Ghosting overwinnen

Veel mensen vragen psychologische hulp omdat ze een ghosting-ervaring niet te boven kunnen komen. Het zijn traumatische wonden die een speciale aanpak vereisen, die in deze tekst wordt besproken.
Ghosting overwinnen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 09 augustus, 2023

Het overwinnen van ghosting is niet altijd gemakkelijk. Sterker nog, abrupt verlaten worden, zonder uitleg, is tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen. Bovendien heeft het soms traumatische gevolgen. Als mensen hebben we het immers nodig om ons te binden en een solide band op te bouwen. Sterker nog, dit beïnvloedt in grote mate ons psychologisch welzijn.

Een recent onderzoek (Engelse link)  gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships benadrukt het feit dat we als mensen de basisbehoefte hebben om erbij te horen.

Het beïnvloedt ons gevoel van eigenwaarde, ons gevoel van controle en de ontwikkeling van een zinvoller leven. Als dat niet lukt, storten delen van ons in. Dit rechtvaardigt vaak het zoeken naar gespecialiseerde hulp.

Als je worstelt met het overwinnen van de ervaring van een ghosting, dan zijn hier enkele strategieën om te helpen.

De persoon die een ghosting heeft gehad, kan zich jarenlang afvragen waarom hij of zij zonder uitleg in de steek is gelaten.

Ghosting

Ghosting is een term die een situatie beschrijft waarin een individu een relatie beëindigt zonder uitleg te geven of de mogelijkheid te bieden om de band te sluiten. Hoewel de term nieuw is, zijn dit soort ervaringen dat niet. In feite is het verlaten van een emotionele band zonder duidelijke communicatie een veel voorkomend fenomeen.

Bovendien is deze disfunctionele dynamiek toegenomen dankzij nieuwe technologieën en het virtuele universum. Iemand hoeft alleen maar een bericht niet aan te vinken of zichzelf van sociale media te verwijderen om zichzelf bruut uit het leven van een ander te verwijderen.

Een artikel (Engelse link)  van de Universiteit van Wenen (Oostenrijk) stelt dat, hoewel de wetenschappelijke literatuur zich meestal richt op romantische relaties, ghosting ook voorkomt in vriendschappen.

Ze beweren dat een spookrelatie pijnlijker wordt ervaren dan een directe en beargumenteerde afwijzing. Dit komt omdat de hersenen niet kunnen verdragen wat in het ongewisse blijft of wat ze niet begrijpen.

Hoe weet je of je gespecialiseerde hulp nodig hebt?

Gedrag dat tekortschiet in affectieve verantwoordelijkheid is er altijd geweest. De technologie heeft echter andere methoden ontwikkeld om met elkaar in contact te komen en verbanden te leggen, maar ook om ze te verbreken. Het was de filosoof en socioloog Zygmunt Bauman die sprak over de huidige prevalentie van vloeibare relaties en fragiele banden.

Het is waar dat relationele fragiliteit steeds meer lijkt voor te komen in de huidige maatschappij. Maar er zijn meestal veel verschillen tussen individuen als het gaat om ghosting. Er zijn mensen die erin slagen om het te overwinnen en anderen die vast komen te zitten in een intens en langdurig patroon van emotioneel verdriet. Dit is wanneer psychologische hulp nodig is.

De Erasmus Universiteit van Rotterdam (Nederland) deed een onderzoek (Engelse link) naar ghosting-ervaringen onder app-daters. Ze ontdekten dat ghosting niet altijd wordt uitgevoerd met schadelijke of bewuste bedoelingen. Hoewel de gevolgen ongetwijfeld immens zijn en er een directe impact is op de geestelijke gezondheid van de lijder.

Je hoeft je daarom niet te schamen of ongemakkelijk te voelen als je merkt dat je vastzit in dit soort ervaringen. Je bent niet de enige. Vervolgens gaan we de kenmerken onderzoeken die erop wijzen dat je misschien vastzit door de ervaring van ghosting.

Mensen die ghosting op een extreem traumatische manier ervaren, kunnen baat hebben bij acceptatie- en commitmenttherapie.

Als je worstelt om ghosting te overwinnen

 • Je voelt je steeds prikkelbaarder.
 • Je emotionele pijn is constant.
 • Je gevoel van eigenwaarde is laag.
 • Je vraagt jezelf steeds af wat je verkeerd hebt gedaan.
 • Je voelt je verdrietig en hopeloos.
 • Je stelt jezelf vaak in vraag en bekritiseert jezelf.
 • Je bent bang om afgewezen te worden door andere mensen die je ontmoet.
 • Je vindt het moeilijk om anderen te vertrouwen.
 • De herinnering aan ghosting neemt een groot deel van je tijd in beslag.
 • Je vermijdt het maken van nieuwe vrienden of het ontmoeten van potentiële partners.
 • Je kunt niet stoppen met het checken van de sociale media van je ghoster.
 • Je voelt enorme emotionele onrust die maar niet weg wil gaan.
 • Je emotionele pijn duurt al meer dan zes maanden.

