Waarom denken tieners dat ze alles weten?
Tieners denken dat ze al gepromoveerd zijn op het gebied van het leven. Bovendien aarzelen ze niet om riskante beslissingen te nemen. Ons advies doet er niet toe, ook al denken we dat we gekwalificeerd zijn om het te geven, omdat we ouder en meer ervaren zijn. In feite zijn onze woorden slechts ruis voor hen, stemmen die door de wind worden meegevoerd.
Waarom luisteren ze niet? Nou, als je terugkijkt in je eigen verleden, zul je je realiseren dat je op dezelfde manier hebt gehandeld. Inderdaad, jij verlangde ook naar onafhankelijkheid en dacht dat je meer wist dan een ander. Daarom is het moeilijk om hen iets te verwijten, terwijl het in werkelijkheid een prototypisch gedrag is van deze specifieke levensfase.
Wat echter niet mag worden genegeerd, is dat, hoe vastberaden ze ook lijken, hoe uitdagend ze soms ook kunnen zijn, ze van binnen vol onzekerheden zitten. Alles is immers nieuw voor hen en ze willen alles meemaken, maar ze zitten ook vol twijfels, angsten, onzekerheden en vele misvattingen. Dus, hoe moeten we hen begeleiden? Laten we eens kijken.
Tieners hebben de behoefte om zelfverzekerder in de wereld te staan dan ze in werkelijkheid zijn.Waarom denken tieners dat ze alles weten?
Jongeren, vooral die tussen de leeftijd van 11 en 17, lijken chaotisch, onvoorspelbaar, spraakzaam, en soms zelfs onuitstaanbaar. Toch is de adolescentie een lange periode die wordt gekenmerkt door vele dimensies die volwassenen soms verwaarlozen. Wij kijken bijvoorbeeld alleen naar de veranderingen in hun lichaam, lengte en kleding.
Toch zijn het hun hersenen die een langzame en diepgaande transformatie orkestreren. In feite kan dit, in veel gevallen, hun leven bepalen. Bovendien worden ze geleidelijk aan bewust van de maatschappij waarin ze leven. Dit is een scenario vol krachtige prikkels die ze verlangen te ervaren en die hen vaak (ook al geven ze het niet toe) overweldigen.
Tieners denken dat ze alles weten en aarzelen niet om ons hun mening te geven om ons uit te dagen. Ze nemen ook vaak beslissingen die niet erg logisch zijn. Maar voordat we wanhopig of boos op hen worden, moeten we proberen te begrijpen waarom ze dat doen. Als je thuis een ‘betweterige’ tiener hebt, laten we dan eens kijken waarom hij zich zo gedraagt.
Een van de redenen waarom adolescenten impulsief handelen is dat zij nog een onderontwikkelde prefrontale cortex hebben.
Hun hersenontwikkeling is niet volledig
Momenteel heeft de neurowetenschap opmerkelijke vooruitgang geboekt in het begrijpen van de hersenontwikkeling in de kindertijd en adolescentie. Dit is uiterst belangrijk. Het stelt wetenschappers in staat het gedrag, de reacties en de behoeften van deze jonge mensen te onderzoeken. Uit onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania (VS) is het volgende gebleken:
Factoren zoals impulsiviteit en het zoeken naar sensatie in de adolescentie worden verklaard door een onrijpe prefrontale cortex. In feite beginnen rond de leeftijd van 11 jaar twee processen. Het eerste is de rijping van prefrontale beloningscircuits. Dit betekent dat het kind zich sterk begint te interesseren voor nieuwe doelen en gedragingen en het ervaren van andere sensaties.
Het tweede mechanisme dat zijn oorsprong vindt in de preadolescentie is het begin van een periode van snoeien van neuronale axonen. Dit vertaalt zich in een vermindering van de corticale grijze massa. Het begint ook een myelinisatieproces dat bijna tien jaar zal duren. In feite is de rijping van de prefrontale cortex pas voltooid op de leeftijd van 21-25 jaar.
Dit vertaalt zich in een constante zoektocht naar sensaties die wordt gecombineerd met een slechte impulscontrole en een slecht gebruik van uitvoerende functies. Bijvoorbeeld planning, zelfregulering, cognitieve flexibiliteit, enz.
Hoewel het waar is dat er inter-individuele verschillen kunnen zijn en er inderdaad bedachtzame en voorzichtige adolescenten zijn, komt het gevoel dat zij al genoeg ervaring hebben om te beslissen en hun leven te leiden, vaak voor.
Het verlangen naar individualiteit en het zoeken naar een eigen identiteit
Tieners komen met de meest ingenieuze argumenten om hun waarde te bewijzen. Ze kunnen zelfs volhouden dat we niet meer van deze tijd zijn en het gewoon niet begrijpen. Hun gedrag kan ons soms echt tot wanhoop drijven. Toch moet er naar hen worden geluisterd. Omdat we moeten begrijpen welke periode zij doormaken.
