Waar hebben ouderen het vaakst spijtgevoelens over?

Het is een merkwaardig feit dat, wanneer we volwassen worden, de meesten van ons bepaalde spijtgevoelens ervaren. Wat zijn ze? Bovendien, wat kunnen we doen om ze te vermijden?
Waar hebben ouderen het vaakst spijtgevoelens over?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 juni, 2023

Oudere mensen hebben er vaak spijt van dat ze bepaalde kansen hebben gemist. Inderdaad, zoals de dichter Fernando Pessoa ooit zei: “Mijn verleden is alles wat ik niet heb kunnen zijn”. Hij doelde op het soort psychologische breuken die we jarenlang met ons meedragen. Dus, wat zijn de meestvoorkomende spijtgevoelens van oudere mensen?

Als mensen een hoge leeftijd bereiken, zijn er veel factoren waar ze spijt van kunnen hebben. Ze ontdekken bijvoorbeeld vaak dat ze ontelbare spelfouten hebben gemaakt in de manier waarop ze hun verleden hebben opgeschreven.

Bovendien hebben ze veel gebeurtenissen verkeerd aangepakt die, als ze het anders hadden aangepakt, ervoor gezorgd zouden hebben dat ze met een gelukkiger gevoel hun jaren ’70 en ’80 hadden bereikt. Met dit in gedachten moeten we misschien de variabelen in gedachten houden waar we vandaag voor moeten zorgen, zodat we morgen geen spijt hebben.

“Het is nooit te laat om berouw te hebben.”

Charles Dickens (Oliver Twist)-

De meestvoorkomende spijtgevoelens van oudere mensen

Spijt is een schadelijke emotie. Maar zoals de meeste emoties vervult het een functie. Het nodigt ons uit om recht te zetten wat we verkeerd hebben gedaan. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we ons realiseren dat sommige dingen onherstelbaar zijn en dat we die gewoon moeten accepteren.

Er zijn enkele zeer interessante studies over het onderwerp spijt op oudere leeftijd. De Universiteit van Manitoba (Canada) beweert dat deze emotionele realiteit de levenskwaliteit en zelfs de gezondheid van het individu beïnvloedt (Engelse link). Daarom is het een dimensie van groot belang voor het psychologisch welzijn die niet genegeerd mag worden.

Daarom is het nuttig om kennis te nemen van de meest voorkomende spijtgevoelens van ouderen. In feite kunnen ze voor ons een leidraad zijn om in de toekomst tevredenheid te bereiken. Daarom volgt hier een lijst met negen ervan.

Oudere man denkt na
Eén ding waar oudere mensen spijt van hebben is de behoefte voelen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

1. Niet doen wat ze echt wilden

Bronnie Ware is een hospiceverpleegkundige die het boek schreef, The Top Five Regrets of the Dying (2019). In dit werk ging ze in op de spijt die vaak werd geuit door mensen die dicht bij het sterven stonden. Eén ding waar ze het meest spijt van hadden was dat ze hun leven leefden volgens de verwachtingen van anderen.

In feite was de overtuiging dat ze niet moedig genoeg waren geweest om bepaalde beslissingen te nemen een bron van groot ongemak voor hen. Het is inderdaad waar dat onze familie en onze omgeving ons bestaan soms zodanig conditioneren dat we doelen nastreven of opties kiezen die we niet willen.

Angsten zijn hekken die ons verhinderen contact te maken met wat we willen. Als we ouder worden, hebben we er vaak spijt van dat we onze angsten niet hebben losgelaten.

2. Eerlijker zijn over hun gevoelens

Hoeveel “Ik hou van jou’s” en “Sorry’s” zouden we moeten zeggen maar niet doen? We moeten nooit nalaten onze geliefden te vertellen dat we van hen houden. Het zijn belangrijke woorden. Bovendien worden we bitter als we ze niet zeggen.

3. Niet meer tijd hebben besteed aan wat er echt toe doet

Dagelijks besteden we veel tijd aan automatische taken. Maar, als we even stil zouden staan, zouden we gaan herkennen wat belangrijk is en wat niet. Is dit wat we prioriteit geven?

Ons heden bevolken met zinvolle elementen is essentieel voor ons welzijn. Onze gevoelens van persoonlijke waarde vloeien voor een groot deel voort uit wat we met onze tijd doen.

4. Overmatig zorgen maken en vergeten te leven

Overmatige zorgen beperken ons bestaan en ontnemen onze mogelijkheden tot groei. Als we goed kijken, zal veel van wat ons zorgen baart nooit gebeuren. Door te verdwalen in deze kwellende mentale labyrinten tonen we minachting voor de schoonheid van het heden.

Oudere mensen hebben er vaak spijt van dat ze zich door stress en zorgen hebben laten weerhouden van een meer ontspannen en gericht leven. Het soort leven waarin ze alles wat er gebeurde hadden kunnen waarderen. Bijvoorbeeld het opgroeien van hun kinderen.

5. Het missen van kansen

Gevoelens van angst en onzekerheid sluiten de deur voor kansen waar we later spijt van krijgen. Het komt vaak voor dat we treuren omdat we niet moedig genoeg waren om ja te zeggen tegen bepaalde banen of liefdes die we door besluiteloosheid lieten schieten.

