Vrienden met extra's: wat houdt dat eigenlijk precies in?

Vrienden met extra's: wat houdt dat eigenlijk precies in?

Laatste update: 03 januari, 2019

Weet jij wat het betekent om vrienden met extra’s te zijn? De geschiedenis toont ons dat wat mensen in een romantische relatie belangrijk vinden in de loop van de jaren aanzienlijk veranderd is.

Jaren geleden was de zekerheid van het instituut van het huwelijk het belangrijkste. Trouwen leek de enige manier om sociale legitimiteit te verwerven en was de enige goede omgeving waarin men kinderen kon grootbrengen.

Later werden de romantiek en de vrijheid een prioriteit voor jonge koppels. Een relatie hebben opende deuren naar een leven onafhankelijk van hun familie. En niet alleen dat maar het liet jonge mensen ook toe om de romantische filmscènes van de twintigste eeuw te beleven.

Wat is de trend vandaag? Vele mensen zijn op zoek naar meer dan emoties en gevoelens. Ze willen ook bevredigende, unieke en intense gewaarwordingen. Vele jonge mensen en volwassenen waarderen tegenwoordig de seksuele vrijheid boven alles. Ze willen in staat zijn om voor zichzelf alles te ontdekken wat te maken heeft met het menselijke seksuele gedrag.

Vrienden met extra’s

Vrienden met extra’s zijn twee mensen die elkaar kennen, goed met elkaar kunnen opschieten en elkaar aantrekkelijk vinden. Hun relatie vereist echter niet meer verbintenis dan een platonische vriendschap kan vragen.

In een relatie van vrienden met extra’s is er één emotie die opvalt en dat is de aantrekking. Een andere manier om die aantrekking te omschrijven is met de woorden het “chemische” aspect van de liefde.

“Mijn vriend met extra’s is een man die ik ontmoet wanneer we er allebei zin in hebben en tijd hebben. Deze relatie is niet exclusief. Toch behandelen we elkaar met vriendelijkheid en liefde. We hebben seks maar zonder de verbintenis van een relatie. De waarheid is dat we we de verbintenis niet willen opnemen die een formele relatie vereist.”

Aantrekking, intimiteit en verbintenis

Aantrekking zorgt ervoor dat je deze persoon om wie je geeft, wil kussen en omhelzen. De seksuele activiteit betekent echter niet noodzakelijk dat je intimiteit met iemand tot stand gebracht hebt. Intimiteit is namelijk afkomstig van het delen van gedachten en gevoelens.

De seksuele daad met iemand anders houdt ook niet in dat er sprake is van een geïnstalleerde verbintenis met die persoon. Een verbintenis is de beslissing om bij deze persoon te blijven ondanks de hoogte- en dieptepunten.

Aantrekking, intimiteit en verbintenis

Je kan zeggen dat de liefde drie eigenschappen heeft: aantrekking, intimiteit en verbintenis. Van deze drie hebben vrienden met extra’s de aantrekking (en de genegenheid of de vriendschap).

Meestal is de factor intimiteit niet volledig. Er is ook weinig of geen verbintenis aan verbonden. Dit komt omdat mensen met vrienden met extra’s vaak heel jong zijn en vaak kortstondige relaties hebben.

“We vinden het leuk om samen uit te gaan en plezier te maken, te dansen en veel seks te hebben. Onze aantrekking is puur lichamelijk.”

Wanneer mensen jong zijn, dan zijn romantische relaties meestal vooral gebaseerd op de lichamelijke aantrekkingskracht. Als ze ouder worden, zo ongeveer 20 tot 25 jaar oud, beginnen ze de innerlijk kwaliteiten meer dan voorheen te waarderen. Aan het einde van de adolescentie worden intimiteit en vertrouwen zowel voor mannen als vrouwen belangrijker.

Pas nadat ze meerdere relaties van dit type gehad hebben, beginnen de meeste mensen te denken aan een duurzamere relatie. In hun tienerjaren hebben mensen relaties omdat het leuk is.

Ze kunnen afspraakjes maken en leuke plannen maken met hun partners. Meestal zijn deze relaties ook niet heel serieus. In die periode is er niemand die veel aan de toekomst denkt.

Welke rechten hebben vrienden met extra’s?

Het voordeel van vrienden met extra’s is dat er geen druk is om een verbintenis aan te gaan. Als je wil terugkeren naar de gewone vriendschap waarbij je vrienden zonder extra’s bent, dan kan dat. Er zijn echter ook mensen die seks willen zonder dat er ook maar enige emotie aan te pas komt.

Meestal noemen we deze situaties onenightstands. Dit gebeurt wanneer mensen iemand op een feestje of in een bar ontmoeten en seks hebben. Hierbij zijn echter geen gevoelens betrokken. Meestal zien ze die persoon ook niet terug.

Welke rechten hebben vrienden met extra's

De relatie van vrienden met extra’s kan tot iets diepers en intiemers leiden. Anderzijds kan het ook plots eindigen wanneer iemand anders op het toneel komt. Mensen noemen dit soort relatie ook “vrienden met extra’s en zonder verplichtingen.” Ze geven het die naam omdat ze van elkaar houden, voor elkaar zorgen aan elkaar denken, de liefde bedrijven maar geen strikte verbintenis willen.

Vrienden met extra’s kunnen getrouwd zijn of alleenstaand. In elk geval weten ze dat hun toekomst onzeker is. Vroeg of laat kan aan alles een einde komen.

Zoals je kan zien, is het verschil tussen vrienden met extra’s en een relatie de verbintenis en de exclusiviteit. Vrienden met extra’s willen geen toekomst met elkaar delen. Toch tonen ze genegenheid en liefde aan elkaar.  Wellicht ook interessant voor jou

Wat zijn de 5 soorten vrienden?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat zijn de 5 soorten vrienden?

Wat zijn we zonder vrienden? Ze steunen ons en vrolijken ons op als we een slechte dag hebben. In het leven spelen verschillende soorten vrienden h...  • Garcpi H, Soriano E. “Amigos con beneficios”: salud sexual y estilos de apego de hombres y mujeres. Saúde e Sociedade. 2016; 25(4): 1136-1147.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.