Vrouwelijke orgasmes: feit en fictie

Vrouwelijke orgasmes: feit en fictie

Laatste update: 01 augustus, 2018

Over seks praten is nog altijd vaak taboe. Veel wordt gesuggereerd en weinig echt gezegd buiten de meer wetenschappelijke omgevingen. Daarom ontstaan er vaak vragen over wat het betekent om een gezonde en bevredigende relatie te onderhouden. Deze vragen betreffen veel aspecten van seksualiteit, maar vandaag concentreren we ons op één in het bijzonder: vrouwelijke orgasmes.

We hebben het over een fijne sensatie voor de vrouw waarover veel vooroordelen en ideeën de ronde doen. Wat is feit en wat is fictie? We gaan proberen het bij de feiten te houden en onwaarheden naast ons neer te leggen.

Er is meer dan één soort vrouwelijk orgasme

Ten eerste onderscheiden veel auteurs tussen twee types vrouwelijk orgasmes: vaginaal en clitoraal. De eerste gebeurt iets frequenter, sneller en wordt bereikt door de vagina te stimuleren tijdens de seks, zonder directe stimulatie van de clitoris.

Het clitorale orgasme kan meer intens zijn door de grote hoeveelheid zenuwuiteinden die zich rond de clitoris bevinden. Daarnaast ervaren vrouwen het anders dan een vaginaal orgasme – als een golf die zich door het lichaam verspreid en samentrekkingen van de spieren veroorzaakt. Laten we een kijkje nemen naar orgasmes in het algemeen, zonder een onderscheid te maken tussen de twee types.

vrouwelijke orgasmes

Mythes over vrouwelijke orgasmes

Vandaag de dag zijn er een aantal ideeën over het vrouwelijk genot dat we voor waar aannemen. Deze ideeën kloppen vaak niet en veroorzaken verwarring. Bovendien kunnen ze ons ervan weerhouden om optimaal te genieten van onze seksuele relaties.

Als een vrouw geen orgasme bereikt, komt dat doordat ze niet geniet.

Ook al is dit soms het geval, het is ook vaak niet waar. Het is mogelijk dat de ervaring onprettig was voor de vrouw en dat ze om deze reden geen climax bereikte. Maar het kan ook zijn dat de vrouw geen orgasme bereikte terwijl de seks wel heel goed was. De seksuele daad reduceren tot ‘wel’ of ‘geen’ orgasme is vrij kortzichtig.

Kortom, deze bewering is onjuist en is het resultaat van terminologische verwarring. Momenteel heerst in onze samenleving de valse overtuiging dat orgasmes en seksuele voldoening hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Deze twee dingen zijn onafhankelijk, en de een kan gebeuren zonder de ander.

Masturberen vermindert het aantal vrouwelijke orgasmes.

Het tegenovergestelde is waar. Zelfontdekking is een manier om ervaringen op te doen en jezelf beter te leren kennen. Vrouwen die masturberen weten wat ze het fijnste vinden en wat ze het meeste genot geeft. Hierdoor zijn ze beter in staat om hun partner aan te sturen en bevredigendere seks te hebben.

Het is een interessant feit dat kegeloefeningen vaak gebruikt worden om seksuele stimulatie te bevorderen. Deze oefeningen zijn vooral bekend als voorbereiding voor bevallingen en als behandeling voor incontinentie. Ze zijn ze echter ook erg nuttig voor het seksueel welzijn. Het zijn een reeks oefeningen waarbij de bekkenbodemspieren worden aangespannen en versterkt.

Als een vrouw geen orgasmes heeft is ze seksueel inactief of onbekwaam

Behalve vrouwonvriendelijk is deze uitspraak ook nog een helemaal niet waar. We hebben al gezien dat seksuele voldoening niet per se hand in hand gaat met het bereiken van een climax. Sterker nog, geen van de partijen hoeft een orgasme te hebben. De verplichting om een orgasme te krijgen zet ons onder druk en is zelfs schadelijk, omdat het plezier kan blokkeren.