Psychologische behandelingen om ghosting te overwinnen

Als je besluit de stap te wagen en in therapie te gaan om je ervaring met ghosting te overwinnen, moet je eerst een evaluatie ondergaan. De psycholoog zal informatie van je verzamelen om een adequate diagnose te kunnen stellen. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen lijden aan depressie of posttraumatische stress.

Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Castilla-La Mancha (Spanje) stelt dat er in deze situaties vaak sprake is van een psychologische ervaring van ostracisme. Het is een fenomeen dat gevoelens van eenzaamheid, depressie en hulpeloosheid integreert. Het vereist een passende therapeutische aanpak. De meest bruikbare therapieën zijn:

Acceptatie- en commitmenttherapie

Als je al een tijdje lijdt onder het emotionele ongemak van ghosting, kan acceptatie- en commitmenttherapie (ACT) helpen.

Zoals aangegeven in een meta-analyse (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Contextual Behavioral Science, is ACT een effectieve aanpak die in staat is om lijden te verminderen en verschillende psychologische aandoeningen aan te pakken. Als het gaat om het overwinnen van ghosting, kan het je op de volgende manier helpen:

 • Je verplicht jezelf om te veranderen. Ook streef je ernaar om je welzijn te verbeteren.
 • Je werkt aan je waarden om nieuwe vitale doelen te stellen.
 • Je accepteert wat er is gebeurd. Bovendien laat je ruimte voor je negatieve emoties en leer je ermee omgaan.
 • Je past cognitieve defusie toe om een meer flexibele en gezonde mentale benadering te bevorderen.
 • Je gebruikt mindfulness. Dit betekent dat je je concentreert op het heden en je niet laat meeslepen door het verleden, je moeilijke emoties en negatieve gedachten.
 • Je begrijpt dat alles wat je is overkomen deel uitmaakt van een context. Je bent er niet schuldig aan, maar je moet ermee leren leven.

Om ghosting te overwinnen, moet je accepteren wat er is gebeurd, je op jezelf richten en nieuwe levensdoelen stellen.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een model dat wordt gebruikt om te helpen bij emotioneel verdriet en helpt ook om ghosting te overwinnen. Het gebruikt een brede methodologie gebaseerd op de volgende assen:

 • Emotionele validatie en versterking van je gevoel van eigenwaarde.
 • Preventie van terugval. Het biedt je ook hulpmiddelen om eventuele toekomstige moeilijkheden zelf het hoofd te bieden.
 • Het begeleidt je om je gedrag te veranderen in gezondere gedragingen die je in staat stellen om je lijden te verminderen.
 • Emotionele regulatie. Het geeft je strategieën om je ongemak, moeilijke emoties en angst te beheersen die samenhangen met je ervaring met ghosting.
 • Cognitieve herstructurering. Je leert je negatieve en vervormde gedachtepatronen die verband houden met je ervaring met ghosting te identificeren en aan te passen.
 • Technieken om problemen op te lossen. Als je vastzit in je gevoelens van verdriet, ben je misschien gestopt met het aangaan van de meest basale uitdagingen. CGT zal je in staat stellen om jezelf in dit opzicht te bekrachtigen.

Emotiegerichte therapie

Emotiegerichte therapie (ECT) is een benadering die is ontwikkeld door de humanistische psycholoog Carl Rogers en later is verbeterd door Leslie Greenberg en andere therapeuten. Dit model zal je helpen om ghosting te overwinnen, dankzij de middelen die het biedt om met het rouwproces om te gaan en je ongemak beter te beheersen. Met deze therapie zul je:

 • Emotionele regulatietechnieken leren.
 • Bevorder je reflectie om betekenis te geven aan je ervaringen.
 • Emotionele transformatie vergemakkelijken en een groter welzijn bevorderen.
 • Toestanden zoals boosheid, schuldgevoel, verdriet of schaamte in verband met je ervaring beheersen.

Dankzij deze hulpmiddelen zul je een nieuwe levensfase kunnen ontwikkelen die vrij is van ongemak en lijden. Je zult je niet langer afvragen waarom je geliefde je heeft verlaten. In plaats daarvan richt je je op waar je voor leeft. Het antwoord ligt in het werken aan je geluk en welzijn en het overwinnen van de pijn die je hebt geleden.

Laatste aanbeveling voor het overwinnen van ghosting

Niet iedereen die de ervaring van ghosting meemaakt, heeft hulp nodig. Er zijn ook mensen die in stilte lijden onder de gevolgen van de ervaring. Sterker nog, veel mensen nemen niet de stap om hulp te vragen omdat ze hopen dat tijd alleen de wond zal helen.

Maar tijd, verre van helend, zal de wond alleen maar groter maken. Aarzel daarom niet om een professional te raadplegen. Je verdient het tenslotte om te herstellen en verder te gaan met je leven zonder zorgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.