Waar krijg je spijt van als je gaat sterven?

Mensen kunnen op allerlei manieren spijt betuigen als ze op het punt staan ​​te sterven. Hier zijn er een aantal.
Waar krijg je spijt van als je gaat sterven?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 30 augustus, 2023

Misschien is een van de grootste straffen die we onszelf opleggen wel het opofferen van het heden om onszelf te verdedigen tegen al onze angsten in de toekomst. Terwijl in werkelijkheid de toekomst een veronderstelling is en het heden een realiteit. Dit is iets waar veel mensen spijt van krijgen als ze gaan sterven.

Deze woorden werden gesproken door een langdurige verpleegkundige in de palliatieve zorg. Haar patiënten hadden over het algemeen een levensverwachting van niet meer dan drie maanden.

Ze was bij hen in hun laatste dagen en zorgde ervoor dat ze zich zo goed mogelijk voelden, zodra ze zich realiseerden dat ze gingen sterven. “Het is op dat moment dat mensen veel meer groeien dan in hun hele leven,” voegde ze eraan toe.

Hoewel sommigen misschien beweren dat het de moeite niet waard is, moet het vermogen om te groeien op het punt waar geen weg meer terug is niet onderschat worden. Sterker nog, berouw of dankbaarheid, op een moment dat elke seconde steeds waardevoller wordt, krijgt zelfs nog meer waarde.

Der handen vasthouden van een oudere

Sommige van de veranderingen die deze patiënten ervoeren waren echt verbazingwekkend. Ze voelden hun emoties allemaal anders. Deze varieerden van woede, ontkenning en angst tot aanvaarding. Dit laatste is degene die hen in staat stelde om vrede te vinden voor hun vertrek.

Waar zul je spijt van hebben als je op het punt staat om te sterven?

Toen de verpleegkundige hen vroeg wat hun spijt was of wat ze graag anders hadden gedaan, waren er gemeenschappelijke thema’s. De meestvoorkomende waren:

“Ik wou dat ik de moed had gehad om trouw te zijn aan mezelf en niet aan wat anderen van me verwachtten.” Dit was de meest terugkerende spijt. Als iemand zich realiseert dat hij op het punt staat te sterven, is het gemakkelijker voor hem om het verleden helder te zien.

Sterker nog, om terug te kijken en te zien hoeveel van hun dromen onvervuld zijn gebleven. Het is zelfs bewezen dat de meeste mensen maar de helft van hun dromen waarmaken in hun leven. Dit betekent dat ze sterven in de wetenschap dat de rest had kunnen uitkomen als ze het echt hadden geprobeerd en niet hadden toegegeven aan wat de mensen om hen heen als juist of raadzaam beschouwden.

Trouw zijn aan jezelf is een uitdaging die je nooit moet negeren. Je moet inderdaad doen wat je leuk vindt, ongeacht wat anderen zeggen. Iedereen zou van zijn leven moeten genieten zoals hij of zij dat wil. Wacht niet tot het te laat is. Houd in gedachten dat je gezondheid je het soort vrijheid geeft dat je meestal niet herkent totdat je het niet meer hebt.

Te veel werken

“Ik wou dat ik niet zoveel had gewerkt.” Deze gevoelens kwamen vaker voor bij mannelijke patiënten. Die hadden naar hun mening hun familie en vrienden verwaarloosd door meer dan tien uur per dag te werken.

Ze hadden er spijt van dat ze de geboorte of de groei van hun kinderen niet hadden gezien. Dat ze er niet waren op verjaardagen en jubilea en dat ze altijd aan hun baas en hun problemen op het werk dachten.

In feite misten ze allemaal hun eigen jeugd toen hun kinderen klein waren of toen ze net getrouwd waren. In het geval van vrouwen gebeurde dit niet vaak in vorige generaties. Maar met de huidige werkomstandigheden is er een goede kans dat de huidige generaties vrouwen dezelfde spijt zullen ervaren als mannen.

Door je levensstijl te vereenvoudigen, onderweg de juiste beslissingen te nemen en je te realiseren dat geld niet alles is (ook al proberen ze ons van het tegendeel te overtuigen), zul je dit soort spijt niet hoeven ervaren als je op het punt staat te sterven.

Gelukkiger zijn met wat je hebt, niet meer materiële dingen willen, meer tijd doorbrengen met je kinderen, partner, ouders of vrienden, genieten van vrije dagen en niet overwerken, enz. Het is een geweldige manier om te leven.

Vrouw kust haar oudere familielid op de wang

Gevoelens uiten

“Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.” Hoe vaak komt het niet voor dat je dit soort bittere gevoelens koestert omdat je niet kunt zeggen wat je echt denkt? Misschien onderdruk je ze om vrede te hebben met anderen of uit schaamte.

Het is zelfs bewezen dat sommige ziekten ontstaan door het ‘opslaan’ van slechte gedachten, verwijten en onuitgesproken woorden. Toch zijn deze onuitgesproken gevoelens niet altijd negatief. Ze omvatten de “Ik hou van je”, de “Het spijt me” en de “Ik heb je nodig.”

Je hebt geen controle over de reactie die een ander op je kan hebben als je iets zegt. Maar het zeggen kan je wel bevrijden van een grote spanning, die je meestal in je borst of rug ervaart. Welke manier je ook besluit om het te zeggen, zorg ervoor dat je het doet, anders zul je later spijt krijgen dat je het niet hebt gedaan.

Contact houden

“Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.” Oude vriendschappen bieden veel voordelen. Helaas realiseert niet iedereen zich dat tot het laatste moment van hun leven, wanneer ze zich ze plotseling herinneren.

Helaas is het niet altijd mogelijk om deze oude vrienden op te sporen wanneer de stervende persoon vraagt om ze voor een laatste keer te zien. Meerderen bekenden zelfs dat ze hun vrienden al heel lang niet meer hadden gezien. Vaak meer dan tien jaar, omdat ze het altijd te druk hadden om af te spreken.

Met de huidige levensstijl is het waarschijnlijk niet gemakkelijk om tijd vrij te maken in je dagelijkse schema om iets te gaan drinken of koffie te gaan drinken met een jeugdvriend. Met de nieuwe technologie worden ontmoetingen niet meer gepland, maar wordt alles meestal via sociale media gezegd.

Maar face-to-face praten met een vriend is de beste herinnering die iemand mee kan nemen in zijn graf. Zorg er daarom voor dat je je leven zo inricht dat je minstens één keer per maand met je vrienden afspreekt om een praatje te maken om  te voorkomen dat je spijt krijgt als je gaat sterven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.