Niets definieert individualiteit zoals het nemen van onze eigen beslissingen. Dat is waar het 14-jarige meisje naar op zoek is, degene die je zo snel vertelt dat ze oud genoeg is om een weekendje weg te gaan met haar vriendinnen. Ook de 15-jarige jongen die volhoudt dat hij met school wil stoppen om streamer op Twitch te worden.
Zelf beslissen betekent ook afstand nemen van anderen en de eigen identiteit tonen (bijna opdringen). Deze acties zijn echter vaak volkomen roekeloos en slecht doordacht.
Ze zitten vol twijfel
Hoewel het waar is dat tieners denken dat ze alles weten, worden ze in werkelijkheid in de greep gehouden door onzekerheden. De adolescentie wordt namelijk gekenmerkt door meerdere tegenstrijdigheden, die zelfs voor hen moeilijk te begrijpen zijn. Ze willen bijvoorbeeld vaak alleen zijn, maar willen ook gehoord, geliefd en begrepen worden.
Ze willen hun plaats in de wereld vinden, maar waar ze vandaag gepassioneerd over zijn, verveelt hen al snel. Zij willen veel doelen en dromen verwezenlijken, maar weten niet altijd waar te beginnen.
Dit overweldigt hen of ontmoedigt hen zelfs. Ze hebben een veelheid aan referentiefiguren om te raadplegen, die ze elke dag op sociale media zien. Aan de andere kant, Zij hebben hun ouders nog nodig, ook al geven zij dat niet graag toe.
Tieners zijn de jonge ‘betweters’. Zij verschuilen zich achter een vals pantser van solvabiliteit en onkwetsbaarheid, maar van binnen voelen zij zich vaak verloren. Uiteindelijk zijn het gewoon mensen die aan het leren zijn wie ze zijn. Ze verkennen de wereld en ook zichzelf. Als volwassenen moeten wij altijd hun beste steun zijn.
Praten met tieners zonder hen te plagen of te bekritiseren is de sleutel om hen te bereiken.Hoe kun je je ‘betweterige’ tiener steunen?
Zoals we al eerder zeiden, zijn er tieners die oordeelkundig en bedachtzaam zijn en zich er volledig van bewust zijn dat ze niet alles weten en dat het een goed idee is om met volwassenen te praten en te overleggen. Er zijn er ook veel die voor zichzelf beslissen en denken dat ze wereldwijs zijn. Dit leidt tot roekeloos gedrag.
Hier zijn enkele nuttige tips voor tieners die denken dat ze alles weten.
- Luister naar hen en praat met hen. Begin gesprekken, maar veroordeel en bekritiseer hen niet.
- Begrijp hen. Probeer hun perspectief altijd te zien vanuit een kader van respect en begrip. Redeneer normaal met hen. Ze zullen altijd meer geneigd zijn het soort advies op te volgen dat hen niet wordt opgedrongen.
- Wees begaan met hun belangen. Probeer er bijvoorbeeld achter te komen wat ze leuk vinden, wie ze volgen op sociale media, en wat hun doelen zijn.
- Geef ze verantwoordelijkheden en stel duidelijke grenzen.
- Internet en sociale media mogen niet hun belangrijkste bron van kennis zijn. Het is belangrijk dat ze hun wereld niet uitsluitend opbouwen rond dit digitale universum.
Ten slotte, hoewel het waar is dat de meeste tieners denken dat ze alles weten over het leven, zijn ze in werkelijkheid slechts beginnende ontdekkingsreizigers. Zorg er daarom voor dat je ze met respect en steun begeleidt. Vergeet bovendien niet dat niemand van ons alles weet over de wereld.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Atika Khurana, Daniel Romer, Impulsivity in Adolescence: Predictors and Consequences, The Encyclopedia of Child and Adolescent Development, 10.1002/9781119171492, (1-10), (2019).
- Michael I. Demidenko, Edward D. Huntley, Alexander S. Weigard, Daniel P. Keating, Adriene M. Beltz, Neural heterogeneity underlying late adolescent motivational processing is linked to individual differences in behavioral sensation seeking, Journal of Neuroscience Research, 10.1002/jnr.25005, 100, 3, (762-779), (2022).
- Romer D. (2010). Adolescent risk taking, impulsivity, and brain development: implications for prevention. Developmental psychobiology, 52(3), 263–276. https://doi.org/10.1002/dev.20442
- Robert J. Kohler, Sarah D. Lichenstein, Sarah W. Yip, Hyperbolic discounting rates and risk for problematic alcohol use in youth enrolled in the Adolescent Brain and Cognitive Development study, Addiction Biology, 10.1111/adb.13160, 27, 2, (2022)