Wanneer je de juiste partner niet kunt vinden

Als je geen partner kunt vinden die aan je behoeften voldoet, is het misschien tijd om de balans op te maken. Misschien moet je je zelfs afvragen of er iets is dat je ervan weerhoudt je partners lief te hebben en te accepteren zoals ze zijn.
Wanneer je de juiste partner niet kunt vinden
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 29 september, 2021

Als je gewoon niet de juiste partner kunt vinden, moet je niet automatisch de schuld geven aan degenen met wie je een mislukte relatie hebt gehad. In feite spelen hier veel factoren een rol. Meestal is het niets ernstigs en iets dat je gemakkelijk kunt overwinnen.

Het eerste dat je moet weten, is dat alles in het leven, inclusief romantische liefde, een zekere mate van ontevredenheid met zich meebrengt. Inderdaad, als je je perfecte partner niet hebt gevonden, behoor je gewoon tot de meerderheid. De sleutel ligt in het woord “perfect”, omdat dit zelden overeenkomt met de menselijke realiteit.

Je bent niet de enige die wenst dat de wereld anders was. Omdat iedereen verlangt naar dat ideale soort realiteit waarin de stukjes allemaal in elkaar passen en ze voor altijd een perfecte balans behouden. Dit is echter een onmogelijke wens. Als je je daarom de vraag stelt waarom je de juiste partner niet kunt vinden, lees dan verder. Wellicht vind je hier enkele antwoorden.

‘De vogel wenste dat hij een wolk was. De wolk wenste dat hij een vogel was.”

Rabindranath Tagore

Een ongelukkig stel, misschien hebben ze niet de juiste partner

De idealisering van de liefde

Als je de juiste partner niet kunt vinden, moet je misschien je ideeën veranderen. Omdat je misschien zo’n idealistische kijk op liefde hebt, zul je nooit iemand vinden die aan je verwachtingen voldoet. In feite gaat het idealiseren van romantische liefde altijd gepaard met totaal onrealistische verwachtingen.

Elke relatie, net als elke baan, elke vriend en elk gezinslid voldoet soms niet aan de verwachtingen en kan tot moeilijke situaties leiden. Maar op dezelfde manier ben je ook niet perfect, ook al denk je misschien dat je dat wel bent.

In welke relatie dan ook, het belangrijkste is niet dat er geen minpunten zijn, maar dat de pluspunten zwaarder wegen. Zo bereik je een gezonde balans.

Chronische ontevredenheid

Chronische ontevredenheid is een wijdverbreid kenmerk in de wereld van vandaag. Iedereen wordt aangespoord om meer te willen, meer te hebben en meer te zijn, in plaats van alleen maar gelukkig te zijn met wat ze hebben. Soms kan dit een goede zaak zijn, omdat het persoonlijke groei bevordert.

Ontevredenheid over alles kan echter een kracht worden die je doet stilstaan. Het komt voort uit een gevoel van onzekerheid of gebrek aan eigenwaarde (eigenwaarde). Dan projecteer je zonder het te beseffen je ontevredenheid op je partner. Dat is de reden waarom je relatie niet vooruit kan.

Als je depressief bent, zul je nooit een partner vinden om je tevreden te stellen

Depressie heeft vele gezichten. Het presenteert zich niet altijd als verdriet, desinteresse en weinig energie. Als je geen partner kunt vinden om je tevreden te stellen, kan dat zijn omdat je humeur je niet toestaat de positieve eigenschappen van anderen te waarderen.

In feite is een depressief persoon echt beperkt als het op liefde aankomt. Bovendien, als het een verkapte vorm van depressie is, manifesteert het zich in het gevoel dat het onmogelijk is om enige echte interesse in iets te voelen, niet alleen in mensen.

Aan de andere kant is er de “glimlachende depressie” waarbij mensen veel ambitie en veel energie hebben, maar het echt moeilijk vinden om van het leven te genieten.

Niet willen groeien

Als je geen partner kunt vinden die je tevreden stelt, wil je misschien diep van binnen niet echt blijven groeien. Tieners voelen zich vaak zo. Omdat ze zichzelf beschouwen als zowel onafhankelijke volwassenen als verloren kinderen. Als ze deze levensfase niet met succes voltooien, komt deze vaak later terug in de vorm van onrealistische en onmogelijke verwachtingen met betrekking tot liefde en romantische partners.

In dit soort gevallen kan het individu bijvoorbeeld verwachten dat een onvoorwaardelijke liefde wordt aangeboden. Wat ze eigenlijk willen, is dat er op dezelfde manier voor hun moeder of vader wordt gezorgd.

Dat is de enige soort liefde die hen zou bevredigen. Omdat de partner dit niet kan bieden, worden ze weggegooid omdat ze niet de juiste persoon zijn. Dit gedragspatroon herhaalt zich vervolgens keer op keer bij andere potentiële partners.

Een verdrietige man wordt getroost door zijn partner

Externe druk

Sommige omgevingen stellen eisen waar niemand aan kan voldoen. Dit soort omgevingen vormen modellen of idealen van partners en wachten tot ze ontstaan. Dit gebeurt vaak in gezinnen. Het kan echter ook voorkomen op het werk, in etnische groepen, sociale klassen, enz.

Onder deze omstandigheden is geen enkele partner ooit goed genoeg omdat ze niet voldoen aan dat extreme ideaal. In deze gevallen is het trouwens niet een partner die vereist is, maar een ‘profiel’ dat voldoet aan de vastgestelde criteria.

Tot slot, als je geen partner kunt vinden om je tevreden te stellen, stop dan even en vraag jezelf af wat er aan de hand is. Dat komt omdat je, dankzij je onrealistische fantasieën, jezelf misschien een aantal zeer waardevolle ervaringen ontneemt. Bovendien kun je onbewust gevangen zitten in je eigen persoonlijke beperkingen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia psicológica, 29(1), 77-83.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.