Waarom hebben onafhankelijke mensen moeite om partners te vinden?

Als je een onafhankelijk persoon bent, houd je waarschijnlijk van je eenzaamheid en heb je niet de neiging om de kudde te volgen. Dit kan het voor jou echter moeilijk maken om een partner te vinden.
Waarom hebben onafhankelijke mensen moeite om partners te vinden?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel hebben we het over waarom onafhankelijke mensen vaak moeite hebben om partners te vinden. Je hebt waarschijnlijk wel eens horen zeggen dat om van iemand anders te kunnen houden, je eerst van jezelf moet houden.

Dat komt omdat van jezelf houden betekent dat je de ander benadert vanuit een gevoel van verlangen, nieuwsgierigheid of interesse, niet vanuit behoefte. Degenen die persoonlijk en emotioneel onafhankelijk zijn, ervaren echter vaak de meeste problemen bij het aangaan van een relatie. Is dit jou overkomen? Als dat zo is, lees dan verder.

Men denkt vaak dat om een emotionele band op te bouwen, je aan een reeks kenmerken moet voldoen. Bijvoorbeeld om aantrekkelijk, succesvol, intelligent, grappig te zijn… Maar als je om je heen kijkt, zul je al snel zien dat allerlei soorten mensen van relaties houden.

Bovendien, paradoxaal genoeg, voelen degenen die meer innerlijk aan zichzelf hebben gewerkt, vaak het gevoel geen partner voor zichzelf te kunnen vinden. Desalniettemin kunnen de moeilijkheden in werkelijkheid een andere oorsprong hebben.

Waarom hebben onafhankelijke mensen vaak moeite om partners te vinden?

Deze verklaring kan worden toegepast op alle mensen die op zoek zijn naar een partner om hun leven mee te delen, in plaats van de hiaten daarin op te vullen.

Het vinden van een partner is echter bijzonder moeilijk voor degenen die een belangrijk transformatieproces hebben ondergaan.

In feite degenen die in het verleden emotionele afhankelijkheid hebben ervaren en deze hebben overwonnen door aan zichzelf te werken. In ieder geval, wat jouw situatie ook is, hier zijn enkele van de redenen die je ervan kunnen weerhouden je doel te bereiken.

Vrouw met haar rug naar het strand

Je begrijpt onafhankelijkheid verkeerd

In elke relatie is het belangrijk dat elk van haar leden verantwoordelijkheid neemt voor hun eigen geluk en emoties. Essentieel is echter dat er een zekere mate van openheid is en dat de angst voor kwetsbaarheid wordt weggenomen. Interdependentie is dus het meest geschikte concept in het proces van binding.

Emotioneel onafhankelijk zijn betekent niet dat je kil of afstandelijk bent. Inderdaad, als je deze term verkeerd interpreteert, zou je in de val kunnen lopen jezelf niet geliefd te laten worden, jezelf niet toe te staan om op een diep niveau contact met anderen te maken.

Dan begin je gevoelens te ervaren in de trant van ” Ik kan alles prima alleen, maar ik wil het niet alleen.”

Je bent gewend om alleen te zijn

Als je al heel lang vrijgezel bent, vind je het misschien moeilijker om een relatie te beginnen. Dit komt omdat eenzaamheid soms verslavend wordt.

In feite geeft het je een gevoel van controle dat, wanneer je een relatie begint, wordt vervangen door intense emoties en een grote dosis onzekerheid. Je bent echter niet altijd bereid, bewust of onbewust, om deze verandering aan te brengen.

Bovendien, zoals met alle sociale vaardigheden, verlies je je vaardigheden en vertrouwen op het betreffende gebied als je ze niet regelmatig oefent.

Dus, na jaren single te zijn geweest, blijken je romantische interacties misschien niet zo soepel en bevredigend te zijn als je zou willen. Dit kan ervoor zorgen dat je het zelfs niet meer probeert.

Je houdt een disfunctioneel geloof in stand

In dezelfde lijn als het vorige punt, zou je kunnen merken dat je een bepaald geloof bestendigt dat een self-fulfilling prophecy wordt. In dit geval is dat je overtuiging dat je nooit een partner zult vinden.

Dit idee kan uitgaan van slechte ervaringen uit het verleden. Misschien denk je bijvoorbeeld dat elke relatie lijden betekent en jezelf in de steek laten. Of je bent ervan overtuigd dat niemand een relatie zal accepteren op jouw voorwaarden van vrijheid en kameraadschap in plaats van eisen en controle.

Ditzelfde idee kan ertoe leiden dat je face-to-face interacties met nieuwe mensen pessimistisch en achterdochtig bekijkt, in plaats van jezelf toe te staan te zien hoe de situatie zich ontvouwt. In feite zijn deze mentale barrières die je met je meedraagt degenen die uiteindelijk je kansen blokkeren.

Ze stellen hoge normen

Ten slotte kunnen we er niet omheen dat onafhankelijke mensen vaak hoge eisen stellen. Je wilt bijvoorbeeld misschien een relatie beginnen, maar dat is niet echt nodig.

Dat komt omdat je je leven koestert en waardeert zoals het is, en je houdt van jezelf en respecteert jezelf. Om deze reden ben je waarschijnlijk alleen bereid om diegenen te accepteren die je huidige situatie zouden kunnen verbeteren.

Als je de dingen vanuit dit perspectief bekijkt, heb je de neiging om iedereen uit te sluiten die niet dezelfde opvatting van liefde heeft ontwikkeld als jij en die niet aan zichzelf heeft gewerkt om een gezonde band te krijgen.

Om deze reden kan het in de huidige samenleving, waar er een neiging is tot oppervlakkigheid, vloeibare liefde en onbewustheid van de eigen behoeften, nog ingewikkelder zijn om een gelijkgestemde persoon te vinden.

Man die denkt waarom het zo moeilijk voor hem is om een partner te vinden

Het hoeft niet zo te zijn

Zoals je kunt zien, kun je aan de bovenstaande punten werken, zodat ze niet langer een obstakel voor je zijn. Bovendien, als je een aantal van je overtuigingen goed onder de loep neemt, zul je merken dat je flexibeler en realistischer kunt gaan denken. Hierdoor kun je een aantal van de barrières die je in de loop van de tijd hebt opgebouwd, wegnemen.

Aan de andere kant, onthoud dat er veel mensen zijn die hetzelfde pad hebben afgelegd als jij en een relatie willen opbouwen langs dezelfde lijnen als jij. Je hoeft je alleen maar open te stellen en jezelf een kans te geven. Onafhankelijke mensen kunnen wel degelijk een partner vinden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bischoff, R. J. (2008). The role of dependence in couple relationships. Journal of Couple & Relationship Therapy7(3), 267-273.
  • Holmes, B. M., & Johnson, K. R. (2009). Adult attachment and romantic partner preference: A review. Journal of Social and Personal Relationships26(6-7), 833-852.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.