 was het wereldwijd de vijfde doodsoorzaak.

“321 miljard dollar zijn de verwachte nationale kosten van zorg voor mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie.”

-The Alzheimer’s Society-

Bezorgde ouderen
De meestvoorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Dementie

.
De verschillende vormen van dementie zijn allemaal neurocognitieve stoornissen. De klinische entiteiten in deze groep worden gekenmerkt door een verslechtering van de geestelijke vermogens, met voldoende ernst om zowel het sociale als professionele functioneren aan te tasten.

“Dementie is een organische psychische stoornis van meervoudige etiologie die aanleiding geeft tot cognitieve tekorten, evenals veranderingen in het gedrag van de proefpersoon, die de uitvoering van een autonoom en onafhankelijk leven beperken.”

-Fernández Calvo-

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert dementie als het produceren:

 • Geheugenstoornissen. Patiënten ervaren een verandering in hun vermogen om informatie te registreren, op te slaan en te onthouden. Dit verlies van informatie heeft ook betrekking op hun familie en hun verleden.
 • De verslechtering van het denken en redeneren. De stroom van gedachten en ideeën is hierbij verminderd. De patiënt vindt het moeilijk om aandacht te besteden aan meer dan één stimulus tegelijk of om zijn aandacht van de ene stimulus naar de andere te verplaatsen.

De American Psychiatric Organization vereist de aanwezigheid van ten minste één van de volgende cognitieve veranderingen voor de diagnose dementie:

 • Executieve disfunctie. De verslechtering van planningsprocessen, volgordelijkheid en daarnaast abstractie.
 • Taalstoornissen. Afasie of het onvermogen om via spraak te communiceren.
 • Bewegingsstoornissen. Apraxie of het verminderde vermogen om motorische handelingen uit te voeren ondanks een intacte motoriek.
 • Perceptuele stoornissen. Het niet herkennen of identificeren van voorwerpen, ondanks een intacte zintuiglijke functie.
Vrouw met dementie
De toenemende levensduur is een van de factoren die bijdragen aan de toename van dementie.

Factoren die verklaren waarom dementiegevallen toenemen

Omdat het de meestvoorkomende vorm van dementie is, gaan we het hebben over de risicofactoren achter de ziekte van Alzheimer (AD). In feite vertegenwoordigt deze dementie 35 procent van alle gevallen.

“Het feit dat mensen zo populair als Ronald Reagan, Rita Hayworth, Adolfo Suárez of Pasqual Maragall hebben geleden aan de ziekte van Alzheimer heeft de onthulling vergemakkelijkt van een aangrijpende werkelijkheid, die voor het eerst (in 1906) werd beschreven bij een vrouw van 51 jaar, door Alois Alzheimer.”

-Belloch-

Onderzoek (Engelse link) heeft bepaalde risicofactoren ontdekt die op zichzelf geen verklaring vormen voor het optreden van de ziekte. Wanneer ze echter gecombineerd worden, vormen ze een explosieve cocktail die de lont van Alzheimer kan ontketenen.

Risicofactoren

Leeftijd

Dit is de grootste risicofactor. Vanaf de leeftijd van 60 jaar verdubbelt het risico op dementie elke vijf jaar. Op 60-jarige leeftijd zal dus één procent van de mensen aan Alzheimer lijden, terwijl dat op 90-jarige leeftijd 28,5 procent is.

Geslacht

Er zijn twee vrouwen met Alzheimer voor elke man. Dit kan worden verklaard door het feit dat de levensverwachting van vrouwen hoger is. Bovendien hangt het ook samen met de menopauze. Dat komt omdat oestrogenen de celdood die kenmerkend is voor Alzheimer voorkomen. Met de komst van de menopauze verdwijnt deze bescherming echter.

Genetica

Ze benadrukken de rol van de genen PPA, PSEN-1, en PSEN-2 in het geval van vroege Alzheimer (die optreedt vóór de leeftijd van 65 jaar). Terwijl bij late Alzheimer APOE4 relevanter is.

Tabak

Er is veel discussie over de rol die tabak speelt bij het ontstaan van Alzheimer. Toch zijn de meeste deskundigen het erover eens dat het een variabele is die personen kwetsbaarder maakt.

Het hebben van familieleden met Alzheimer

40 procent van de mensen met Alzheimer heeft ook familieleden die eraan lijden of hebben geleden. In feite verhoogt het hebben van een familielid met de ziekte de kans om eraan te lijden tussen de twee en zeven keer.

Niet-steroïde ontstekingsremmers

Het lijkt erop dat de consumptie van niet-steroïde ontstekingsremmers de symptomen van Alzheimer zou kunnen helpen verminderen en misschien zelfs ook voorkomen. Onderzoek is momenteel gaande.

Cranio-encefaal trauma

Mensen met het APOE4-gen hebben zowel een lagere reactie na een trauma als een hoger risico op dementie. Boksers zijn helaas de gevallen die deze hypothese ook het meest ondersteunen.

Onderwijs

Een goede opleiding schijnt een beschermende factor te zijn tegen Alzheimer. Dat gezegd hebbende, moeten we voorzichtig zijn, want het is niet echt duidelijk hoe het interageert met andere variabelen. Bijvoorbeeld economische middelen, die personen vaak toegang geven tot voedsel van betere voedingskwaliteit.

Dieet

De consumptie van antioxidanten, in de voeding of via supplementen, lijkt een beschermende rol te spelen. Een uitgebalanceerd dieet met veel groente en fruit lijkt dus te beschermen tegen het ontstaan van dementie.

Het hebben van actieve hersenen voorkomt de ontwikkeling van cognitieve stoornissen. Dus, lees, leer elke dag iets nieuws en los puzzels op. Houd daarmee ook je geest in beweging.

Waarom neemt dementie toe?

Waarom neemt het aantal gevallen van dementie toe? Hoewel de toenemende levensduur de factor is die de toename van het aantal gevallen van dementie het beste verklaart, moeten we niet vergeten dat er nog andere factoren zijn. Zo zijn hart- en vaatziekten, voeding en lichamelijke en geestelijke activiteit ook van invloed. Gelukkig zijn dit factoren waar we wel controle over hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barranco-Quintana, J. L., Allam, M. F., Del Castillo, A. S., & Navajas, R. F. C. (2005). Factores de riesgo de la enfermedad de Alzheimer. Revista de Neurología, 40(10), 613-618.
  • Contador Castillo, I., Fernández-Calvo, B., Ramos Campos, F., & Bermejo-Pareja, F. (2021). Manual de psicopatología (pp. 535–572). McGrow Hill. McGrow Hill.
  • Saavedra, C. (2011). Envejecimiento y demencias. CES Colegio Universitario Cardenal Cisneros.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.