Waarom denken sommige mensen dat ze een speciale behandeling verdienen?

Heb je ooit iemand ontmoet die vindt dat hij of zij het verdient om op een speciale manier behandeld te worden? Het is een veelvoorkomende eigenschap. In dit artikel leggen we de redenen erachter uit.
Waarom denken sommige mensen dat ze een speciale behandeling verdienen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige mensen vinden dat ze een speciale behandeling verdienen. Niet omdat ze speciale rechten hebben gekregen of omdat ze anders zijn dan alle anderen. Zo zijn ze gewoon. Arrogant en aandachtzoekend.

In de psychologie wordt deze houding gedefinieerd als een gevoel van recht en is het een vorm van irrationeel gedrag. Het is gebruikelijk in de kindertijd. Veel kinderen gaan er inderdaad vanuit dat ze een voorkeursbehandeling verdienen vanwege hun kwetsbare situatie. Dat komt omdat ze zich ervan bewust zijn dat de meeste relaties die ze met volwassenen onderhouden asymmetrisch zijn.

Naarmate een kind groeit en zelfredzaamheid ontwikkelt, gaat deze asymmetrie geleidelijk verloren. Ze worden autonoom en ontwikkelen een sterke identiteit die invloed heeft op de manier waarop ze met anderen omgaan. Er ontstaat echter een probleem wanneer ze, net als het driejarige kind, blijven geloven dat ze meer rechten hebben dan wie dan ook. Waarom gebeurt dit? Laten we kijken.

Man en vrouw in discussie
Ervan uitgaande dat je ergens recht op hebt, is in sommige gevallen een gezonde (en zelfs noodzakelijke) verwachting. Maar denken dat je te allen tijde een speciale behandeling verdient, is bedreigend en problematisch gedrag.

Waarom denken sommige mensen dat ze een speciale behandeling verdienen?

We hebben allemaal rechten. Bijvoorbeeld om gerespecteerd te worden, om een baan, eten, een huis, gelukkige relaties, enz. Toch zijn er mensen die zichzelf zien als een immense planeet in het midden van een eenzaam sterrenstelsel waar alle anderen omheen moeten draaien. Cijfers die deze vorm van eeuwigdurende vriendjespolitiek vertonen, onthullen nogal bijzondere psychologische kenmerken.

Dr. John Gedo is een psychoanalyticus en auteur van boeken zoals Models of the Mind: A Psychoanalytic Theory (1976). Hij beweert dat we allemaal zijn geprogrammeerd om aan te nemen dat we meer rechten hebben dan de rest als we heel jong zijn.

Desalniettemin, naarmate we ouder worden, worden we ons ervan bewust dat anderen ook behoeften hebben. Onze ouders hebben ook de belangrijke taak om dat aangeboren kinderlijke egoïsme glad te strijken en onze empathie en openheid voor anderen te bevorderen. Toch zijn er mensen die dit vermogen niet ontwikkelen; die van de veronderstelling dat we allemaal dezelfde behandeling verdienen.

Degenen die zich speciaal voelen, houden zich niet aan de regels

Onderzoekers Emily Zitek (Cornell University) en Alexander Jordan (Harvard Medical School) deden in 2017 interessant onderzoek (Engelse link). Ze ontdekten dat mensen die denken dat ze een speciale behandeling verdienen, degenen zijn die de neiging hebben om de normen te trotseren. In feite accepteren ze geen instructies of integreren ze niet in veel sociale contexten.

Het onderzoek beweerde dat degenen die denken dat ze meer rechten hebben dan anderen, alles als oneerlijk beschouwen. Het is moeilijk voor hen om instructies te accepteren omdat ze zichzelf als meer verdienstelijk beschouwen dan anderen.

Dit is een zeer problematisch persoonlijkheidspatroon op alle niveaus. Samenleven met hen leidt inderdaad tot een voortdurend heen en weer gaan van conflicten, meningsverschillen en spanningen.

