Waarom een man opeens niet meer met je praat
Je ontving bijna elke dag berichtjes van hem, jullie spraken elkaar aan de telefoon, jullie zagen elkaar vaak en de relatie leek te groeien. Plotseling stopt hij met contact opnemen en praat niet meer met je.
De onverwachte stilte doet je afvragen – heb ik een fout gemaakt, vindt hij me niet meer leuk, heb ik iets gezegd dat hem van streek heeft gemaakt? Wees vanaf het begin duidelijk: het ligt niet aan jou, maar aan hem.
Er zijn verschillende redenen waarom een man, of wie dan ook, zomaar het contact verbreekt en niet meer met je praat. Misschien is hij bindingsangstig of verwacht hij dat je meer initiatief neemt, maar het kan ook zijn dat hij zijn interesse heeft verloren en niet weet hoe hij het moet zeggen.
Laten we eens kijken naar meer redenen en wat je moet doen als een man afstand neemt en niet meer met je praat.
Redenen waarom een man opeens niet meer met je praat
1. Hij gaat door een moeilijke persoonlijke fase
Als we hem het voordeel van de twijfel geven, zouden we kunnen denken dat zijn houding niet te wijten is aan slechte bedoelingen.
Misschien gaat hij door een moeilijke emotionele periode en heeft hij gewoon niet de energie om te blijven communiceren. Bijvoorbeeld, een collega met wie je vaak praatte op kantoor stopt plotseling met het initiëren van gesprekken met jou.
Het kan zijn dat hij of zij te maken heeft met persoonlijke problemen waardoor hij of zij zich onbedoeld terugtrekt. Hoe dan ook, het zou heel empathisch zijn om je dat te laten weten.
2. Hij heeft zijn interesse verloren en weet niet hoe hij dat moet uiten
Als dit het geval is, heeft hij misschien niet de moed of emotionele intelligentie om je te laten weten dat hij niet langer geïnteresseerd is. In plaats van het lastige gesprek aan te gaan, kiest hij ervoor om te verdwijnen.
Zijn gebrek aan volwassenheid en moed laat jou achter in een situatie van verdriet en verwarring die je niet verdient. Houd in gedachten dat dit geen weerspiegeling is van jouw persoonlijke waarde.
3. Hij wacht tot je meer initiatief neemt
Deze mogelijke reden wordt vaak over het hoofd gezien als een man plotseling stopt met praten. Laten we eerlijk zijn, het is niet de meestvoorkomende reden. Maar het is op zijn minst het overwegen waard.
Was hij tot nu toe altijd degene die het eerste bericht stuurde? Antwoordde jij alleen maar? Misschien wacht hij tot jij een stapje verder gaat en een actievere rol gaat spelen?
4. Hij wil je intrigeren en je aandacht krijgen
Soms gebruiken mensen afstandelijkheid als een van de tactieken om de aandacht van een ander te krijgen. Hoewel het een nogal kinderachtige zet is, kun je het niet van de hand wijzen. Misschien denkt hij dat hij je plotseling kan verleiden of dichterbij kan laten komen door te stoppen met schrijven.
5. Hij voelt zich onzeker en is bang dat je hem afwijst
Vreemd genoeg komt het heel vaak voor dat iemand ervoor kiest om eerst af te wijzen om te voorkomen dat hij wordt afgewezen. Het is alsof ze proberen te anticiperen op de pijn door weg te gaan voordat ze gedumpt worden.
Als je bang bent om verliefd te worden en het wordt niet beantwoord, dan loop je misschien liever weg. In werkelijkheid probeert hij zichzelf te beschermen tegen mogelijk liefdesverdriet in de toekomst.
6. Je voelt je onder druk gezet of overweldigd door verwachtingen
Het is ook mogelijk dat je je overweldigd voelt door de relatie. In plaats van op een volwassen manier met deze gevoelens om te gaan, loopt hij of zij liever weg om stress te vermijden.
Dit gedrag is niet verantwoordelijk of empathisch, en kan een vorm van zelfboycotting zijn. Hoe dan ook, je hoeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid te nemen voor zijn angsten en onzekerheden.
