Witte ruis om mensen te helpen beter te slapen

Witte ruis heeft veel aandacht gekregen omdat het mensen zou kunnen helpen beter te slapen. Wat weet jij over witte ruis?
Witte ruis om mensen te helpen beter te slapen

Laatste update: 17 april, 2022

Steeds meer mensen prijzen witte ruis, omdat het ontspanning, focus en cognitieve vaardigheden kan verbeteren. Dit geluid kan mensen ook helpen om beter te slapen.

Daarom gebruiken veel ouders het om hun baby’s te kalmeren. Sommige uitspraken verzekeren dat dit soort geluid mensen kan helpen om beter te slapen. Maar is dit waar?

Als het waar is, kan witte ruis veel mensen met slaapstoornissen helpen. Als je er meer over wilt weten, dan is dit het artikel voor jou!

Een slapende man

Wat is witte ruis?

Net als bij licht kan geluid ook via een spectrale grafiek (Engelse link) worden weergegeven. Op deze manier, net zoals wit de som van alle kleuren is, verzamelt witte ruis het hele spectrum van bestaande geluidsfrequenties. Het doet dit harmonisch, het staat niet toe dat andere geluiden elkaar overtreffen.

Een constant en uniform geluid, zoals het geluid van een uitgeschakelde radio of zoemend geluid op de achtergrond, is het resultaat. Het kan ook worden vergeleken met het natuurlijke geluid van de regen of de wind.

Mensen helpen om beter te slapen

De belangrijkste positieve effecten zijn afhankelijk van hoe onze dromen andere geluiden kunnen maskeren. Daarom blijf je rustig tijdens het verkeer of andere storende prikkels.

Dit ontspannende effect werkt vooral goed bij baby’s en lichte slapers. Dit geluid kan andere geluiden blokkeren, waardoor ze de hersenschors niet kunnen stimuleren.

Ook kunnen mensen die aan tinnitus lijden ervan genieten om een goede nachtrust te krijgen. De witte ruis kan het gefluit dat tinnitus veroorzaakt, blokkeren.

Luisteren naar witte ruis is een effectieve strategie om die vervelende symptomen te verzachten en beter te rusten.

Slapende vrouw

Zijn er bijwerkingen?

Het is echter niet allemaal goed nieuws. Het werkt niet voor iedereen. Mensen met slaapapneu en andere aandoeningen van de luchtwegen mogen geen witte ruis gebruiken. Overmatig gebruik kan ook negatieve effecten hebben.

Als je het elke nacht gedurende lange tijd gebruikt, kan dit je haarcellen beschadigen, de haarcellen die geluiden opvangen. De constante aanwezigheid van ruis houdt deze cellen actief. Het zal voorkomen dat ze de regeneratieprocessen uitvoeren die in je lichaam plaatsvinden als je slaapt .

Met baby’s moet je extra voorzichtig zijn. Luisteren naar hoge volumes kan het gehoor van kinderen beschadigen en het risico op taalproblemen vergroten .

De beste manier om witte ruis te gebruiken om beter te slapen

Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs over de voordelen van het gebruik van witte ruis om beter te slapen. Maar als het voor je werkt, gebruik het dan met mate. Probeer het te gebruiken op specifieke dagen waarop je niet kunt slapen. Houd het bovendien op een laag volume.

Hetzelfde geldt voor kinderen. Als je kinderen ontspannen als ze ernaar luisteren, gebruik het dan alleen als niets anders hen kalmeert. Gebruik het echter niet te vaak bij hen.

Om beter te slapen, begin je met een goede slaaphygiëne. Stel tijden in om te gaan slapen en wakker te worden, vermijd ‘s nachts stimulerend eten en drinken en zorg voor een goede slaapomgeving.

Een baby die gelukkig slaapt met witte ruis

Als je niet in slaap kunt komen of last hebt van een slaapstoornis, maak dan eerst een afspraak met een slaapspecialist. Ze kunnen je de tools en informatie geven die je nodig hebt om beter te slapen. Witte ruis kan een alternatief zijn, maar geen oplossing voor de lange termijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Miramontes, P. (1999). El color del ruido. Ciencias, (054).
  • Spencer, J. A., Moran, D. J., Lee, A., & Talbert, D. (1990). White noise and sleep induction. Archives of disease in childhood65(1), 135-137.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.