Een pathologische eigenschap

Het feit dat dit soort mensen moeite hebben met het aannemen van normen, suggereert dat ze mogelijk lijden aan een persoonlijkheidsstoornis. In feite lijden degenen die vinden dat ze meer rechten hebben dan anderen en problemen hebben met het naleven van regels in de regel aan antisociale stoornissen.

Bovendien bevinden deze mannen en vrouwen die egocentrisch zijn en een voorkeursbehandeling eisen, zich meestal op het spectrum van een narcistische stoornis (Engelse link). Dit wordt gesuggereerd door hun gebrek aan empathie en het feit dat ze hun eigen behoeften belangrijker vinden dan die van anderen.

Dit type profiel gaat ook gepaard met andere kenmerken:

 • Volgens hen is de wereld hen iets verschuldigd. Het is bijna alsof ze denken dat ze oneindig veel dingen hebben gedaan voor de hele mensheid en dat de wereld zelf schatplichtig is aan hen.
 • Ongeacht wat ze wel of niet hebben bereikt, ze verwachten altijd meer.
 • Ze gaan ervan uit dat de mensen om hen heen verplicht zijn om dingen voor hen te doen. Om dit te bereiken manipuleren en maken ze gebruik van slachtofferschap.
 • Als anderen niet toegeven aan hun eisen, kunnen ze op een dramatische, kinderachtige, tirannieke en zelfs gewelddadige manier reageren.
 • Ze waarderen niets dat ze bereiken, noch waarderen ze iemand om hen heen.

Sommige onderzoeken (Engelse link) suggereren dat degenen die leven met het idee dat ze een voorkeursbehandeling verdienen, in werkelijkheid ongelukkige en gefrustreerde mensen zijn. In feite leidt hun ontevredenheid over het leven vaak tot vijandigheid.

Moeder en dochter symboliseren mensen die denken dat ze een speciale behandeling verdienen
Om te leven met mensen die vinden dat ze meer rechten hebben dan anderen, moet je leren grenzen te stellen.

Hoe om te gaan met degenen die een speciale behandeling van je verwachten?

Bepaalde mensen van dit type herken je vast wel in je eigen omgeving. Misschien op het werk of zelfs onder je familie en vrienden. Het zijn het soort figuren die, als je geen grenzen stelt, je uiteindelijk als object of marionet zullen gebruiken om hun egoïsme te bevredigen.

Wat kan je doen? Hier zijn enkele handige tips.

 • Wanneer ze een irrationeel verzoek doen, moet je het resoluut afwijzen. Wees assertief en leg uit waarom. Je moet ook duidelijk maken dat ze in de toekomst niet meer mogen vragen.
 • Je moet ervan uitgaan dat dit soort mensen niet zullen veranderen, hoeveel je ze ook vraagt. Daarom is het belangrijk dat ze de gevolgen van hun eisen begrijpen. Ze moeten erkennen dat je hen wantrouwt en afstand van hen nemen. Uiteraard zal dit gevoelens van ongeluk en frustratie opwekken.
 • Val niet ten prooi aan hun manipulatieve kunsten wanneer ze hun toevlucht nemen tot slachtofferschap.
 • Probeer met hen te redeneren. Herinner hen aan de noodzaak om er rekening mee te houden dat iedereen rechten en behoeften heeft. Het is altijd beter om het goede voorbeeld te geven.

Zulke mensen kom je in je dagelijkse leven altijd tegen. Degenen die arrogant zijn, behandelen anderen slecht en voelen zich meer gerechtigd dan wie dan ook. Daarom moet je jezelf beschermen en leren hoe je de juiste grenzen kunt stellen. Alleen zo bescherm je je mentale gezondheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Emily M. Zitek, Alexander H. Jordan. Psychological Entitlement Predicts Failure to Follow Instructions. Social Psychological and Personality Science, 2017; 194855061772988 DOI: 10.1177/1948550617729885
 • Moeller, S. J., Crocker, J., & Bushman, B. J. (2009). Creating Hostility and Conflict: Effects of Entitlement and Self-Image Goals. Journal of experimental social psychology45(2), 448. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2008.11.005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.