Als de seks echter pijnlijk is, of als een persoon niet in staat is een orgasme te bereiken, is het verstandig dat de vrouw (of man) een specialist bezoekt om te controleren of er sprake is van seksuele problemen, zoals anorgasmie. Wij denken dat een seksuele relatie om veel meer draait dan alleen het bereiken van een moment van ‘maximaal genot’. Psychologische, lichamelijke, motiverende en culturele factoren spelen allemaal een rol. Daarom is het niet nodig dat een vrouw een orgasme heeft om zich bevredigd te voelen. Vrouwelijke orgasmes zijn dus niet essentieel.

vrouwelijke orgasmes: feit en fictie

Waarheden over het vrouwelijk orgasme

Nu we een aantal misvattingen over vrouwelijke orgasmes hebben weerlegd, kunnen we gaan kijken naar wat wél waar is als het om dit gevoel van ultiem genot gaat.

Vrouwen kunnen meerdere orgasmes krijgen

Mannen hebben tijd nodig om te herstellen van een orgasme, de zogenaamde refractaire periode. Vrouwen daarentegen hebben geen pauze nodig tussen elk orgasme. Zowel vaginale als clitorale orgasmes kunnen meerdere keren achter elkaar plaatsvinden, op een ononderbroken en zelfs gelijktijdige manier.

Ze kan haar bewustzijn verliezen

Vrouwelijke orgasmes behoren tot de momenten van grootste extase voor vrouwen. Ze kunnen zelfs zo krachtig zijn dat de vrouw haar bewustzijn verliest. Dit is een fenomeen dat de ‘kleine dood’ wordt genoemd, ofwel de ‘zoete dood’ of ‘petit mort’. Dit verwijst naar de refractaire periode na een orgasme, waar de vrouw haar bewustzijn verliest.

Specialisten beweren dat dit wordt veroorzaakt door bijzonder sterke ademhalingsveranderingen die de aorta vernauwen. Deze druk op de belangrijkste slagader van het lichaam veroorzaakt hyperventilatie, een teveel aan zuurstof in het bloed. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer een kleine ischemie, een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen, dat het verliezen van bewustzijn veroorzaakt.

Gelijktijdige orgasmes kunnen gebeuren

Ook al is het moeilijk te bereiken, beide partners kunnen tegelijkertijd een orgasme hebben. Dit is een fantasie die in veel films terug te vinden is, en bijna een klassiek ideaal geworden is. Maak je hier niet te druk over, want je geniet niet altijd meer van orgasmes als je ze gelijktijdig hebt.

Daarnaast kun je leren om gelijktijdig een orgasme te hebben met behulp van verschillende technieken. De man kan bijvoorbeeld de clitoris stimuleren tijdens de seks. Uiteraard is het ook fundamenteel om elkaar goed te kennen. 

 

man en vrouw

Je kunt een orgasme bereiken zonder penetratie

De clitoris kan op veel verschillende manieren gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door de vingers of de mond te gebruiken. Het vrouwelijk orgasme kan dus bereikt worden zonder dat hier penetratie voor nodig is. Een seksuele relatie is veel meer dan dat – het draait om het genot op ieder moment, om strelingen en aanrakingen. Een climax kan op veel manieren bereikt worden. Het kan een magisch moment zijn waar beide partners bevredigd zijn zonder een orgasme bereikt te hebben.

Zoals we hebben gezien doen er veel vooroordelen en onwaarheden de ronde over het vrouwelijk orgasme. Maar er zijn ook veel waarheden die aan jongvolwassenen verteld zouden moeten worden. Seksuele voorlichting is dan ook belangrijk werk.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kan je je seksleven verbeteren door mindfulness te gebruiken?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe kan je je seksleven verbeteren door mindfulness te gebruiken?

Je seksleven verbeteren is even gemakkelijk als meer aanwezig zijn wanneer je bij elkaar bent. Je kan dit bereiken door middel van mindfulness.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.