In dit verband wijst een studie(Engelse link)  van de Universiteit van Tilburg (Nederland) erop hoe passiviteit of een gebrek aan durf pijnlijke spijtgevoelens bevordert.

6. Niet genoeg reizen

Een uiterst voorkomende zaak waar oudere volwassenen spijt van hebben is niet genoeg reizen. Dat komt omdat een groot deel van ons leven op dezelfde plaats doorbrengen ons nieuwe ervaringen, leren en de integratie van andermans perspectieven ontneemt.

In werkelijkheid is niets zo verrijkend voor ons als mens als het overwinnen van de grenzen van onze dagelijkse omgeving, met als doel andere landen en culturen te leren kennen.

7. Het niet begrijpen van de liefde

Sommige mensen brengen een leven lang door met de verkeerde persoon. Daarom is een veel voorkomende spijt dat we niet de juiste partner hebben gekozen. Een andere veel voorkomende spijt is het niet vroeg genoeg beëindigen van bepaalde relaties, waardoor ze zichzelf het mogelijke geluk ontnemen.

Het begrijpen van de basis van gezonde liefde is een competentie die nauw samenhangt met levenstevredenheid. Als we de liefde niet goed begrijpen, hebben we het gevoel dat we gefaald hebben.

8. Vrienden waar ze voor hadden moeten zorgen

Een andere veel voorkomende spijtgevoelens van oudere mensen is dat ze niet meer vrienden hebben gehad. Dat komt omdat ons sociale leven en onze vriendschappen een grote emotionele waarde hebben. Het zijn figuren met wie we lachen en leren. Bovendien helpen ze onze stress te verlichten en maken we met hen plannen die onze hoop en dromen voeden.

Helaas komt het vaak voor dat mensen een hoge leeftijd bereiken en spijt hebben dat ze niet voor bepaalde vriendschappen hebben gezorgd of mensen hebben losgelaten die ze hadden moeten vasthouden.

9. Niet voor hun gezondheid zorgen

70 of 80 jaar worden in goede gezondheid is geen gemakkelijke opgave. In de regel lijden we aan kwalen die het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Daarom hebben veel mensen spijt dat ze niet meer hebben gesport, niet gezonder hebben gegeten, of niet zijn gestopt met roken.

Het verwaarlozen van een dieet of het hebben van een zittende levensstijl is vaak reden tot spijt, als mensen eenmaal op leeftijd zijn. Dan merken ze meer van hun lichaam. In feite beginnen ze te begrijpen dat veel van hun mogelijkheden bestaan dankzij wat hun lichaam kan doen.

Ouder stel op een bankje
Door voor onze relaties te zorgen, kunnen we met meer voldoening de oude dag bereiken.

Als je geen spijtgevoelens wilt hebben, wees dan moedig en zorg voor wat je hebt

Wil je de oude dag bereiken zonder je herinneringen uit het verleden mee te slepen? Begin dan met het herzien van je heden en hoe je je nu voelt. Elk moment is het juiste moment om het soort maatregelen te nemen dat toekomstige spijtgevoelens zal voorkomen.

Vervolgens stellen we enkele richtlijnen voor om ouder te worden zonder spijt:

 • Reizen. Wees niet bang om te breken met je routines.
 • Druk uit wat je voor anderen voelt.
 • Zorg voor je sociale en emotionele banden.
 • Waardeer de magie van de kleine dingen in je dagelijks leven.
 • Moedig momenten aan die je welzijn en geluk bieden.
 • Word je bewust van wie het verdient om in je leven te zijn en wie niet.
 • Heb doelen die in overeenstemming zijn met je waarden en behoeften.
 • Investeer tijd en moeite in je dromen. Laat je niet meeslepen door druk van andere mensen.
 • Regel je stress en zorgen beter, zodat je meer kunt genieten van het hier en nu.

Ten slotte, hoewel het waar is dat het niet gemakkelijk zal zijn om de herfst van je leven te bereiken zonder ergens spijt van te hebben, probeer je spijt zo gering mogelijk te maken. Wees moedig. Mis de boot niet. Maak gebruik van die situaties die je dichter bij gevoelens van echte voldoening brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Matarazzo, O., Abbamonte, L., Greco, C., Pizzini, B., & Nigro, G. (2021). Regret and Other Emotions Related to Decision-Making: Antecedents, Appraisals, and Phenomenological Aspects. Frontiers in psychology12, 783248. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.783248
 • Newall, N. E., Chipperfield, J. G., Daniels, L. M., Hladkyj, S., & Perry, R. P. (2009). Regret in later life: exploring relationships between regret frequency, secondary interpretive control beliefs, and health in older individuals. International journal of aging & human development68(4), 261–288. https://doi.org/10.2190/AG.68.4.a
 • Zeelenberg, M., van de Bos, K., van Dijk, E., & Pieters, R. (2002). The inaction effect in the psychology of regret. Journal of personality and social psychology82(3), 314–327. https://doi.org/10.1037//0022-3514.82.3.314

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.