7. Hij is bang omdat de dingen met jou vooruit gaan
Dit punt hangt samen met het vorige. Angst voor een verbintenis kan ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt als het serieus wordt en de emotionele betrokkenheid onmiskenbaar is.
Als hij het gevoel heeft dat de relatie te snel gaat of dat hij niet in staat is om op een volwassen en gezonde manier met een niveau van verbintenis om te gaan, kan hij bang worden en besluiten zich terug te trekken.
Het grootste probleem is dat hij dat doet zonder het aan jou uit te leggen, waardoor je in totale onzekerheid blijft.
8. Hij heeft het gevoel dat hij een fout heeft gemaakt en weet niet hoe hij die moet herstellen
Hij kan zich bewust zijn van een fout die hij bij jou heeft gemaakt en weet niet hoe hij die moet herstellen. Misschien heeft hij iets ongepasts gezegd, een belofte verbroken of zich onvolwassen gedragen en voelt hij zich nu beschaamd of schuldig.
Hoe frustrerend het ook voor je is, onthoud dat het gebrek aan communicatie en zijn onvermogen om zijn fouten toe te geven niets met jou te maken heeft.
9. Iemand anders heeft hem gevraagd afstand te nemen en de communicatie met jou te verbreken
De reden voor zijn afstand kan de invloed van een andere persoon in zijn leven zijn, zoals een huidige partner, een ex of zelfs een goede vriend. Dit kan gebeuren als die persoon jaloezie, wantrouwen of afkeuring voelt. Hoewel dit hun houding niet rechtvaardigt, kan het wel een factor zijn achter hun beslissing.
10. Hij heeft zich niet eens gerealiseerd dat je een tijdje offline bent geweest
Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Misschien heeft hij het te druk met werk of school, of is hij zo afgeleid en verdiept in zijn dagelijkse bezigheden dat hij de tijd uit het oog verliest en niet eens merkt dat hij al dagen geen contact met je heeft opgenomen en niet meer met je praat. Dit gebrek aan registratie kan ook duiden op een emotionele disconnectie of een gebrek aan aandacht voor de relatie.
11. Hij heeft last van diepere psychologische problemen
Het is belangrijk om onderliggende psychologische oorzaken te overwegen. Als hij bijvoorbeeld lijdt aan sociale angst, kan hij zich overweldigd voelen en ervoor kiezen om te verdwijnen om stress te vermijden.
Hij kan ook een onzekere hechtingsstijl hebben of onopgeloste trauma’s uit het verleden die interactie moeilijk maken. In deze gevallen manifesteert ghosting of plotselinge verdwijning complexe interne strijd.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Ghosting overwinnen
De wegwerpcultuur van gehechtheid
Gebruiken, weggooien, vervangen. Deze cyclus bepaalt niet alleen de consumptie van materieel welzijn, maar ook onze interpersoonlijke relaties.
De wegwerpcultuur bevordert onmiddellijkheid en vergankelijkheid in alle aspecten van ons leven. Volgens socioloog Zygmunt Bauman kenmerkt het begrip “vloeibare liefde” de hedendaagse relaties: vluchtig en oppervlakkig.
In een tijdperk dat waarde hecht aan het snelle en wegwerpbare en het proces of de ups en downs afwijst, komt het vaak voor dat mensen zomaar uit het niets stoppen met communiceren, zonder waarschuwing of uitleg.
Dit gedrag, zowel in de fysieke wereld als in de digitale wereld – door middel van ghosting – zijn dus manifestaties van een bredere trend naar frivoliteit en gebrek aan commitment. Hoe dan ook, het is een veel vaker voorkomende situatie dan we willen toegeven.
Wat moet je doen als een man plotseling niet meer met je praat?
Uit een onderzoek (Engelse link) van Amerikaanse onderzoekers bleek dat van de 554 onderzochte mensen 25,3 procent te maken had met ghosting, terwijl 21,7 procent toegaf te ghosten in een romantische relatie.
Het is de moeite waard om te verduidelijken dat deze dynamiek kan worden uitgevoerd of ondergaan door mensen van alle geslachten. Als je tot het eerste percentage behoort, is het normaal om angst, woede en onzekerheid te voelen. Deze kwestie kan ervoor zorgen dat je aan veel dingen gaat twijfelen en het gevoel hebt dat je iets verkeerd hebt gedaan, maar dat je geen verantwoordelijkheid neemt.
Hier zijn enkele aanbevelingen voor als iemand plotseling het contact met je verbreekt en niet meer met je praat.
1. Accepteer en verwerk je gevoelens
Je hebt niet voor deze situatie gekozen, maar ze is echt en ze beïnvloedt je. Sta jezelf toe om te voelen wat er naar boven komt, of het nu verdriet, boosheid of teleurstelling is. Erken en uit je emoties zonder oordeel. Praten met mensen die je vertrouwt of schrijven in een dagboek kan je helpen om een constructieve manier te vinden om te verwerken wat je voelt.
2. Geef jezelf niet de schuld
Ghosting of orbiting zegt meer over de persoon die het doet dan over de persoon aan de ontvangende kant. In de meeste gevallen is het verdwijnen zonder waarschuwing een weerspiegeling van het onvermogen van de ander om op een volwassen en eerlijke manier met emotionele situaties om te gaan.
3. Evalueer of het de moeite waard is om een gesprek aan te knopen
Niemand kent de ervaring die je doormaakt beter dan jij. Als je het gevoel hebt dat de relatie belangrijk is, overweeg dan of het zinvol is om een laatste poging te doen om de lucht te klaren. Als je besluit om dat te doen, zorg er dan voor dat je een oprecht en respectvol gesprek voert, maar wees bereid om elke reactie te accepteren, zelfs als die niet is wat je verwachtte.
4. Vermijd om de hete brij heen draaien
Bij onzekerheid is het makkelijk om in de valkuil te trappen om steeds weer andere scenario’s te bedenken. Je bent dan op zoek naar antwoorden die misschien nooit komen. In plaats daarvan is het beter om je te richten op vooruitgaan en op wat je wel onder controle hebt.
5. Richt je op je eigen welzijn
Deze ervaring heeft invloed op je mentale en emotionele gezondheid, en in sommige gevallen heb je psychologische ondersteuning nodig.
Het gebrek aan afsluiting en uitleg kan je doen vrezen dat dit opnieuw zal gebeuren met andere mensen, waardoor je voorzichtiger wordt.
Het kan invloed hebben op je gevoel van eigenwaarde doordat je gaat twijfelen aan je eigen waarde en het kan je vertrouwen in toekomstige relaties aantasten. Daarom is het cruciaal dat je prioriteit geeft aan zelfzorg. Het belangrijkste is dat je er zo min mogelijk last van hebt. Investeer in jezelf en in je persoonlijke belangen.
Omring jezelf met ondersteunende familie en vrienden, ga uit en doe activiteiten waar je van geniet, en onthoud dat het feit dat iemand besluit niet in je leven te zijn, je niet waardeloos maakt.
Zijn verlies!
Zoals je hebt gezien, zijn er veel redenen waarom een man, of iemand anders, kan besluiten om het contact met je te verbreken of waarom hij opeens niet meer met je praat. Denk aan zaken zoals onzekerheid, bindingsangst of diepere psychologische problemen. Naast de mogelijke redenen, moet je in gedachten houden dat je het verdient om bij iemand te zijn die je echt waardeert en respecteert.
Hoe moeilijk het ook is, zijn houding laat zien dat hij niet bereid of in staat is om de stabiliteit en communicatie te bieden die jij verdient. Als een man plotseling niet meer met je praat is het tijd om verder te gaan.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bauman, Z. (2004). Amor líquido: sobre a fragilidade dos laços humanos. Editora Schwarcz-Companhia das Letras.
- Freedman, G., Powell, D. N., Le, B., & Williams, K. D. (2019). Ghosting and destiny: Implicit theories of relationships predict beliefs about ghosting. Journal of Social and Personal Relationships, 36(3), 905-924. https://doi.org/10.1177/0265407517748791